Tuhotut talot, kadonneet kodit

  • Kaupunkikierros Hämeenlinnan keskustan purettujen talojen historiaan.
  • Ennakkovarauksella ryhmille: jyrki.nissi@hameenlinna.fi / 03 621 2739
  • Ryhmän maksimikoko 25 henkeä, kesto noin tunti
  • Kierroksen hinta 40€
  • Ilmainen koululaisryhmille Mennään Museoon! -viikolla 3.–6.10.2017

Hämeenlinnan keskusta koki suuria muutoksia 1950–1970-luvuilla. Muutaman vuosikymmenen aikana merkittävä osa vanhaa kaupunkikeskustaa purettiin ja tilalle rakennettiin uusia toimitiloja yrityksille ja asuntoja kaupunkilaisille. Esimerkiksi Hämeenlinnan torin ympäristöstä ja Raatihuoneenkadulta purettiin sekä vanhoja puutaloja että 1900-luvun alun jugend-kivitaloja.

Tuhotut talot, kadonneet kodit -kierroksella menetetty kaupunkikuva herää henkiin kaupunginmuseon kuva-arkiston materiaalin avulla. Opastuksella tutustutaan mobiililaitteilla kaupungin keskustan merkittävimpiin purettuihin rakennuksiin niiden entisellä paikalla. Opas kertoo puretun rakennuksen historiaa ja valokuvien avulla saadaan käsitys siitä millainen kaupungin keskusta oli menneinä vuosikymmeninä.

Arkkitehtuuri- ja rakennushistorian lisäksi kierroksella tutustutaan muutaman hämeenlinnalaisen merkkihenkilön elämään. Hämeenlinna on tunnettu rakennusten seinissä olevista kylteistä, joissa kerrotaan jonkun suurmiehen tai -naisen syntyneen tällä paikalla sijainneessa talossa. Kierroksella kuullaan muun muassa itsenäisyysmies Fritz Wetterhoffista ja sisustusarkkitehti Antti Nurmesniemestä.

Kierros alkaa Museo Skogsterilta ja päättyy Raatihuoneenkadun toiseen päätyyn nykyisen Kumppanuustalon kulmalle. Kierros kestää reilun tunnin ja kierrokselle osallistujilta vaaditaan riittävää liikuntakykyä, jotta he kykenevät kulkemaan ryhmän mukana noin 500 metrin matkan.

Kuvat

Kuvaa klikkaamalla saat suurennettua kuvan. Kierroksen kohteet on merkitty alhaalta löytyvään karttaan. Voit tutustua muuttuneeseen kaupunkikuvaan myös omatoimisesti.

Kuvien oikeudet: Hämeenlinna kaupunginmuseo. Kuvien käyttö on sallittua Hämeenlinnan kaupunginmuseoon liittyvässä uutisoinnissa.

Kierroksen kuvat

Kartta