Museokeskiviikko: Miksi Saksa auttoi valkoisia sisällissodassa 1918? 25.4.2018

ke 25.4.2018 klo 17.00
Museo Skogster, seminaaritila Anders

Emeritusprofessori Seppo Hentilä päättää Museokeskiviikkojen 1918-luentosarjan puheenvuorolla saksalaisten osallistumisesta Suomen sisällissotaan. Esitelmä kuullaan 25.4. saksalaisten Hämeenlinnaan saapumisen (26.4.1918) 100-vuotispäivän  aattona.

Valkoisessa Suomessa saksalaisia pidettiin 1918 pyyteettöminä auttajina, jotka hyvää hyvyyttään vuodattivat vertaan Suomen vapauden puolesta. Kiitollisuus Saksaa kohtaan oli niin syvää, että se esti monia uskomasta, että saksalaiset tulivat Suomeen ensisijaisesti omien etujensa vuoksi. Heidän oli saatava Suomesta sillanpääasema, kun kävi ilmi, että sen pääviholliset Englanti ja Ranska olivat tuoneet joukkojaan Muurmannin rannikolle muodostaakseen sieltä uuden rintaman Saksaa vastaan.

VTT Seppo Hentilä on Helsingin yliopiston poliittisen historian emeritusprofessori. Hän tuntee laajalti Suomen ja Saksan historiaa ja on erityisesti tutkinut vuoden 1918 ”ensimmäistä aseveljeyttä”, historiapolitiikkaa ja historian poliittista käyttöä sekä entistä Itä-Saksaa.

Saksalaiset saapuvat Hämeenlinnan torille 26.4.1918. Enok Rytkönen

Museokeskiviikkojen 1918-luentosarja 14.3.–25.4.2018

Kevään Museokeskiviikkojen 1918-luentosarjassa kuullaan valtakunnan eturivin historioitsijoita. Tilaisuudet alkavat Museo Skogsterin seminaaritila Anderssissa aina klo 17.00, vapaa pääsy. Seminaaritila Andersin 50 paikkaa täytetään saapumisjärjestyksessä. Tarvittaessa luennot esitetään reaaliajassa myös Ooh, Hämeenlinna! -näyttelytilassa.

 • 14.3. Suomen tie sisällissotaan
  FT Tuomas Hoppu
 • 21.3. Punaista hallintoa, punakaarteja ja puolueettomuutta – Hämeenlinnan työväestö keväällä 1918
  FT Ilkka Teerijoki
 • 28.3. Sisällissodan vankileirien todellisuus ja muistot
  FT Sami Suodenjoki, Tampereen yliopisto
 • 4.4. Kohti sisällissotaa – sortokauden maanalainen vastarinta ja kansallisen kertomuksen murtumat
  kirjailija FT Minna Maijala
 • 11.4. Sisällissodan jälkeinen Suomi
  FT Marko Tikka, Tampereen yliopisto
 • 18.4. Pohjoinen Guernica – vuoden 1918 muistamisesta ja unohtamisesta
  FT Ulla-Maija Peltonen, SKS
 • 25.4. Miksi Saksa auttoi valkoisia sisällissodassa 1918?
  emeritusprofessori Seppo Hentilä

Hämeenlinnan kaupunginmuseon lisäksi järjestelyissä ovat mukana 21.3. Hämeenlinnan työväenyhdistys ja 4.4. Suomalaisen Naisliiton Hämeenlinnan yhdistys.

Museo Skogster – seminaaritila Anders, Raatihuoneenkatu 8, 13100 Hämeenlinna