Palanderin talon Perinnepäivä 4.5.2019

la 4.5.2019 klo 12–16
Palanderin talo

Perinteisten kädentaitojen, rakentamisen ja sisustamisen työnäytöksiä lauantaina 4.5.2019 klo 12–16 Palanderin talon sisäpihalla ja museossa. Vapaa pääsy ja kierto omaan tahtiin kotimuseossa.

Sisällä Palanderin talossa ihastellaan kotimuseon 1800-luvun lopun interiööriä ja tutustutaan helmikirjontaa esittelevään työnäytökseen. Ohjelmassa on modisteja Artisan putiikki & ompelimosta, Koruverstas Klova sekä Pikkusitomo Kirjanen Wetterhoffilta, korumuotoilija Hannu Pelkonen, peltiseppä Jani Himanen, Tapettitehdas Pihlgren ja Ritola sekä Willa Vasken käsityöläisiä.

Virvokkeita myynnissä museon pihapiirissä Willa Vasken kahvilassa. Tapahtumaan on vapaa pääsy.

Toimijoita ja ohjelmaa

Artisan

Artisanin modistit Tuulia Lautamaja ja Laura Peltonen valmistavat työnäytöksessä kangaskukkia perinteisin menetelmin esimerkiksi silkistä. Kangaskukkia on käytetty ja käytetään edelleen somisteena päähineissä, hiuksissa tai rintapielessä. Kukkatyö ottaa aikaa ja vaatii monta työvaihetta. Kankaat värjätään, kovetetaan, kukan osat leikataan ja muotoillaan kukkaraudoilla ennen kokoamista. Tervetuloa seuraamaan työskentelyä ja katselemaan hurmaavia kukkasia!

Tmi Hannu Pelkonen

Korumuotoilua ja tuotteitaan esittelee Hannu Pelkonen. ”Teen koruja pääasiassa hopeasta, mutta yhdistelen koruihin mielelläni myös muita materiaaleja, kuten kiveä, terästä tai meripihkaa. Useissa koruissani on myös kierrätettyjä elementtejä, vaikka en pidäkään itseäni kierrätystaiteen tekijänä. Teen tilauksesta myös koruja asiakkaiden toivomusten mukaan.” Korujen teko on hauskaa ja luovaa hommaa! Pelkonen haluaa toteuttaa juttuja, joita muut eivät tee.

PerinnePelti

PerinnePellin peltiseppä Jani Himanen Ypäjältä esittelee tuotteitaan ja rakennuspeltisepän työtä. Luvassa on myös vinkkejä ja neuvoja vanhojen talojen korjaukseen liittyvistä peltitöistä, kuten konesaumakaton korjauksesta. PerinnePelti tekee mm. peltiuunin kuoret, juorupeilit, viirihatut, peltihuuvat, ilmanvaihtoventtiilit, sadevesijärjestelmät sekä mittatilaustöitä asiakkaiden tarpeiden ja toiveiden mukaan. Työnäytöksenä seurataan syöksytorven mutkien tekoa.

Pihlgren ja Ritola

Tapettitehdas Pihlgren ja Ritola esittelee Palanderin talon perinnepäivässä klassisia tapettimallejaan. Pihlgren ja Ritola valmistaa paperitapetteja, joissa perinne ja design kohtaavat ainutlaatuisella tavalla. Ensimmäinen Pihlgren ja Ritola Osakeyhtiön tapettimallisto näki päivänvalon vuonna 1930. Vuonna 1937 tehdas muutti nykyisiin tiloihinsa Toijalan Satamatielle, missä yrityksen tapetit edelleen valmistetaan alusta loppuun.

Vaski

Vanajaveden Seudun Kisällit VASKI ry on alueen käsityöntekijöiden yhdistys. Yhdistys pitää Palanderin talon pihapiirissä käsityötaloa, josta löytyy käsityötuotteita myyvä kauppa sekä kahvila. Tervetuloa tututustumaan vuonna 2016 perustetun yhdistyksen toimintaan. Perinnepäivän tarkempi ohjelma selviää lähiviikkoina. Jäseneksi pääsee jokainen käsityötuotteita harrastukseksi tai ammatiksi tekevä.

Wetterhoff

Wetterhoffin perinteikkään kädentaitojen talon yrittäjät esittelevät omia työmenetelmiään ja tuotteitaan. Perinnepäivän ohjelmassa ovat mukana tänä vuonna ainakin Koruverstas Klova sekä Pikkusitomo Kirjanen. Wetterhoffin talosta löydät lisäksi mm lankoja, lahjatavaroita sekä viihtyisän kahvilan.

Palanderin talo, Linnankatu 16, 13100 Hämeenlinna