Museokeskiviikko: Pohjoinen Guernica – vuoden 1918 muistamisesta ja unohtamisesta 18.4.2018

ke 18.4.2018 klo 17.00
Museo Skogster, seminaaritila Anders

FT Ulla-Maija Peltonen esitelmöi Museokeskiviikkojen 1918-luentosarjassa vuoden 1918 muistamisesta ja unohtamisesta.

Esitelmässä käsitellään vuotta 1918 koskevaa muistitietoa eri vuosikymmeniltä. Lisäksi luvassa on pohdintaa, miten nykyrunoilijat ja -taiteilijat ovat työstäneet vuoden 1918 vaiettua historiaa. Hiljaisuudet liittyvät suruun ja häpeään, joita väkivaltaiset kuolemat ja esimerkiksi punakaartiin osallistuneiden tyttöjen teloitukset aiheuttivat. Otsikko Pohjoinen Guernica viittaa esityksessä käsiteltävään Kari Aronpuron samannimiseen runoon kokoelmassa Peltiset enkelit (1964).

Ulla-Maija Peltonen toimii folkloristiikan dosenttina Helsingin yliopiston Filosofian, historian, kulttuurin ja taiteiden tutkimuksen laitoksella sekä erikoistutkijana Suomalaisen Kirjallisuuden Seurassa. Peltonen on vertaillut tutkimuksissaan eri arkistoihin tallennettuja yksityisiä ja julkisia, suullisia, kirjallisia ja visuaalisia aineistoja. Hänen väitöskirjansa (1996) käsitteli työväen muistelukerronnan muotoutumista vuoden 1918 jälkeen. Sittemmin hän on tutkinut sisällissodan muistamista ja unohtamista, vankileirikokemusten yksityistä ja julkista kerrontaa, muistitiedon metodologisia kysymyksiä sekä arkistollista ajattelua.

Kuva © Gary Wornell, SKS

Museokeskiviikkojen 1918-luentosarja 14.3.–25.4.2018

Kevään Museokeskiviikkojen 1918-luentosarjassa kuullaan valtakunnan eturivin historioitsijoita. Tilaisuudet alkavat Museo Skogsterin seminaaritila Anderssissa aina klo 17.00, vapaa pääsy. Seminaaritila Andersin 50 paikkaa täytetään saapumisjärjestyksessä. Tarvittaessa luennot esitetään reaaliajassa myös Ooh, Hämeenlinna! -näyttelytilassa.

 • 14.3. Suomen tie sisällissotaan
  FT Tuomas Hoppu
 • 21.3. Punaista hallintoa, punakaarteja ja puolueettomuutta – Hämeenlinnan työväestö keväällä 1918
  FT Ilkka Teerijoki
 • 28.3. Sisällissodan vankileirien todellisuus ja muistot
  FT Sami Suodenjoki, Tampereen yliopisto
 • 4.4. Kohti sisällissotaa – sortokauden maanalainen vastarinta ja kansallisen kertomuksen murtumat
  kirjailija FT Minna Maijala
 • 11.4. Sisällissodan jälkeinen Suomi
  FT Marko Tikka, Tampereen yliopisto
 • 18.4. Pohjoinen Guernica – vuoden 1918 muistamisesta ja unohtamisesta
  FT Ulla-Maija Peltonen, SKS
 • 25.4. Miksi Saksa auttoi valkoisia sisällissodassa 1918?
  emeritusprofessori Seppo Hentilä

Hämeenlinnan kaupunginmuseon lisäksi järjestelyissä ovat mukana 21.3. Hämeenlinnan työväenyhdistys ja 4.4. Suomalaisen Naisliiton Hämeenlinnan yhdistys.

Museo Skogster – seminaaritila Anders, Raatihuoneenkatu 8, 13100 Hämeenlinna