Jannen kirjeitä musiikista

Sibeliuksen syntymäkoti 24.5.–2.9.2018

Hämeenlinnan kaupunginmuseon kokoelmissa säilytetään noin 80 Jean Sibeliuksen kirjottamaa kirjettä. Sibeliuksen syntymäkodin kesänäyttelyssä Jannen kirjeitä musiikista asetetaan näytteille otos Jannen nuoruuden musiikkiaiheisista kirjeistä. Kirjeet ovat luettavissa alkuperäiskieli ruotsin lisäksi suomeksi ja englanniksi. Nähtävillä on myös Sibeliukselle kuulunut viulu, joka on saatu lainaan näyttelyyn Hämeenlinnan lyseolta.

Musiikki esiintyy vahvana teemana monissa lapsuudenajan kirjeissä. Musiikista Janne kirjoitti erityisesti Per setänsä kanssa. Sedälleen Janne kertoili etenemisestään viulunsoitossa ja pyyteli apua nuottien ja viulunkielten hankintaan. Tuki oli tarpeen, musiikin maailmaan uppoutuminen ei ollut 1800-luvun lopun Hämeenlinnassa aivan yksinkertaista. Ulkomaiset taiteilijat tai musiikkiopiston opettajat saapuivat välillä soittamaan konsertoimaan Hämeenlinnaan, mutta se oli harvinaista herkkua. Aktiivinen soittaminen yksin ja koulutoverien sekä sisarusten kanssa olikin tärkeässä roolissa.

Lapsuuden kirjeissä Janne ei ajatellut vielä säveltäjän uraa, vaan hänen intohimonsa kohdistui soittamiseen. Kirjeissä nähdään kuitenkin ensimmäiset viitteet mielikuvitusrikkaan pojan elämän tulevasta suunnasta.

Kesämatineat konserttisarjan konserttiesittelyissä kuullaan katkelmia näyttelyn kirjeistä kesä–elokuun sunnuntaisin klo 14.00.

Sibeliuksen syntymäkoti, Hallituskatu 11, 13100 Hämeenlinna