Kesämatinea 26.8.2018

Sibeliuksen syntymäkoti
26.8.2018 klo 14.00

Mervi Myllyoja, viulu
Virva Garam, piano

Liput ovelta tuntia ennen: 12 / 8 / 5 €

Virva Garam (vas.) ja Mervi Myllyoja. Kuva Lassi Kaaria & Lawrence Dolkart.

Ohjelma

Novellette Op. 102:1
Nocturne Op.51:3
Romanssi Op. 78:2
Rondino Op.81:2
Reverie Op. 58:1
Impromtu Op. 5:5
Valssi Op.24:5
Valssi Op. 81:3
Humoreski Op. 87:1
Mazurka Op.81:1

Muusikot esittäytyvät

Viulisti Mervi Myllyoja ja pianisti Virva Garam ovat kansainvälisesti kouliintunut duopari, joka on hionut yhteistyötään vuodesta 2009. Parivaljakon ohjelmisto käsittää sonaatteja, miniatyyri- ja virtuoosikappaleita, kamarimusiikkiteoksia ja lisäksi omia crossover-sovituksia kevyistä populäärimusiikin teemoista. Suositun duon unkarilaiset ja karjalaiset juuret näkyvät kappalevalinnoissa, ja duo onkin esiintynyt muun muassa Karjalaisilla Kesäjuhlilla (2017) ja Unkarin Suurlähetystön ja Unkarin Tiede- ja Kulttuurikeskuksen järjestämissä tilaisuuksissa. Mervi & Virva ovat konsertoineet resitaalein muun muassa Mikaelin kirkossa Turussa, Malmin kirkossa Helsingissä ja Kustavin musiikkifestivaalilla. Heidän tilaajiinsa kuuluvat muun muassa Helsingin Suomalainen klubi, Suomi – Korean Tasavalta-yhdistys ry, Suomen Liikemies-Yhdistys, Karjalanliitto Ry ja HuFiCon Ltd. Duo on tehnyt hyväntekeväisyysesityksiä muun muassa Agora-yhdistykselle ja GERO-gaalalle. Duo on esiintynyt muun muassa huippuviulisti Barnabás Kelemenin kanssa. Duo on julkaissut CD-albuminsa ’Mervi & Virva Celebrating Finland 100 years’ syksyllä 2017 ja siihen liittyvän musiikkivideon ’Yö merenrannalla’ keväällä 2018. Duo konsertoi tällä ohjelmistollaan Suomessa ja ulkomailla 2018.

Pianotaiteilija Virva Garam on opiskellut Sibelius-Akatemiassa lehtori Hamsa Al-Wadi Juriksen luokalla ja dosentti Eero Heinosen sekä professori Erik T. Tawaststjernan johdolla. Hän oli vaihto-oppilaana Budapestin Liszt-Akatemiassa vuonna 2002 professori István Lantosin ja lehtori Csaba Királyn oppilaana. Hän sai valmistuessaan ”Vuoden naistaiteilija”-stipendin kansainväliseltä Zonta-yhdistykseltä.

Virva Garamin kokoonpano Trio La Rue on esiintynyt muun muassa Ruotsissa ja Italiassa, kantaesittäen useita heille omistettuja teoksia (muun muassa K. Nieminen). He ovat myös esittäneet kaikki Sibeliuksen julkaisemattomat pianotriot, joista julkaistiin CD vuonna 2017. Virva esiintyy konserttikiertueella Saksaan sekä solistina että trionsa kanssa vuoden 2018 aikana. Virva Garam on tehnyt yhteistyötä muun muassa viulisti Pekka Kuusiston, laulajatar Angelika Klasin ja oopperalaulaja Markus Niemisen kanssa. Virva on toiminut Hangon musiikkijuhlien perustajajäsenenä, organisaation varapuheenjohtajana sekä musiikkileirin johtajana. Hän perusti 2008 Klassisen musiikin lähetystön sekä Garam-musiikkikoulun, jossa hän toimii rehtorina ja pianonsoitonopettajana.

Mervi Myllyoja on Aleksander Vinnitskin johdolla opiskellut muusikko ja viulisti, jonka mantrana on viulunsoiton ekspressiivinen voima ja muuntautumiskyky. Useiden huomattavien artistien – muun muassa laulaja Tarja Turusen, urkuri Kalevi Kiviniemen, Jari Sillanpään ja oopperalaulaja Barbara Hendricksin kanssa esiintynyt Mervi sovittaa ja säveltää itse, ja on luonut suosikeiksi muodostuneita uudelleentulkintoja suomalaisista ja kansainvälisistä klassikoista. Mervin tuotantoja on käytetty muun muassa urheilutapahtumissa ja teollisuuden launching-tilaisuuksissa.

Mervi Myllyoja on esiintynyt niin klassisen kuin kevyen genren konserteissa ja festivaaleilla Suomessa ja ulkomailla, muun muassa Kreikassa, Saksassa, Ranskassa, Venäjällä ja Egyptissä. Hänet on nähty muun muassa sooloviulistina Tarja Turusen joulukonserteissa Suomessa ja Saksassa, Helsingin Bach-viikoilla Kalevi Kiviniemen duoparina sekä Gymnaestrada-urheilutapahtuman musiikkivieraana suorissa TV-lähetyksissä. Mervi julkaisi crossover-viulismia edustavan Taikaviulu-albuminsa toukokuussa 2016.

Mervi on levyttänyt kymmenille merkittävien artistien julkaisuille – muun muassa Juha Uusitalon ”Suomalaisia lauluja”-albumille ja Tarja Turusen The Brightest Void -rock albumille Suomessa ja ulkomailla.

____________

Konsertti päättää tämän vuoden Kesämatineat-sarjan. Kesämatineoiden ohjelma 3.6.–26.8.2018. Lippuun sisältyy Sibeliuksen syntymäkodin opastus konsertin jälkeen.

Konserttiesittelyn yhteydessä kuullaan otteita Sibeliuksen nuoruuden kirjeistä. Kesänäyttely Jannen kirjeitä musiikista on avoinna Sibeliuksen syntymäkodissa 24.5.–2.9.2018.

Sibeliuksen syntymäkoti, Hallituskatu 11, 13100 Hämeenlinna