Museokeskiviikko: Syntien, siveysrikosten ja avioelämän historiaa 7.10.2020

ke 7.10.2020 klo 17.00
Wetterin auditorio

FT Teemu Keskisarja aloittaa Museokeskiviikkojen Kunnes kuolema erottaa -luentosarjan syyskauden. Luento järjestetään muusta sarjasta poiketen Wetterin auditoriossa.

Luennolle on ennakkoilmoittautuminen sähköpostitse: kaupunginmuseo@hamenlinna.fi. Wetterin auditorioon mahtuu koronarajoitukset huomioiden 65 kuulijaa.

Voit seurata luentoa tamän linkin kautta selaimella myös Microsoft Teams -livetapahtumana. Lisäksi näytämme livetapahtuman Museo Skogsterin seminaari- ja näyttelytiloissa.

© Hanna Weselius / Siltala

Keskisarja puhuu 1700-luvun rikoksista ja rangaistuksista. Luento käsittelee myös kirkon tabuja ja sukupuolielämää havumetsän huminassa, savupirtin hämärässä. Keskisarja on tutkinut perversioiden ja tavallisen sukupuolikäyttäytymisen historiaa eri oikeuslähteistä.

FT Teemu Keskisarja on yksi Suomen tunnetuimmista historioitsijoista. Hän on kirjoittanut parikymmentä tietokirjaa, joiden aiheina ovat sota, suomalaisuusliike, rikoshistoria ja talouden kohtalonhetket. Keskisarja on kysytty puhuja, jonka yleistajuiset luennot herättävät ajatuksia ja joskus kuohauttavat tunteitakin.

Museokeskiviikot 7.10.–4.11.2020

Keväällä keskeytynyt luentosarja Kunnes kuolema erottaa -näyttelyn teemoista jatkuu syyskauden Museokeskiviikoissa. Luvassa on puheenvuoroja häistä, seksistä, rakkaudesta ja parisuhteesta.

Tilaisuuden alkavat keskiviikkoisin klo 17.00. Normaalisti paikkana on Museo Skogsterin seminaaritila Anders, mutta FT Teemu Keskisarjan luento 7.10. kuullaan poikkeuksellisesti Wetterin auditoriossa ja luennolle pitää ilmoittautua ennakkoon: kaupunginmuseo@hameenlinna.fi.

Kunnes kuolema erottaa -luentosarja:

7.10. Syntien, siveysrikosten ja avioelämän historiaa
FT Teemu Keskisarja – huom. luento on muusta sarjasta poiketen Wetterin auditoriossa, ennakkoilmoittautuminen: kaupunginmuseo@hameenlinna.fi

14.10. Yöjuoksulta alttarille – vanhan kansan seurustelu- ja naimatapoja
Johanna Henttinen, Linnaseutu ry

21.10. Papin aamen avioliitolle  häät papin näkökulmasta
seurakuntapastori Minna Lappalainen

28.10. Uutta, vanhaa, sinistä, lainattua – hääpukeutumisen historiaa
väitöskirjatutkija Anna Niiranen

4.11. Toimivan parisuhteen rakennusaineita – tulkinnoista puolison tajuamiseen
FT Hanna Ranssi-Matikainen

Luennot ovat katsottavissa Microsoft Teams -livetapahtumana myös Museo Skogsterin näyttelytilassa sekä kotikoneilla.

Ohjeita: Älä tule luennolle sairaana ja huolehdi turvaväleistä ja hygieniasta. Kasvomaskin käyttö on suositeltavaa. Saliin otetaan rajoitettu määrä kuulijoita, joten varmista paikkasi saapumalla ajoissa. Muista ilmoittautua Teemu Keskisarjan luennolle ennakkoon: kaupunginmuseo@hameenlinna.fi.

Museo Skogster – seminaaritila Anders Raatihuoneenkatu 8 ja Wetterin auditorio Wetterhoffinkatu 2, 13100 Hämeenlinna