Tubi – unohdettu keuhkotauti

Museo Skogster 22.2.2018–20.1.2019

Tuberkuloosi oli 1900-luvun alussa pelätty kansantauti, joka tappoi lähes 10 000 suomalaista vuodessa. Vaikutus yhteiskuntaan oli laaja, ja monet perheet menettivät läheisiään. Sadassa vuodessa tilanne on muuttunut täysin. Nykyään Suomessa tavataan vain 300 tapausta vuodessa.

Tubi-näyttelyssä tutustutaan hämeenlinnalaisiin keuhkotautiparantoloihin, parantolaelämään, taudin hoitomuotoihin ja tuberkuloosin vastaiseen valistukseen. Inhimillisellä tasolla vaikuttavimpia ovat taudin sairastaneiden kokemukset.

Tuberkuloosin kitkeminen on ollut osa suomalaista menestystarinaa, matkaa kohti kehittynyttä pohjoismaista hyvinvointiyhteiskuntaa. Osittain tauti on jo meillä unohdettu, vaikka esimerkiksi keuhkojen röntgenseulonnat lopetettiin vasta 1989. Maailmalla tautiin sairastuu edelleen noin 9 miljoonaa henkeä vuodessa ja heistä 1,5 miljoonaa kuolee. Erityistä huolta aiheuttavat tuberkuloosibakteerikannat, jotka ovat tulleet vastustuskykyisiksi monille lääkkeille.

Opastukset

• Opastettu kierros näyttelyssä päivittäin (ti-su) klo 13.00 yksittäisille vieraille.
  • Kierrokset ryhmille ennakkovarauksella: suomi ja englanti 55 €, Kanta-Hämeen perusopetus ja varhaiskasvatus ilmaiseksi.

Tubitohtorin tehtäväpolku 31.7.–5.8.2018

Tekemistä lapsille Tubi-näyttelyssä. lisätietoa

Hämeenlinnan kaupunginmuseo – Museo Skogster, Raatihuoneenkatu 8, 13100 Hämeenlinna