Syysmatinea 15.11.2020

Sibeliuksen syntymäkoti
su 15.11.2020 klo 14.00

Marianne Montonen, sopraano
Jasper Koekoek, piano

Liput ovelta tai ennakkoon Sibeliuksen syntymäkodista:
15 € aikuiset / 10 € eläk. ja opisk. / 7 € lapset 7–17-vuotta

Marianne Montonen & Jasper Koekoek. Kuva Milla von Weissenberg.

Ohjelma: Jean Sibelius
Var det en dröm? op. 37:4 (Josef Julius Wecksell)
Sehnsucht op. 50:2 (Emil Rudolf Weiss)
Bollspelet vid Trianon op. 36:3 (Gustav Fröding)
Lasse liten op. 37:2 (Zacharias Topelius)
Soluppgång op. 37:3 (Tor Hedberg)
Marssnön op. 36:5 (Josef Julius Wecksell)
Finlandia, sinfoninen runoelma, op. 26, sov. pianolle Jean Sibelius
Erloschen säv. 1906 (Georg-Busse Palma)
Flickan kom ifrån sin älsklings möte op. 37:5 (Johan Ludvig Runeberg)
Men min fågel märks dock icke op. 36:2 (Johan Ludvig Runeberg)
Säv, säv, susa op. 36:4 (Gustav Fröding)
Kaiutar op. 72:4 (Larin-Kyösti)

Sopraano Marianne Montonen aloitti yhteistyönsä pianisti Jasper Koekoekin kanssa vuoden 2018 alussa, ja jo saman vuoden lokakuussa heidät palkittiin Helsinki Lied -kilpailussa jaetulla 3. sijalla. He ovat sittemmin esiintyneet kattavalla liedohjelmistollaan ympäri Suomea ja osallistuneet muun muassa Suomen Lied-akatemian taiteilijoiden sekä Anne-Sofie von Otterin ja Bengt Forsbergin ym. kansainvälisten taiteilijoiden mestarikursseille. Duoa yhdistää kiinnostus narratiiviseen ja sadunomaiseen liedmusiikkiin. Jo lähes kolmen vuoden yhtäjaksoinen yhteistyö on muodostanut duolle tiiviin yhteistyömallin, jossa laulun tekstejä käsitellään yhtenä keskeisimmistä tulkinnan osa-alueista.

Montonen teki operettidebyyttinsä keväällä 2019 Euridicenä Jacques Offenbachin Orfeus manalassa -operetissa. Hän on laulanut muun muassa Gala El Hadidin, Soile Isokosken, Ulla Raiskion, Kurt Kopeckyn sekä Anne-Sofie von Otterin mestarikursseilla. Vuonna 2017 Montonen kilpaili Timo Mustakallio-laulukilpailun finaalissa ja kesällä 2019 Kangasniemen laulukilpailun semifinaalissa.

Montosen opintoja ja työskentelyä ovat tukeneet Pro Musica -säätiö sekä Sibelius-Akatemian tukisäätiö. Hän opiskelee musiikin maisteriksi Sibelius-Akatemiassa opettajanaan Sirkka Parviainen. Vuonna 2017 hän valmistui Metropolia-ammattikorkeakoulusta laulupedagogiksi Tehi Sulosen johdolla ja aloitti opintonsa Sibelius-Akatemiassa opettajanaan Eeva-Liisa Saarinen.

Liedpianisti Jasper Koekoek on työskennellyt lukemattomien laulajien kanssa eri puolilla Suomea ja kilpaillut kotimaan Lied-kilpailuissa menestyksekkäästi. Yhteistyössä sopraano Marianne Montosen kanssa Koekoek on erikoistunut muun muassa Sibeliuksen laulujen esittämiseen, ja hän etsii aktiivisesti keinoja vahvistaa suomalaisen liedmusiikin asemaa.

Koekoek valmistuu syyskuussa 2020 musiikin maisteriksi Taideyliopiston Sibelius-Akatemian pianokamarimusiikki ja lied -maisterikoulutuksesta, jossa hän on opiskellut pianoa Juhani Lagerspetzin johdolla ja liediä pääosin Ilmo Rannan opetuksessa. Koekoek suoritti myös tutkintonsa kuulumattoman solistisen pianon A-tutkinnon joulukuussa 2019.

Koekoek on osallistunut muun muassa Ralf Gothónin, Eero Heinosen, Mats Widlundin, Tuija Hakkilan sekä Suomen liedakatemian opettajien mestarikursseille. Koekoekin vahva kiinnostus vanhaan musiikkiin on saanut hänet aloittamaan opinnot Sibelius-Akatemian vanhan musiikin koulutusohjelmassa, josta hän valmistuu uudelleen maisteriksi vuonna 2023. Hän toimii myös pianonsoiton päätoimisena tuntiopettajana Raahen musiikkiopistossa.

Koekoek on omistautunut paitsi liedmusiikille myös kamarimusiikille ja orkesteripianonsoitolle. Koekoekin työskentelyä ovat tukeneet taloudellisesti muun muassa Pro Musica -säätiö, Sibelius-Akatemian tukisäätiö, Suomen kulttuurirahasto sekä Tampereen musiikkiakatemia.

Yhteistyössä: Hämeenlinnan kaupunginmuseo, Hämeenlinnan Sibelius-seura ry ja Suomen Lied-akatemia ry.


Katso Syysmatineat Sibeliuksen syntymäkodissa 11.10.–29.11.2020 konserttisarjan ohjelma. Konsertit alkavat sunnuntaisin klo 14.00. Lippuun sisältyy museon lyhyt esittely, joka alkaa heti matinean jälkeen.

Ohjeita: Älä tule konserttiin sairaana, muista hygienia ja säilytä turvallinen etäisyys muihin. Käytä kasvomaskia. Paikkoja on rajoitetusti (25 kpl), joten saavu hyvissä ajoin tai varaa paikkasi ennakkoon Sibeliuksen syntymäkodista.

Sibeliuksen syntymäkoti, Hallituskatu 11, 13100 Hämeenlinna