Museokeskiviikko: Sota tuberkuloosia vastaan – miten tuberkuloosia torjuttiin 1900-luvun Suomessa 7.11.2018

ke 7.11.2018 klo 17.00
Museo Skogster, seminaaritila Anders

Lääninsairaalan leikkaussalissa.

FT Heini Hakosalo esitelmöi Museokeskiviikkojen Tubi-luentosarjassa tuberkuloosin torjunnasta.

1900-luvun alussa tuberkuloosi oli kaikkialla. Se oli tärkein yksittäinen kuolinsyy, ja maasta tuskin löytyi perhettä, jota tauti ei olisi tavalla tai toisella koskettanut. Taudin taltuttamiseksi käynnistettiin 1900-luvun alussa voimaperäinen kampanja, jota vetivät aluksi järjestöt. Itsenäistymisen jälkeen tuberkuloosi, yhdessä mielitautien kanssa, määriteltiin johtaviksi kansanterveysongelmiksi ja niistä tuli nuoren tasavallan ensimmäinen suuri kansanterveysponnistus.

Keinot olivat monet: valistus, huoltolatoiminta, parantolahoito, rokotukset ja lopulta myös tehokas lääkehoito. Tuberkuloosin vastainen taistelu julistettiin päättyneeksi vasta 1980-luvulla. Ei kuitenkaan kestänyt kuin parikymmentä vuotta, kun alettiin puhua tuberkuloosin paluusta. Voi hyvällä syyllä sanoa, että tuberkuloosi ja tuberkuloosin vastainen taistelu muokkasi 1900-luvun suomalaista yhteiskuntaa ja kulttuuria enemmän kuin mikään muu yksittäinen sairaus. Luento kartoittaa tuberkuloositaistelun vaiheita ja tuberkuloosin moninaisia vaikutuksia 1900-luvun Suomessa.

Heini Hakosalo toimii Oulun yliopistossa yliopistotutkijana tieteiden ja aatteiden historian oppiaineessa. Hän on erikoistunut 1800- ja 1900-luvun lääketieteen historian, 1900-luvun eurooppalaisen kulttuurihistorian ja tartuntatautien historian tutkimukseen.

Museokeskiviikot 12.9–28.11.2018

Tilaisuus on osa Museokeskiviikot tapahtumasarjaa. Sarjassa kuullaan vuoroviikoin kaupunginmuseon yhteistyökumppaneiden esitelmiä vaihtuvista aiheista sekä museon tuottamaa luentosarjaa Tubi – unohdettu keuhkotauti -näyttelyn teemoista.

Museokeskiviikot järjestetään Museo Skogsterin seminaaritila Anderssissa keskiviikkoiltaisin klo 17.00, vapaa pääsy. Andersin 50 paikkaa täytetään saapumisjärjestyksessä. Tarvittaessa luennot esitetään reaaliajassa myös Ooh, Hämeenlinna! -näyttelytilassa.

Tubi-luentosarja

 • 12.9. ”Parantuminen on sairaustila” – runoilija Edith Södergran ja tuberkuloosi taiteessa
  FT Agneta Rahikainen
 • 26.9. Tuberkuloosiparantolat – valkoisen funkisarkkitehtuurin ihanne
  arkkitehti Aimo Nissi
 • 10.10. Joulumerkkikodin lapset
  kirjailija Katariina Vuori
 • 24.10. Tuberkuloosi meillä ja maailmalla
  FT Hanna Soini
 • 7.11. Sota tuberkuloosia vastaan – miten tuberkuloosia torjuttiin 1900-luvun Suomessa
  FT Heini Hakosalo
 • 21.11. Elämää ja työskentelyä Ahveniston parantolassa
  Ahveniston parantolan entinen osastonhoitaja Leena Kivelä

Museokeskiviikkojen muita aiheita vuoroviikoin

 • 19.9. Postia Gesondalle – postikorttialbumin tarina, postikorttivaikuttaja Markku Laakso
 • 3.10. Sato-onnea etsimässä – kekrin perinteitä ja maaseudun makuja, Linnaseutu / Ajan patina -hanke
 • 17.10. Juutalaispakolaiset Lammin Porraskoskella 1941, Pauli Riihilahti
 • 31.10. Helene Schjerfbeckin ”leijonan kynnet”, taidehistorioitsija Leena Ahtola-Moorhouse / Suomalaisen Naisliiton Hämeenlinnan yhdistys
 • 14.11. Dokumenttifilmi Venäjän ja Suomen yhteisestä historiasta, Ahola-Valo -säätiö / Elpo ry.
 • 28.11. Kultakeskuksen pitkä polku Fabergelta Wirkkalaan – hopeamuotoilun kulta-aikaa Hämeenlinnassa, Erkki Wuolijoki

Museo Skogster – seminaaritila Anders, Raatihuoneenkatu 8, 13100 Hämeenlinna