Hämäläinen-lehden vuosikerrat

Emeritusprofessori Olli Ahtola lahjoitti 8.9.2016 Hämeenlinnan kaupunginmuseolle Hämäläinen-lehden vuosikerrat, lukuun ottamatta vuotta 1871.

Vuosikerrat on sijoitettu kaupunginmuseon kirjasto- ja arkistokokoelmaan Museo Skogsterin toiseen kerrokseen. Hämäläisestä kiinnostuneet pääsevät selailemaan alkuperäisiä lehtiä kaupunginmuseon toimiston aukioloaikoina arkisin klo 9-15. Lehtiä voi lukea myös kansalliskirjaston digitoiduista aineistoista.

hamalainen

Hämäläinen

Hämäläinen-lehti oli lehtori Gustaf Erik Eurénin perustama suomenkielinen sanomalehti, joka ilmestyi Hämeenlinnassa 1858-1901.

Hämäläinen oli Hämeenlinnan ensimmäinen sanomalehti ja kahden vuosikymmenen ajan kaupungin ainoa sanomalehti, joten sitä lukivat myös ruotsinkieliset. Lehti keskittyi paikallisiin asioihin, mutta kielikysymyksessä sen merkitys oli laajempikin.

Kerran viikossa ilmestyneen lehden levikki oli aluksi muutama sata kappaletta. Vuosisadan vaihteeseen tultaessa levikki oli kasvanut jo 3700 kappaleeseen, mikä oli huomattava määrä 5300 asukkaan kaupungissa.

Hämäläinen-lehden tarina päättyi vuonna 1901 (Venäjän vallan aikaisten) viranomaisten lakkautettua sen toiminnan. Sen seuraajaksi perustettiin Hämetär, joka ilmestyi vuoteen 1919 ja siitä edelleen vuoteen 1944 nimellä Häme.