Kesämatinea 29.7.2018

Sibeliuksen syntymäkoti
29.7.2018 klo 14.00

Sofia Ardalan, sopraano
Iina Harjula, piano

Liput ovelta tuntia ennen: 12 / 8 / 5 €

_____

Sopraano Sofia Ardalan tulkitsee Sibeliuksen lauluja pianistinaan Iina Harjula.

Ohjelma

Lenzgesang op. 50:1
Sehnsucht op. 50:2
Im Feld ein Mädchen singt op. 50:3
Aus bangen Brust op. 50:4
Die stille Stadt op. 50:5
Rosenlied op. 50:6

Sibeliuksen soolopianoteos

Svarta rosor, op. 36:1
Marssnön, op. 36:5
Den första kyssen, op. 37:1
Flickan kom ifrån sin älsklings möte op. 37:5
Var det en dröm? op. 37:4

Sofia Ardalan. Kuva Ernesto Ruiz.

Sopraano Sofia Ardalan, joka on juuriltaan sekä saksalainen että kurdi, tulee Saint Paulista, Yhdysvaltojen Minnesotasta.

Ardalan on esiintynyt vierailevana artistina Bloomington Sympohny Orchestran kanssa laulaen Straussin Vier letze Lieder, Dakota Valley Symphonyn kanssa Händelin Messiaassa, ja sopraanosolistina Verdin Requiemissa Minnesota Youth Symphonies -orkesterin kanssa. Hän on laulanut konsertteja Saksassa, Itävallassa ja Italiassa, ja arvosteluissa on kirjoitettu mm. ”Kauniilla legatollaan, hienostuneella äänellään ja vaikuttavalla läsnäolollaan tämä nuori amerikkalainen sopraano kuuluu selvästi kansainvälisille lavoille.” Hänen konserttirepertoaariinsa kuuluu mm. Brahmsin, Sibeliuksen ja Straussin lauluja joita hän on esittänyt lukuisissa resitaaleissa New Yorkissa sekä Minneapolisissa. Hän saavutti finaalipaikan Elblandfestspiele International Music Competition -kilpailuissa Wittenbergissä sekä Gerda Lissner International Voice Competition -kilpailuissa New Yorkissa.

Ardalan opiskeli Oksana Brynin johdolla MacPhail Center for Musicissa sekä Lotte Lehmann Akademiessa Perlebergissä, Saksassa. Hän saa säännöllisesti ohjausta pianisti ja korrepetiittori Klaus Sallmannilta Berliinissä ja baritoni Håkan Hagegårdilta Tukholmassa. Kaudella 2018–19 häntä voi kuulla mm. Schumannin Dichetrlieben parissa ja Wagnerin aarioiden konserttiversiossa Minneapolisissa ja Minnesotassa. Laulamisen
lisäksi Ardalanin taitoihin kuuluu viulun ja pianon soitto, orkesterin johtaminen sekä kilpatanssi.

Iina Harjula. Kuva Gunnar Kuut.

Pianisti Iina Harjula esiintyy aktiivisesti lied- ja kamarimuusikkona. Tällä hetkellä Iina toimii Sibelius-opistossa apulaisrehtorina, pianonsoiton opettajana ja laulajien säestäjänä.

Musiikin maisteriksi Iina Harjula valmistui Viron musiikki- ja teatteriakatemiasta erinomaisin arvosanoin Ivari Iljan luokalta ja sitä ennen hän opiskeli Metropoliassa Seppo
Saloviuksen johdolla. Iinalle läheinen musiikkikaupunki on myös Berliini, jossa hän oli vaihto-opinnoissa Hochschule für Musik ”Hanns Eisler” -oppilaitoksessa v. 2009 ja myöhemmin v. 2011 Suomen kulttuurirahaston apurahan avustuksella taiteellista työskentelyä jatkamassa.

Opiskelujen aikana Iina Harjulaa on ohjannut myös monet professorit mestarikursseilla,
muun muassa Eero Heinonen, Liisa Pohjola ja Matti Raekallio. Liedmusiikkia hänelle on ohjannut muun muassa Heikki Pellinen, Wolfram Rieger (Berliini) ja Ivari Ilja (Viro), joka teki pitkään yhteistyötä baritoni Dmitri Hvorostovskyn kanssa liedpianistina.

Iina Harjula toimii myös tuottajana ja muusikkona aktiivisesti erilaisissa musiikkiyhdistyksissä. Vuonna 2018 hän on mukana Suomen Liedakatemian hallituksessa, Kokonainen ry:n hallituksessa ja järjestämässä 25. juhlavuoden Tuuloksen kesäkonserttia. Vuonna 2019 Iina Harjula on mukana toteuttamassa Verkatehtaan Vanaja-saliin Sampsa Ertamon kolmiosaista teosta kuudelle flyygelille yhdessä pianistikollegojen ja valotaiteilija Juha Rouhikosken kanssa.

_____

Matineat jatkuvat kesäsunnuntaisin elokuun loppuun ohjelma 3.6.–26.8.2018. Reilun puolen tunnin mittaiset konsertit alkavat klo 14.00. Lippuun sisältyy Sibeliuksen syntymäkodin opastus konsertin jälkeen.

Konserttiesittelyjen yhteydessä kuullaan otteita Sibeliuksen nuoruuden kirjeistä. Kesänäyttely Jannen kirjeitä musiikista on avoinna Sibeliuksen syntymäkodissa 24.5.–2.9.2018.

Sibeliuksen syntymäkoti, Hallituskatu 11, 13100 Hämeenlinna