Tuhotut talot, kadonneet kodit 2.8.2017

Kaupunkikierros Hämeenlinnan keskustan purettujen talojen historiaan.
Suuren kysynnän vuoksi ylimääräinen kierros 2.8.2017.
Lähtö Museo Skogsterin museokauppa klo 17.00.

Vapaa pääsy, mukaan mahtuu 20 henkeä, kesto reilu tunti. Voit varata paikan ennakkoon Museo Skogsterin asiakaspalvelusta: 03 621 2979 / [email protected].

Tuhotut talot, kadonneet kodit

Hämeenlinnan keskusta koki suuria muutoksia 1950–1970-luvuilla. Muutaman vuosikymmenen aikana merkittävä osa vanhaa kaupunkikeskustaa purettiin ja tilalle rakennettiin uusia toimitiloja yrityksille ja asuntoja kaupunkilaisille. Esimerkiksi Hämeenlinnan torin ympäristöstä ja Raatihuoneenkadulta purettiin sekä vanhoja puutaloja että 1900-luvun alun jugend-kivitaloja.

Tuhotut talot, kadonneet kodit -kierroksella menetetty kaupunkikuva herää henkiin kaupunginmuseon kuva-arkiston materiaalin avulla. Opastuksella tutustutaan mobiililaitteilla kaupungin keskustan merkittävimpiin purettuihin rakennuksiin niiden entisellä paikalla. Opas kertoo puretun rakennuksen historiaa ja valokuvien avulla saadaan käsitys siitä millainen kaupungin keskusta oli menneinä vuosikymmeninä.

Arkkitehtuuri- ja rakennushistorian lisäksi kierroksella tutustutaan muutaman hämeenlinnalaisen merkkihenkilön elämään. Hämeenlinna on tunnettu rakennusten seinissä olevista kylteistä, joissa kerrotaan jonkun suurmiehen tai -naisen syntyneen tällä paikalla sijainneessa talossa. Kierroksella kuullaan muun muassa itsenäisyysmies Fritz Wetterhoffista ja sisustusarkkitehti Antti Nurmesniemestä.

Kierros alkaa Museo Skogsterilta ja päättyy Raatihuoneenkadun toiseen päätyyn nykyisen Kumppanuustalon kulmalle. Kierros kestää reilun tunnin ja kierrokselle osallistujilta vaaditaan riittävää liikuntakykyä, jotta he kykenevät kulkemaan ryhmän mukana noin 500 metrin matkan.

Kierroksen kuviin