Kunnes kuolema erottaa

Museo Skogster 21.2.2020–24.1.2021

Rakkaudesta vai käytännön syistä? Häät ovat perinteisesti olleet sukuun ja omaisuuteen liittyvä siirtymäriitti. Nykyisissä mielikuvissa rakkaus ja avioliitto mielletään kiinteästi yhteen, eikä ennenkään oltu vailla rakkautta. Rakkaus rikkoo tarpeen vaatiessa yhteiskunnan ja yhteisöjen normeja.

Kunnes kuolema erottaa -näyttely kertoo avioliittoon astumisen historiasta. Miten ja mistä ”se oikea” löytyi, ja miten asiassa edettiin alttarille asti? Minkälaisia polttareita vietettiin sata vuotta sitten?

Pääosassa ovat kaupunginmuseon kokoelmien upeat hääpuvut. Tuttujen valkoisten lisäksi nähdään mustia ja jopa kukikas puku. Häämuodissa seurattiin säätyläisten ja sivistyneistön esimerkkiä. Entä miltä näyttää hämäläinen morsiuskruunu?

Käsittelyssä on myös tasa-arvon kehitys 1800-luvulla alkaneesta naisen aseman paranemisesta aina tasa-arvoiseen avioliittolakiin. Nykyään avoliitto tai sinkkuus ovat tavallisia. Vihkimisen rooli rakkauden ja perheen muodostamisen osoituksena ei ole kuitenkaan väistynyt. Ja vaikka yhteiskunta on maallistunut, kirkkohäät ovat edelleen pitäneet pintansa.

Opastukset

  • Opastettu kierros näyttelyssä päivittäin (ti-su) klo 13.00 yksittäisille vieraille (toistaiseksi lyhennettynä 10 min esittelyksi)
  • Kierrokset ryhmille ennakkovarauksella: suomi ja englanti 55 €, oppilaitosten ja päivähoidon ryhmät ilmaiseksi (emme ota toistaiseksi ryhmävarauksia)

Tutustu näyttelyyn kotisohvaltasi tästä

Lapsille

Omatoiminen etsintärata sekä piirros- ja väritystehtäviä perheen pienimmille. Seuraa myös työpajojemme tarjontaa.

Etkö ole vielä naimisissa?

Hae meiltä ideoita häihisi tai mahdollisesti jopa kumppani. Sopivat kokelaat tunnistat näyttelyn sinkkutarrasta. Tulossa myös tapahtumia sinkuille ja häitä suunnitteleville.

Tapahtumia näyttelyssä

Museokeskiviikkojen Kunnes kuolema erottaa -luentosarja jatkuu syyskaudella

Puheenvuoroja avioliitosta, häistä, rakkaudesta ja seksistä: Linnaseutu ry – Johanna Henttinen, FT Teemu Keskisarja, seurakuntapastori Minna Lappalainen, FT Hanna Ranssi-Matikainen, väitöskirjatutkija Anna Niirainen. lisätietoa

Hämeenlinnan kaupunginmuseo – Museo Skogster, Raatihuoneenkatu 8, 13100 Hämeenlinna