Palanderin talon perusnäyttely

Palanderin talon sali.
Palanderin talon sali, Kuva HäKM / Anna-Kaisa Ek

Palanderin talo esittelee hämeenlinnalaisen porvarisperheen elämää sata vuotta sitten. Kotimuseossa tutustutaan huonekokonaisuuksiin juhlavasta salista aina palvelusväen käyttämään kyökkiin. Museo sijaitsee keskustan koilliskulman hienolla puutaloalueella.

Nimensä kotimuseo on saanut 1860-luvulla valmistuneen rakennuksen pitkäaikaiselta omistajaperheeltä. Hämeenlinnan lyseossa venäjän kielen lehtorina toimineen E.W. Palanderin perhe asui talossa 1884–1904.

Museossa on vuosittain kaksi kausinäyttelyä, Palanderin talon joulu ja Palanderin talon pääsiäinen, jotka ovat talvikauden muista aukioloajoista poiketen avoinna myös arkisin.

Palanderin taloon tutustutaan talon emännän, tyttären tai piian johdolla. He ottavat vastaan museovieraita puolen tunnin välein museon aukioloaikana. Yhdelle kierrokselle otetaan maksimissaan 10 henkilöä.

Palanderin talon keittiö
Palanderin talon keittiö. Kuva HäKM / Anna-Kaisa Ek