Syysmatinea 11.10.2020

Sibeliuksen syntymäkoti
su 11.10.2020 klo 14.00

Albert Sahlström, viulu
Tuomas Nikkanen, piano

Liput ovelta tai ennakkoon Sibeliuksen syntymäkodista:
15 € aikuiset / 10 € eläk. ja opisk. / 7 € lapset 7–17-vuotta

Tuomas Nikkanen. Kuva, Susa Dosa.

Ohjelma
Jean Sibelius:
Varhainen sonaatti viululle ja pianolle F-duuri
Romanssi F-duuri op. 78
Novelette op. 102
Viisi kappaletta viululle ja pianolle op. 81
I Mazurka, II Rondino, III Valse, IV Aubade, V Menuetto

Tuomas Nikkanen (s.1981) nousi kansallisen musiikkielämän tietoisuuteen vuoden 1997 Maj Lind -kilpailun finalistina; 16-vuotiaana yhtenä kilpailun historian nuorimmista. Nikkanen opiskeli Sibelius-Akatemiassa Erik T. Tawaststjernan, Juhani Lagerzpetzin ja Liisa Pohjolan johdolla pianonsoittoa ja sävellystä Tapio Nevanlinnan johdolla. Tuomas Nikkanen on myös osallistunut kahdesti Olli Mustosen mestarikursseille.

Nikkanen on voittanut vuoden 1997 Leevi Madetoja -kilpailun ja yhdessä sellisti Timo-Veikko Valven kanssa Juvenalia-kamarimusiikkikilpailun 1998. Nikkasen kansainvälisiin kilpailumenestyksiin kuuluu mm. erikoispalkinto ”The Best Youngest Performer” Artur Rubinstein -kilpailuissa Bydgoszcissa Puolassa 1998 sekä palkinto parhaasta liettualaisen modernin pianoteoksen esityksestä Ciurlionis-kilpailussa Vilnassa Liettuassa 1999.

Nikkaselle myönnettiin 2016 Sibeliuksen syntymäkotimitali ”merkittävästä työstä Jean Sibeliuksen elämäntyön tulkkina”. Kansainvälisillä Jean Sibelius -festivaaleilla 2018 Nikkanen palkittiin parhaasta pianotulkinnasta.

Albert Sahlström. Kuva, Johan Hagström.

Kuusitoistavuotias Albert Sahlström nauttii viulun- ja pianonsoitosta. Albert kasvoi Bachin musiikin parissa Cantores Minores -kuorossa ja viulua soittaen. Bach on parasta, mutta myös nykymusiikki kiinnostaa kuten Sebastian Fagerlundin tai Lotta Wennäkosken sävellykset. Musiikilliseen nälkään sopivat myös Evert Taube ja Håkan Hellström.

Sahlström aloitti viulunsoiton viisivuotiaana Jennika Pohjolan oppilaana ja on opiskellut myös Annemarie Åströmin ja Anni Ylikallion johdolla. Syksystä 2018 alkaen hän on harjoitellut Janne Malmivaaran oppilaana. Albert on soittanut solistina mm. Helsingin kaupunginorkesterin, Vaasan kaupunginorkesterin ja Wegelius kammarstråkar -orkesterin kanssa. Hän on osallistunut useille mestarikursseille, joiden johtajina ovat olleet muun muassa Cecilia Zilliacus, John Storgårds ja Ilya Grubert.

Keväällä 2018 Sahlström sijoittui kolmanneksi Juhani Heinonen -viulukilpailussa omassa ikäluokassaan. Albert soitttaa Finlandssvenska Instrumentfonden omistuksessa olevalla Georges Chanot -viululla (n. 1840).

Yhteistyössä: Hämeenlinnan kaupunginmuseo, Hämeenlinnan Sibelius-seura ry ja Iittalan musiikin kesä ry


Katso Syysmatineat Sibeliuksen syntymäkodissa 11.10.–29.11.2020 konserttisarjan ohjelma. Konsertit alkavat pääosin sunnuntaisin klo 14.00. Lippuun sisältyy museon lyhyt esittely, joka alkaa heti matinean jälkeen. Seuraava konsertti kuullaan poikkeuksellisesti jo lauantaina 17.10.2020.

Ohjeita: Älä tule konserttiin sairaana, muista hygienia ja säilytä turvallinen etäisyys muihin. Käytä kasvomaskia. Paikkoja on rajoitetusti (25 kpl), joten saavu hyvissä ajoin tai varaa paikkasi ennakkoon Sibeliuksen syntymäkodista.

Sibeliuksen syntymäkoti, Hallituskatu 11, 13100 Hämeenlinna