Kaupunginmuseon saamelaisesineet Siidaan

Komsio 1800-luvulta
Komsio 1800-luvulta

Ote Saamelaismuseo Siidan kotisivuilla 26.10.2016 julkaistusta tiedotteesta:

Hämeenlinnan kaupunginmuseo lahjoittaa saamelaisesinekokoelmansa Saamelaismuseo Siidaan Inariin. Kokoelma koostuu 1800–1900-lukujen taitteessa Lapista ja saamelaisalueelta kerätyistä esineistä. Kokoelman esitellään Siidan auditoriossa keskiviikkona 9.11. klo 13.00.

Hämeenlinnan kaupunginmuseon kokoelmiin esineet ovat päätyneet hämeenlinnalaisten virkamiesten ja yksityishenkilöiden lahjoituksina museon perustamisvuoden 1910 jälkeen. Kokoelmassa on tekstiilejä sekä luu- ja sarviesineitä, joista vanhimmat ovat 1800-luvun alusta. Kokoelmassa on muun muassa sarvilakin puinen sarvi Inarin Partakosta. Lisäksi kokoelman esineitä on kerätty Utsjoelta ja Sodankylän Rieston kylästä.

Museoiden valtakunnallisen tallennus- ja kokoelmayhteistyöverkosto TAKO:n toimintaperiaatteiden mukaisesti museot voivat siirtää kokoelmia museoihin, jotka ovat kyseisten kokoelmien vastuullisia tallentajia. Esimerkkinä tästä tallennustyönjaosta Museokeskus Vapriikki lahjoitti saamelaisesinekokoelmansa Saamelaismuseolle keväällä 2015. Hämeenlinnan kaupunginmuseo jatkaa hienosti tätä museoiden tallennusyhteistyötä repatriaatiollaan. Saamelaismuseo Siida ja Hämeenlinnan kaupunginmuseo ovat jo aiemmin tehneet yhteistyötä, kun Hämeenlinnan saamelaisesinekokoelman yksi lakki oli Saamelaismuseon Sarvilakki ja samsara -näyttelyssä 2013.

Hämeenlinnan kaupunginmuseon repatriaatio on merkittävä ele saamelaiselle yhteisölle ja Saamelaismuseo Siidalle. Saamelaisten aineellista kulttuuriperintöä on edelleen lukuisissa museoissa saamelaisalueen ulkopuolella. Saamelaisesineisiin liittyvä tieto-taito on saamelaisyhteisöllä, jota Saamelaismuseon kokoelmatoiminta ensisijaisesti palvelee. Repatriaatioiden kautta Saamelaismuseoon palanneet esineet ovat koko saamelaisen yhteisön nähtävissä, tutkittavissa ja hyödynnettävissä.

Vuonna 2017 tulee kuluneeksi 100 vuotta Suomen itsenäistymisestä ja ensimmäisestä pohjoismaisesta saamelaiskokouksesta Trondheimissa. Juhlavuoden kunniaksi Saamelaismuseo Siida esittelee Hämeenlinnan ja Tampereen saamelaisesinekokoelmat museoiden, arkistojen ja kirjastojen yhteisessä Finna-hakupalvelussa. Näin Saamenmaalle palautuneet saamelaisesineet pääsevät entistä paremmin saamelaisyhteisön tarkasteltaviksi.

Lisätietoja:
Saamelaismuseo Siida, museonjohtaja Sari Valkonen, 040 767 1052, sari.valkonen@samimuseum.fi
Saamelaismuseo Siida, amanuenssi Anni Guttorm, 0400 891 860, anni.guttorm@samimuseum.fi
Hämeenlinnan kaupunginmuseo, museonjohtaja Tuulia Tuomi, 03 621 2840, tuulia.tuomi@hameenlinna.fi