Museokeskiviikoissa luentosarja venäläisvaikutuksesta

Kari Suomalainen, HS 1968 (Urho Kekkonen ja NL:n pääministeri Aleksei Kosygin)

Museokeskiviikot-tapahtumasarja jatkuu Hämeenlinnan kaupunginmuseon Museo Skogsterissa 6.9.-29.11.2017 keskiviikkoiltaisin klo 17.00, vapaa pääsy.

Parillisten viikkojen keskiviikkoina kuullaan luentosarja Venäjän vaikutuksesta Suomen historiaan, kulttuuriin ja politiikkaan. Luennot liittyvät kaupunginmuseon Idästä tuulee -näyttelyn teemoihin. Näyttelyssä pohditaan itäisten kulttuuripiirteiden ja poliittisten vaiheiden merkitystä satavuotiaalle Suomelle.

Ensimmäisenä Museokeskiviikkona 6.9. Jaana Terävä kertoo lasten- ja nuortenjärjestö pioneerien toiminnasta ja historiasta. Muita syyskauden aiheita Idästä tuulee -teemalla ovat kirjailija Anna Kortelaisen puheenvuoro tunnetuista venäläisistä Suomessa 1917 ja professori Katri Pynnöniemen luento Venäjän informaatiovaikuttamisesta. Presidentti Kekkonen on aiheena sekä UKK-arkiston tutkija Janne Ridanpään isännöimässä elokuvaillassa ”Kekkonen ja Neuvostoliitto” että Visavuoren museon museonjohtaja Pälvi Myllyllän puheenvuorossa ”Kari Suomalainen, Kekkonen ja kylmä sota”. Lisäksi luvassa on tilaisuudet venäläisestä lastenkirjallisuudesta ja ensimmäisen maailmansodan vallitustöistä Hämeenlinnassa.

Vuoroviikoin Idästä tuulee -luentojen kanssa tapahtumasarjassa käsitellään erilaisia vaihtuvia aiheita. Parittomien viikkojen Museokeskiviikkojen järjestäjiksi on kutsuttu hämäläisiä kulttuurialan yhdistyksiä ja toimijoita. Kaikkiin tapahtumiin on vapaa pääsy.

Museokeskiviikkojen ohjelma

• 6.9. Lasten- ja nuortenjärjestö pioneerit
    Jaana Terävä, Hämeen pioneerit
  • 13.9. Keskiaikafestivaalin kuvailta
    järjestää Hämeenlinnan keskiaikayhdistys
  • 20.9. Urho Kekkosen arkisto esittää – Kekkonen ja Neuvostoliitto
    tutkija Janne Ridanpää
  • 27.9. Katharina von Bora, nunnasta rouva Lutheriksi
    kirjailija Maija Paavilainen, Suomalaisen Naisliiton Hämeenlinnan yhdistys
  • 4.10. Venäläinen lastenkirjallisuus
    dosentti Ben Hellman
  • 11.10. Metallinilmaisin historian harrastamisen tukena
    Jussi Nieminen, Kanta-Hämeen menneisyyden etsijät
  • 18.10. Kuherruskuukausi ja hyinen pakomatka – tunnetut venäläiset Suomessa 1917
    kirjailija Anna Kortelainen
  • 25.10. Keskiajan asustetyöpaja
    järjestää Hämeenlinnan keskiaikayhdistys
  • 1.11. Informaatiovaikuttaminen osana Venäjän ulkopolitiikkaa ennen ja nyt
    apulaisprofessori Katri Pynnöniemi
  • 8.11. Piirrustustyöpaja
    järjestää Hämeenlinnan taiteilijaseura
  • 15.11. Venäläiset vallitustyöt Hämeenlinnassa ensimmäisen maailmansodan aikana
    väitöskirjatutkija Tuomas Teuho
  • 22.11. Kasvatus ja arvot – esimerkkinä Aleksanteri Ahola-Valo
    Risto Suvanto, järjestää Elpo ry.
  • 29.11. Kari Suomalainen, Kekkonen ja kylmä sota
    museonjohtaja Pälvi Myllylä, Visavuoren museo