Museot avautuvat 4.5.2021

Tervetuloa 4.5. alkaen museo Skogsterille ja Sibeliuksen syntymäkodille!

Avajaisviikolla Museo Skogsterilla avautuu uusi näyttely ja Museokeskiviikossa pohditaan naisten housujenkäyttöä. Seuraavalla viikolla kaupunginmuseon kohteissa aloitetaan striimatut opastukset.

Pitkän sulun jälkeen Hämeenlinnan kaupunginmuseon kohteet museo Skogster ja Sibeliuksen syntymäkoti avataan taas yleisölle 4.5.2021. Avauspäivästä eteenpäin museokohteet ovat avoinna normaalisti: museo Skogster tiistaisin sekä torstaista sunnuntaihin klo 11-17 ja keskiviikkoisin klo 11-19. Sibeliuksen syntymäkoti on avoinna maanantaista sunnuntaihin klo 10-16. Museo Skogsterille pääsee kerrallaan sisään 8 henkilöä ja Sibeliuksen syntymäkodille 5 henkilöä. Palanderin talo pidetään edelleen suljettuna. Yleisöä pyydetään omalta osaltaan huolehtimaan turvaväleistä ja käsihygieniasta. Museovierailun aikana suositellaan vahvasti käytettäväksi kasvomaskeja.

Museo Skogsterilla avautuu uusi näyttely ”Ennen kaikki ei ollut paremmin”. Näyttelyn avajaiset järjestetään 4.5.2021 Facebook-livessä klo 18. Näyttely valottaa hämeenlinnalaisten historiaa noin sata vuotta taaksepäin. Esiin on nostettu ilmiöitä ja asioita arkiaskareista erikoisuuksiin, jotka nykynäkökulmasta voivat tuntua jopa absurdeilta. Miten hämeenlinnalaisilta sujuivat sata vuotta sitten tavalliset arjen askareet kuten pyykinpesu? Milloin kaupunkiin saatiin sähköt? Milloin koteihin tuli juoksevaa vettä? Miten hämeenlinnalaiset saivat tietoa, matkustivat tai ottivat yhteyttä kaupungin ulkopuolelle? Muun muassa näihin kysymyksiin ”Ennen kaikki ei ollut paremmin” näyttely antaa vastaukset.

Seuraavana päivänä 5.5.2021 klo 17.00 kevään viimeisellä Museokeskiviikko verkkoluennolla tutkija, dosentti Arja Turunen Jyväskylän yliopistosta pohtii, miksi naisten housujen käyttöä vastustettiin ja kuinka miesten vaatteena pidetyt housut lopulta yleistyivät myös naisille. Housut ovat perinteisesti olleet miesten vaate ja naisten kohdalla niin alus- kuin päällyshousujen käyttöön on suhtauduttu paheksuvasti. Housujen käyttäminen on ollut jopa kiellettyä naisilta. Kevään 2021 Museokeskiviikkojen verkkoluentojen teemat on poimittu ”Ennen kaikki ei ollut paremmin” näyttelystä.
Palanderin taloonkin pääsee verkko-opastuksilla! Hämeenlinnan kaupunginmuseon kohteiden yleisöopastukset järjestetään museoiden aukioloaikojen ulkopuolella 11.5.-27.5.2021. Niitä pääsee katsomaan museon verkkosivujen hlmmuseo.fi kautta sekä museon Facebook-sivulla. Verkko-opastukset kestävät noin kaksikymmentä minuuttia. Yleisö voi esittää kysymyksiä oppaalle Facebook Livessä.

4.5.2021 klo 18 Ennen kaikki ei ollut paremmin näyttelyn avajaiset verkossa
5.5.2021 klo 17 Museokeskiviikko verkossa: Säädytöntä ja Miesmäistä – Miksi naisten ei ole ollut sopivaa käyttää housuja? luennoitsijana FT Arja Turunen

Verkko-opastukset museokohteissa 11.5.-27.25.2021:
Tiistaisin klo 16.15 Palanderin talo
Keskiviikkoisin klo 16.15. Sibeliuksen syntymäkoti
Torstaisin klo 17.15 Ennen kaikki ei ollut paremmin -näyttely museo Skogsterilla

Verkkotapahtumiin pääsee osallistumaan Hämeenlinnan kaupunginmuseon verkkosivujen, hmlmuseo.fi, Tapahtumat -sivun kautta sekä Hämeenlinnan kaupunginmuseon Facebook-sivulla. Facebook-tapahtumiin pääsee tästä linkistä.

Tervetuloa museoon!