Liedkonsertti: S. Bortkiewiczin yksinlauluja 5.11.2017

Einsame Wanderung – S. Bortkiewiczin yksinlauluja
Sibeliuksen syntymäkoti
su 5.11.2017 klo 14.00

Petteri Loukio, tenori
Jasper Koekoek, piano

Liput 15/13/10 €, ovelta tai ennakkoon [email protected]

_______

Venäläis-itävaltalainen Sergei Bortkiewicz (1877–1952) kutsui itseään romantikoksi ja melodikoksi. Hänen sävelkielensä perustui Lisztin ja Chopinin kaltaisiin piirteisiin, joissa melodia, harmonia ja rakenteen selkeys olivat tärkeässä roolissa.

Bortkiewicz syntyi Ukrainassa Harkovan lähistöllä, joka kuului tuolloin ns. Etelä-Venäjään. Lisztin tapaan hän oli nuorena pianovirtuoosi. Sodan, vainon ja syntyperänsä vuoksi Bortkiewicz joutui toistuvasti muuttamaan halki Euroopan, ja asuttuaan Istanbulissa ja Berliinissä hän vietti elämänsä ehtoopuolen köyhissä ja vaatimattomissa oloissa Wienissä. Hän joutui kamppailemaan milloin säveltäjänä toimimisestaan, milloin olemassaolostaan eikä koskaan päässyt palaamaan kotimaahansa. Tämä sai aikaan tunnusomaisen kaihon hänen musiikissaan.

Suuri osa Bortkiewiczin teoksista – esimerkiksi hänen ainoa oopperansa – on yhä kateissa. Hän kirjoitti pianolle selvästi eniten, mutta teki myös runsaasti kamarimusiikkia, oopperan, baletin sekä kaksi sinfoniaa ja muita orkesteriteoksia. Hän sävelsi myös yhteensä 12 laulusarjaa, joista yhdeksän on osittain tai kokonaan kadonnut. Saatavilla olevat laulut ovat upeasti ja taitavasti rakennettuja kokonaisuuksia, jotka ansaitsisivat paljon suurempaa huomiota.

Sibeliuksen syntymäkodin konsertissa kuullaan kolme Sergei Bortkiewiczin ehyenä jäljellä olevaa laulusarjaa: Sieben Gedichte von Paul Verlaine Op. 23, Im Park Op. 56 ja Sternflug des Herzens Op. 62.

Tamperelainen Petteri Loukio on nuori ja lupaava tenori. Hänen ohjelmistoonsa kuuluu perinteistä operaattista kirjallisuutta, laaja otanta eurooppalaisesta liedistä sekä suosituimpia operettiteoksia. lisätietoa

Suomenalankomaalainen pianotaiteilija Jasper Koekoek esiintyy niin solistina kuin kamari- ja orkesterimuusikkonakin. Hän opiskelee Sibelius-Akatemiassa pianokamarimusiikki ja lied -koulutuksessa. lisätietoa

Konsertin jälkeen samalla pääsylipulla opastettu kierros Sibeliuksen syntymäkodissa.

Sibeliuksen syntymäkoti, Hallituskatu 11, 13100 Hämeenlinna


Petteri Loukio, kuvaaja: Sanna Aaltonen.


Jasper Koekoek, kuvaaja: Ville Hautakangas.