Kunnes kuolema erottaa

Tulossa: Museo Skogster 21.2.2020–24.1.2021

Rakkaudesta vai käytännön syistä? Häät ovat perinteisesti olleet sukuun ja omaisuuteen liittyvä siirtymäriitti. Nykyisissä mielikuvissa rakkaus ja avioliitto mielletään kiinteästi yhteen, eikä ennenkään oltu vailla rakkautta. Rakkaus rikkoo tarpeen vaatiessa yhteiskunnan ja yhteisöjen normeja.

Kunnes kuolema erottaa -näyttely kertoo avioliittoon astumisen historiasta. Miten ja mistä ”se oikea” löytyi, ja miten asiassa edettiin alttarille asti? Minkälaisia polttareita vietettiin sata vuotta sitten?

Pääosassa ovat kaupunginmuseon kokoelmien upeat hääpuvut. Tuttujen valkoisten lisäksi nähdään mustia ja jopa kukikas puku. Häämuodissa seurattiin säätyläisten ja sivistyneistön esimerkkiä. Entä miltä näyttää hämäläinen morsiuskruunu?

Käsittelyssä on myös tasa-arvon kehitys 1800-luvulla alkaneesta naisen aseman paranemisesta aina tasa-arvoiseen avioliittolakiin. Nykyään avoliitto tai sinkkuus ovat tavallisia. Vihkimisen rooli rakkauden ja perheen muodostamisen osoituksena ei ole kuitenkaan väistynyt. Ja vaikka yhteiskunta on maallistunut, kirkkohäät ovat edelleen pitäneet pintansa.

Opastukset

• Opastettu kierros näyttelyssä päivittäin (ti-su) klo 13.00 yksittäisille vieraille.
  • Kierrokset ryhmille ennakkovarauksella: suomi ja englanti 55 €, oppilaitosten ja päivähoidon ryhmät ilmaiseksi.

Lapsille

Omatoiminen etsintärata sekä piirros- ja väritystehtäviä perheen pienimmille. Seuraa myös työpajojemme tarjontaa, ensimmäinen hiihtolomien aikaan 25.2.–1.3.2020.

Etkö ole vielä naimisissa?

Hae meiltä ideoita häihisi tai mahdollisesti jopa kumppani. Sopivat kokelaat tunnistat näyttelyn sinkkutarrasta. Tulossa myös tapahtumia sinkuille ja häitä suunnitteleville.

Tapahtumia näyttelyssä

• pe 21.2. klo 17–21 Avajaisiltamat

Stand up -koomikko Johanna Tohni hauskuttaa häät ja parisuhde -teemalla klo 17.15 alkaen Cafe Bar Skogsterin puolella. Lyhyet opastukset ja ohjelmaa näyttelyssä pitkin iltaa. lisätietoa

• 25.2.–1.3. Talvilomaohjelmaa perheille

Askartelupaja ja tehtäviä näyttelyssä. Sopii kaiken ikäisille, Non stop.

• Museokeskiviikot 4.3.–15.4. klo 17 Kunnes kuolema erottaa -luentosarja

Puheenvuoroja avioliitosta, häistä, rakkaudesta ja seksistä: tutkija Laura Kallatsa, FT Hanna Kietäväinen-Sirén, Linnaseutu ry – Johanna Henttinen, FT Teemu Keskisarja, seurakuntapastori Minna Lappalainen, FT Hanna Ranssi-Matikainen ja väitöskirjatutkija Anna Niirainen.

Hämeenlinnan kaupunginmuseo – Museo Skogster, Raatihuoneenkatu 8, 13100 Hämeenlinna