Museokeskiviikko: Kari Suomalainen, Kekkonen ja kylmä sota 29.11.2017

ke 29.11.2017 klo 17.00
Museo Skogster, seminaaritila Anders

Museokeskiviikko: Kari Suomalainen, Kekkonen ja kylmä sota 29.11. Kuva: Kari Suomalainen, HS 1968 (Urho Kekkonen ja NL:n pääministeri Aleksei Kosygin)

Visavuoren museon johtaja Pälvi Myllylä johdattelee Museo Skogsterissa 29.11. kuulijat aikamatkalle kylmän sodan ja Kari Suomalaisen pilapiirrosten maailmaan.

Kari Suomalainen oli 1950-luvulta alkaen järkähtämätön kylmän sodan soturi. Kari ei piitannut mistään ystävyyspuheista tai opinkappaleista, vaan hän piirsi niin kuin oikeaksi tunsi. Hän arvosteli kaikkia ja kaikkea, naurun avulla hän sai sen tehdä. Kekkonen kihisi raivosta ja Neuvostoliiton johtajat nuhtelivat Helsingin Sanomia, mutta Karia ei kahlittu. Kylmän sodan aikana Kari oli ikään kuin varaventtiili suomalaisten suhtautumisessa Neuvostoliittoon. Suomalaiset ja suomalainen lehdistö olivat varovaisia puheissaan itänaapurista, mutta Kari piirsi sen, mitä ei ollut soveliasta sanoa tai kirjoittaa. Siksi Suomen sodanjälkeistä historiaa ei voi kirjoittaa mainitsematta Kari Suomalaisen osuutta. Hän kuvitti kylmän sodan.

Tilaisuus päättää Idästä tuulee -näyttelyn sisältöihin liittyvän luentosarjan, jossa kuultiin puheenvuoroja Venäjän vaikutuksesta Suomen historiaan, kulttuuriin ja politiikkaan. Samalla päättyvät syksyn osalta Museokeskiviikot Museo Skogsterin keskiviikkoilloissa. Tapahtumasarja jatkuu uusin aihein jälleen keväällä 2018.

Seminaaritila Andersin 50 paikkaa täytetään saapumisjärjestyksessä.

Museo Skogster, Raatihuoneenkatu 8, 13100 Hämeenlinna