Kunnes kuolema erottaa

Kaupungin valmiusjohtoryhmä on päättänyt 19.1.2021 jatkaa aiemmin linjattuja rajoitustoimenpiteitä sivistyksen ja hyvinvoinnin toimialalla 15.2.2021 saakka, lue lisää.

Kunnes kuolema erottaa -näyttelyyn voi tutustua nettimateriaaliemme kautta. Uusi vaihtuva näyttelymme Ennen kaikki ei ollut paremmin aukeaa Museo Skogsterilla 26.2.2021.

Museo Skogster 21.2.2020–24.1.2021

Rakkaudesta vai käytännön syistä? Häät ovat perinteisesti olleet sukuun ja omaisuuteen liittyvä siirtymäriitti. Nykyisissä mielikuvissa rakkaus ja avioliitto mielletään kiinteästi yhteen, eikä ennenkään oltu vailla rakkautta. Rakkaus rikkoo tarpeen vaatiessa yhteiskunnan ja yhteisöjen normeja.

Kunnes kuolema erottaa -näyttely kertoo avioliittoon astumisen historiasta. Miten ja mistä ”se oikea” löytyi, ja miten asiassa edettiin alttarille asti? Minkälaisia polttareita vietettiin sata vuotta sitten?

Pääosassa ovat kaupunginmuseon kokoelmien upeat hääpuvut. Tuttujen valkoisten lisäksi nähdään mustia ja jopa kukikas puku. Häämuodissa seurattiin säätyläisten ja sivistyneistön esimerkkiä. Entä miltä näyttää hämäläinen morsiuskruunu?

Käsittelyssä on myös tasa-arvon kehitys 1800-luvulla alkaneesta naisen aseman paranemisesta aina tasa-arvoiseen avioliittolakiin. Nykyään avoliitto tai sinkkuus ovat tavallisia. Vihkimisen rooli rakkauden ja perheen muodostamisen osoituksena ei ole kuitenkaan väistynyt. Ja vaikka yhteiskunta on maallistunut, kirkkohäät ovat edelleen pitäneet pintansa.

Tutustu näyttelyyn kotisohvaltasi tästä

Lapsille

Omatoiminen etsintärata sekä piirros- ja väritystehtäviä perheen pienimmille. Seuraa myös työpajojemme tarjontaa.

Etkö ole vielä naimisissa?

Hae meiltä ideoita häihisi tai mahdollisesti jopa kumppani. Sopivat kokelaat tunnistat näyttelyn sinkkutarrasta. Tulossa myös tapahtumia sinkuille ja häitä suunnitteleville.

Hämeenlinnan kaupunginmuseo – Museo Skogster, Raatihuoneenkatu 8, 13100 Hämeenlinna