Satupäivä 18.10.2016

splogo

Sadun nimipäivänä 18.10. juhlitaan valtakunnallista Satupäivää. Satupäivänä satuja luetaan, esitetään ja käsitellään kaiken ikäisten kanssa teattereissa, kirjastoissa, kirjakaupoissa, kouluissa, päiväkodeissa, vanhainkodeissa, kulttuurikeskuksissa ja museoissa ympäri maan.

Hämeenlinnassa kaupunginmuseon lisäksi päivää vietetään ainakin pääkirjastossa ja ARX:ssa. Museo Skogsterissa on tarjolla hauskaa puuhaa sekä sadunlukuhetkiä tasatunnein.

Satulipaston laatikosta – rakkaat sadut

  • Museo Skogster, seminaaritila Anders
  • tiistaina 18.10.2016 klo 11-17
  • Sadunlukuhetket tasatunnein, kesto 20 min
  • Satupäivän puuhat: Väritä ja piirrä
  • Muistatko Jörö-Jukan? Lapsuuden lempisadut

Satu johdattaa viehättävällä tavalla pienokaiset arkipäivän puuhien, eläinten ja sadun ihmeolentojen pariin. Lastenkamarin värikkäissä perusteoksissa on mukana rakastettuja klassikoita, mutta myös tuntemattomampia helmiä sadan vuoden ajalta. Sadut tuntuvat tutuilta ja omilta, yhteiseltä omaisuudelta. Prinsessat, metsän eläimet, uneksijat ja noidat johdattavat koko perheen saturetkelle, johon mahtuu niin kutkuttavaa jännitystä kuin kauniita tunnelmahetkiä.

img_0904

Uskon, ettei sellaista lasta olekaan, joka ei rakastuisi Hanhiemon iloisen lippaaseen ja varmasti monet näistä riimeistä säilyvät lukijoidensa korvissa vielä heidän mummuuteensa ja ukkiuteensa asti. Vanhoista ajoista kerrotaan kiehtovasti ja värikkäästi Mauri Kunnaksen rakastetuissa Koiramäki tarinoissa. Kaikki tämä hauskuus on lisäksi täyttä totta, paikkansapitävää tietoa entisajan elämänmenosta.

Jokaisessa sadussa elävät suomalaisia jo yli puolitoista vuosisataa kiehtoneet piirteet: luonto jatkuvine vaihteluineen ja sen rinnalla elävä, omilla ehdoillaan toimiva satumaailma. Miten lastenkirjallisuus on vastannut kulttuurin ja yhteiskunnan modernisoitumisen haasteisiin? Näemme miten opettavasti lapsille kirjoitettiin 1800-luvulla ja kuinka muumit ja tiitiäiset aloittivat valloitusretkensä sotien jälkeen.

Kun olet löytänyt hyvän sadun, kannattaa se kertoa aina uudelleen, sillä pieni lapsi rakastaa tuttuja satuja ja jaksaa kuulla ne useammin kuin kertoja jaksaa kertoa. Sadun taikapiirin voi luoda minne tahansa, koska tahansa, kuka tahansa. Avarassa sadun maailmassa jokainen saa vapaasti kulkea omia polkujaan ja löytää omat ihmeensä. – Ulla Nieminen