Kesämatinea 13.8.2017

 

Piia Rytkönen, sopraano
Elias Koivisto, viulu
Aino Palosaari, sello
Jasper Koekoek, piano

 

 

Liput ovelta: 10 / 7 / 4 €

 

Nuoren Jannen kamarimusiikkia ja yksinlauluja

Konsertin ohjelmassa kuullaan Sibeliuksen kesällä 1888 säveltämä valoisa pianotrio C-duuri (Loviisa-trio) viululle, sellolle ja pianolle sekä yksinlaulut: Souda, souda sinisorsa (1899), Illalle 17:6, Lastu lainehilla op. 17:7, Jubal op. 35:1, Men min fågel märks dock icke op. 36:2, Demanten på marssnön op. 36:6 ja Im Feld ein mädchen singt op. 50:3.

Iisalmelaissyntyinen sopraano Piia Rytkönen aloitti ammatilliset lauluopintonsa 2009 Kuopion konservatoriossa opettajanaan Heli Paananen. Tällä hetkellä Rytkönen suorittaa Tampereen ammattikorkeakoulun esittävän säveltaiteen linjaa opettajanaan Petri Antikainen. Rytkönen on ollut aktiivinen lied-duo Musicaren parissa pianisti Juuli Vaulasvirran kanssa vuodesta 2007. Duo nähtiin Helsinki Lied -kilpailun 2015 finaalissa ja palkittiin erikoispalkinnolla. Henkilökohtaisten kilpailujen saralla Rytkönen on saavuttanut Heekin kunnallisessa laulukilpailussa 3. sijan Saksassa, sekä finaalipaikan Timo Mustakallio laulukilpailuissa 2015. Rytkönen on Tampering Ensemblen jäsen vuodesta 2015. Syksyllä 2016 hän lauloi debyyttiroolinsa Clarice Haydnin Il Mondo Della Luna- oopperassa Tampereella. Parhaillaan hän suorittaa vaihto-opintovuottaan Grazin musiikkiyliopistossa Itävallassa.

Viulisti Elias Koivisto aloitti opiskelun Keravan ja Hämeenlinnan musiikkiopistoisssa (nykyään Sibelius-opisto). Keväällä 2013 hän valmistui Tampereen konservatoriosta muusikoksi Silva Koskelan luokalta. Syksyllä 2013 opinnot jatkuivat Tampereen ammattikorkeakoulussa opettajana Nikolai Fadeev, jonka ohjauksessa hän suoritti C-kurssin keväällä 2015. Vuosina 2015–16 Koivisto suoritti siviilipalveluksen Sibeliuksen syntymäkaupunki -säätiössä, minkä jälkeen opinnot jatkuivat Tampereen ammattikorkeakoulussa Sirkka-Liisa Kaakinen-Pilchin luokalla. Opintojen yhteydessä hän on osallistunut mestarikursseille ja saanut opetusta muun muassa Jari Valolta, Kreeta-Maria Kentalalta, Jan Söderblomilta sekä Uusi Helsinki -kvartetin jäseniltä.

Sellisti ja sellonsoiton opettaja Aino Palosaari on opiskellut Oulun konservatoriossa ja Oulun seudun ammattikorkeakoulussa valmistuen sellopedagogiksi keväällä 2010 Lauri Laitisen luokalta. Kevään 2009 hän vietti opiskelijavaihdossa Italiassa, Giuseppe Tartini -konservatoriossa Professori Pietro Serafinin luokalla, opiskellen lisäksi kamarimusiikkia Professori Fedra Floritin luokalla. Keväällä 2013 Palosaari konsertoi A-kurssin resitaalin erinomaisin arvosanoin Tampereen ammattikorkeakoulussa Pauli Heikkisen johdolla.

Hän on osallistunut useille mestarikursseille opettajinaan muun muassa Gary Hoffmann, Seppo Laamanen, Marko Ylönen ja Torleif Thedeen. Kamarimusiikkia Palosaari on opiskellut muun muassa UHK:n, Petteri Poijärven, Mark Gothonin, Miguel da Silvan sekä Michael Hauberin kursseilla. Ainon sydäntä ovat lähellä erityisesti opettaminen ja lasten kanssa työskentely sekä kamarimusisointi. Keväällä 2016 hän valmistui Tampereen yliopistosta filosofian maisteriksi pääaineenaan musiikintutkimus. Musiikintutkijana hän on kiinnostunut erityisesti uusista musiikkipedagogista ilmiöistä ja niiden vaikutuksista klassisen musiikin soitonopetukseen sekä sen tulevaisuuteen nykymaailmassa.

Tällä hetkellä Aino Palosaari toimii tuntiopettajana Tampereen Konservatoriossa. Hän toimii töidensä ohessa aktiivisena kamari- ja freelancemuusikkona Tampereen alueella. Tärkeimpänä mainittakoon pysyvä kokoonpano TEMA-jousikvartetti. TEMA emännöi ja esiintyy säännöllisesti Tampereella Klassisen musiikin klubi -tapahtumassa.

Suomenalankomaalainen pianisti Jasper Koekoek aloitti vuonna 2002 Salon musiikkiopistossa Esko Reiman oppilaana. Hän jatkoi 2010 ammattiopintoihin Turun konservatorioon, jossa hän opiskeli kolme vuotta Liisa Malmivaaran johdolla. Heini Kärkkäinen opetti Koekoekia 2013–17 Tampereen musiikkiakatemiassa. Koekoek aloittaa tänä syksynä opintonsa Sibelius-Akatemian pianokamarimusiikki ja lied -maisterikoulutuksessa.

Koekoek on osallistunut muun muassa Janne Mertasen, Adriano Ambrosinin, Peter Lönnqvistin ja Konstantin Boginon mestarikursseille. Hänelle on myönnetty useita tunnustuksia, joista yksi oli Suomen Kulttuurirahaston Lahjakkaan musiikinopiskelijan stipendi vuonna 2013.

Kuva: Aino Palosaari (kuvaaja Tiia-Mari Tervaharju).

Kesämatineoiden ohjelma 4.6.–27.8.2017. Sibeliuksen musiikista koostuvat reilun puolen tunnin kestoiset konsertit alkavat sunnuntaisin klo 14.00 ja lippuun sisältyy Sibeliuksen syntymäkodin opastus.

Sibeliuksen syntymäkoti, Hallituskatu 11, 13100 Hämeenlinna