Kesämatinea 4.8.2019

Sibeliuksen syntymäkoti
su 4.8.2019 klo 14.00

Linda Suolahti, viulu
Mari Viluksela, alttoviulu
Anni Kallioniemi, sello

Liput ovelta: 15 € aikuiset / 10 € eläk. ja opisk. / 7 € lapset 7–17-vuotta

Linda Suolahti (kuva: Maarit Kytöharju), Mari Viluksela (kuva: Sara Viluksela), Anni Kallioniemi (kuva: Gyula Zacsfalvi)

Konsertin yhteistyökumppanina naistaiteilijuutta edistävä Kokonainen ry.

Ohjelmassa Jean Sibeliuksen:
Canon viululle ja sellolle (1889)
Sarja jousitriolle A-duurissa (1889)
Jousitrio g-molli, JS 210

Viulisti Linda Suolahti työskentelee vakituisena jäsenenä 2. konserttimestarin paikalla Lapin kamariorkesterissa. Linda on Kokonainen festivaalin perustaja ja taiteellinen johtaja. Kokonainen tuo esille tuntemattomia naissäveltäjiä eri aikakausilta ja myös esittelee uransa alussa olevien säveltäjien teoksia sekä yleisesti ajaa tasa-arvoa erityisesti musiikkielämässä.

Usein kamarimuusikkona sekä solistisissa tehtävissä esiintyvä Linda on soittanut sekä Lapin kamariorkesterin että Hämeenlinnan kaupunginorkesterin solistina samalla liidaten orkesteria. Lisäksi hän on esiintynyt Sibelius-Akatemian barokkiensemblen solistina Reinhard Goebelin johdolla, Lapin kamariorkesterin solistina Tomas Djupsjöbackan, John Storgårdsin ja Ari Angervon johdolla sekä Helsinki Sinfonietan solistina Eero Lehtimäen johdolla. Tammikuussa 2019 hän edusti Rovaniemen kaupunkia esiintyen konserttimestarina ja solistina Kiinassa.

Linda on esiintynyt taiteilijana mm. ClasClas-festivaalilla (Espanja), Hvitträskin kamarimusiikissa, Kuhmon kamarimusiikissa, Janakkalan musiikkipäivillä, Nurmeksen musiikkiakatemiassa, Sysmän Suvisoitossa, Fiskarsin kesässä sekä Naantalin musiikkijuhlilla ja Heinäveden musiikkipäivillä. Vuodet 2008–2014 hän soitti perustamassaan Core-jousikvartetissa, joka saavutti ensimmäisen sijan valtakunnallisessa Erkki Melartin -kilpailussa 2010.

Linda on työskennellyt konserttimestarina, äänenjohtajana Keski-Pohjamaan Kamariorkesterissa, National Arts Centre Orchestrassa Kanadassa, Harbin Symphony Orchestrassa Kiinassa sekä Kansallisoopperan orkesterissa, Chamber Orchestra of Europen yhteistyöprojektissa Englannissa sekä useaan eri otteeseen Sibelius-Akatemian orkesteriproduktioissa. Radion Sinfoniaorkesterissa, Helsingin kaupunginorkesterissa ja Deutsche Kammerphilharmonie Bremenissä hän on toiminut keikkalaisena. Maisteriksi Linda valmistui jouluna 2018 Minna Pensolan luokalta Sibelius-Akatemiasta. Vuosina 2014–2016 hän opiskeli Lontoossa Royal College of Musicissa prof. Jan Repkon luokalla Emma Rose Memorial -säätiön stipendiaattina.

Mari Viluksela on Suomen ja Saksan välillä ahkerasti matkustava freelance-alttoviulisti. Hän on valmistunut maisteriksi sekä Hampurin musiikkikorkeakoulusta että Sibelius-Akatemiasta, ja viimeistelee tällä hetkellä Konzertexamen-jatkotutkintoa Hampurissa Anna Kreetta Gribajcevicin luokalla. Kaudelle 2019–20 hänet valittiin Claussen-Simon –säätiön stipendiohjelmaan.

Marin erityinen kiinnostuksen kohde on kaanonin ulkopuolelle jääneiden säveltäjien teosten etsiminen ja esittäminen. Hän myös tilaa ja kantaesittää aktiivisesti uutta ohjelmistoa ikäpolvensa säveltäjiltä. Teoksia hänelle ovat kirjoittaneet muun muassa Hector Docx ja Tristan Xavier Köster. Vanha musiikki on myös tärkeä osa Marin muusikkoutta. Hän on saanut barokkialttoviulun opetusta Minna Kankaalta ja Rachel Harrisilta, ja soittanut muun muassa Suomalaisen barokkiorkesterin riveissä.

Mari on myös kysytty kamari- ja orkesterimuusikko sekä Suomessa että Saksassa. Kamarimuusikkona hän on esiintynyt muun muassa Kuhmon kamarimusiikissa, Musiikkia Ruovesi! -festivaalilla, Kaakon kamarimusiikissa sekä Freie Akademie der Künstessä Hampurissa. Orkesterimaailmassa häntä kiinnostavat eniten kamariorkesterit, ja hän onkin soittanut vuosien varrella Tapiola Sinfoniettan, Lapin kamariorkesterin ja Dogma Chamber Orchestran kanssa. Suuremmista orkestereista hänelle tutuiksi ovat tulleet Radion sinfoniaorkesteri, Sinfonia Lahti, Bremer Philharmoniker ja Helsingin kaupunginorkesteri.

Anni Kallioniemi on reissaava sellisti, joka esiintyy ympäri Eurooppaa eri kamarimusiikkikokoonpanojen ja orkestereiden riveissä. Päätyönään hän soittaa palkitussa Unkarilaisessa Savaria sinfoniaorkesterissa, jonka kanssa hän matkustaa säännöllisesti Euroopan suurimmissa konserttisaleissa, kuten Wienin Musikvereinissa ja Salzburgin Mozarteumissa. Kuusamolainen Anni on opiskellut Suomessa, Tanskassa ja Unkarissa, ja hän suoritti sellodiplominsa erinomaisin arvosanoin Tanskan Kuninkaallisesta Musiikkiakatemiasta vuonna 2015.

Anni on aktiivinen festivaalimuusikko, jolle ovat tulleet tutuksi Euroopan kamarimusiikki- ja orkesterifestivaalit, joista mainittakoon kansainvälinen Bartók-festivaali Unkarissa ja Sofia Gubaidulina -festivaali Kööpenhaminassa ja useat festivaalit Suomessa. Erityisiä kiinnostuksenkohteita ovat musiikin raja-aitojen rikkomiset, tuntemattomampien säveltäjien esiintuonti ja tasa-arvon edistämien musiikin kentällä.

Katso Sibeliuksen syntymäkodin Kesämatineoiden 2.6.–25.8.2019 ohjelma. Konsertit alkavat sunnuntaisin klo 14.00. Lippuun sisältyy museon opastus, joka alkaa heti matinean jälkeen.

Yhteistyössä: Hämeenlinnan kaupunginmuseo ja Hämeenlinnan Sibelius-seura sekä Sibelius-opisto, Suomen Lied-akatemia ry, Iittalan musiikin kesä ry ja Kokonainen ry

Sibeliuksen syntymäkoti, Hallituskatu 11, 13100 Hämeenlinna