Museokeskiviikko verkossa: Säädytöntä ja miesmäistä – Miksi naisten ei ole ollut sopivaa käyttää housuja?

5.5.2021 klo 17.00 Microsoft Teams-livetapahtuma

Kevään 2021 Ennen kaikki ei ollut paremmin -luentosarjassa FT Arja Turunen käsittelee naisten pukeutumisen historiaa tasa-arvon näkökulmasta.

Verkkoluennolle pääset tästä linkistä.

Arja Turunen, Kuva: Petteri Kivimäki

Housut ovat perinteisesti olleet miesten vaate ja naisten kohdalla niin alus- kuin päällyshousujen käyttöön on suhtauduttu paheksuvasti. Housujen käyttäminen on ollut jopa kiellettyä naisilta. Alushousut alkoivat yleistyä naisilla 1800-luvun lopulta lähtien. Päällyshousut tulivat muotiin 1920-luvulla, mutta aluksi niitä pidettiin eksoottisena uutuutena. Vasta toisen maailmansodan aikana havahduttiin siihen, että naisetkin tarvitsevat lämpimiä ja peittäviä ulkovaatteita. Päällyshousujen käyttöä kuitenkin rajoitettiin vielä 1960-luvulla.

Tutkija, dosentti Arja Turunen Jyväskylän yliopistosta kertoo luennolla, miksi naisten housujen käyttöä vastustettiin ja kuinka miesten vaatteena pidetyt housut lopulta yleistyivät myös naisille.

Luentoa voi seurata  Microsoft Teams -livetapahtumana.

Museokeskiviikot 14.4-5.5.2021

Ennen kaikki ei ollut paremmin -luentosarjassa käsitellään neljän eri teeman kautta sitä, miten suomalaisten elämä on muuttunut reilun sadan vuoden aikana tasa-arvoisemmaksi, terveellisemmäksi sekä yleisesti ottaen turvallisemmaksi ja helpommaksi.

Tilaisuudet järjestetään keskiviikkoisin klo 17.00. Luennot ovat katsottavissa Microsoft Teams -livetapahtumana. Linkit luennoille museon verkkosivuilla sekä museon Facebook-tapahtumasivuilla.

14.4. TkT Riikka Juuti: Ahveniston aarre – Hyvä pohjavesi

21.4. FM Elina Maaniitty: Tautien ja lääketieteen historiaa

28.4. FT Ulla Koskinen: Suomessa selviytymisen historiaa

5.5. FT Arja Turunen: Säädytöntä ja miesmäistä – Miksi naisten ei ole ollut sopivaa käyttää housuja?