Auringonsavua – suomalaista pianomusiikkia 9.2.2020

su 9.2.2020 klo 14.00
Sibeliuksen syntymäkoti

Niina Ranta, piano
Jussi Littunen, piano

Sibelius – A. Merikanto – Raitio – Heininen – Puumala

Liput: 10 / 8 / 6 €

Auringonsavua – suomalaisen pianomusiikin väriloisto

Niina Ranta ja Jussi Littunen esittävät Sibeliuksen syntymäkodissa harvinaisempaa suomalaista pianomusiikkia.

Keskeisessä roolissa konsertissa ovat kansallisromantiikan varjoon jääneet ja omana aikanaan väärinymmärretyt säveltäjät Aarre Merikanto (1893–1958) ja Väinö Raitio (1891–1945). Heidän 1910–20-luvuilla säveltämänsä modernistiset pianoteokset ovat aikansa värikylläisintä Suomessa sävellettyä musiikkia, jossa ranskalaiset ja venäläiset vaikutteet sekoittuvat pohjoismaiseen melankoliaan.

Lisäksi ohjelmassa on harvinaisia helmiä Jean Sibeliuksen (1865–1957) pianotuotannosta ennen “Ainolan hiljaisuutta”. Lähempää omaa aikaamme kuullaan teoksia Merikannon sävellysoppilaalta Paavo Heiniseltä (1938–) sekä tämän oppilaalta Veli-Matti Puumalalta (1965–).

Pianisti Niina Ranta viimeistelee parhaillaan maisteriopintojaan Sibelius-Akatemiassa Ilmo Rannan ja Tuija Hakkilan ohjauksessa. Ranta on ansioitunut erityisesti kamarimusiikin, liedin ja nykymusiikin tulkitsijana. Hän on kiinnostunut etenkin klassisen musiikin kaanonin ulkopuolelle jääneestä ohjelmistosta, kuten historiallisten naissäveltäjien musiikista.

Pianisti Jussi Littunen valmistui muusikoksi keväällä 2016 Helsingin konservatoriosta ja täydentää parhaillaan opintojaan Sibelius-Akatemiassa Ilmo Rannan luokalla. Littunen on erityisen kiinnostunut laulumusiikista sekä vähemmälle huomiolle jääneiden suomalaissäveltäjien tuotannosta.

Sibeliuksen syntymäkoti, Hallituskatu 11, 13100 Hämeenlinna