Kävelykierros hämeenlinnalaisen humalan historiaan

Tule tutustumaan alkoholin nauttimisen, valmistuksen ja myynnin paikallishistoriaan Hämeenlinnan kaupunginmuseon kävelykierroksille keskiviikkoisin 14.7.-4.8.2021!

Kävelykierroksen kuvat löytyvät täältä.

Päivitämme Facebookissa aiheeseen liittyviä kuvia kesän ajan. Tervetuloa seuraamaan! Pääset Facebook-tapahtumaan tästä linkistä.

Mustavalkoinen kuva pöytäseurueesta hämeenlinnalaisessa Puistoravintolassa noin vuonna 1900.
Seurustelua Puistoravintolassa noin vuonna 1900. Pöytäseurueessa mukana myös Eino Leino, istumassa toinen oikealta. Kuva: HäKM

Hämeenlinnan alueella on valmistettu vuosisatoja erilaisia alkoholijuomia, niin myyntiin kuin yksityiskäyttöön. Alueen ensimmäiset kirjalliset maininnat oluen panemisesta ovat 1500-luvulta Hämeen linnan tilikirjoista. Myöhemmin linnassa oli tiettävästi käytössä niin ikään alueen ensimmäinen viinapannu. Olutta ja paloviinaa valmistettiin ja myytiin 1600-luvun lopulta alkaen myös linnan pohjoispuolelle perustetussa kaupungissa. Teollista toimintaa viinan ja oluen valmistuksesta tuli 1800-luvulla.

Kaupunkikierroksella kuullaan kattavasti kaupungin alkoholihistoriasta, mutta erityisesti kiinnitetään huomioita 1800-luvun puolivälin ja ensimmäisen maailmansodan väliseen aikaan. Tuolloin Hämeenlinnassa toimi useita panimoita ja tislaamoita. Yksi kaupungin kaduistakin oli nimetty Panimokaduksi. Vaikka kaupungissa oli tuohon aikaan menestyksekkäitä alkoholijuomien valmistajia, oli alkoholin nauttiminen kuitenkin kiistelty asia. Kaupunki oli jakautunut kahtia täyskiellon vaatijoihin ja rajoitetun anniskelun puoltajiin. Maltillinen alkoholipolitiikka pääsi kaupungissa voitolle. Tämän seurauksena oli, että vuosisadan vaihteessa Hämeenlinnaan muodostui alkoholimonopoli, joka oli täydellisimpiä, mitä Suomesta löytyi. Mallasjuomia lukuun ottamatta kaikkien alkoholijuomien vähittäismyynti oli monopolisoitu Hämeenlinnan väkijuomien vähittäismyynti- ja anniskeluyhtiölle. Niin sanotusta ”Hämeenlinnan järjestelmästä” tuli malli monelle muulle suomalaiskaupungille.

Kierros alkaa Museo Skogsterilta ja päättyy Schmausserin huvilalle Vanajaveden rantaan. Kierroksen aikana tutustutaan tarinoiden ja kuvien avulla niihin henkilöihin ja paikkoihin, jotka liittyvät merkittävimpiin hämeenlinnalaispanimoihin, -tislaamoihin ja -ravintoloihin. Osallistujille jaetaan kierroksen alussa internetosoite, josta löytyy kierrokseen liittyviä vanhoja kuvia. Kierroksen kesto on noin 1,5 tuntia ja sen aikana kävellään noin 1,5 kilometriä.
Kierrokset ovat maksuttomia. Kierrokselle mahtuu 25 osallistujaa.

Ilmoittautumiset ennakkoon: Museo Skogsterin lipunmyyntiin puh. 03 621 2979 tai [email protected]

Opastetut kävelykierrokset keskiviikkoisin 14.7.-4.8.2021 klo 17
Lähtö: Museo Skogster, Raatihuoneenkatu 8, ilmoittauduthan tullessasi lipunmyynnissä
Hinta: ilmainen
Kierroksen kesto: 1,5 h
Kierroksen pituus: 1,5 km
Ennakkoilmoittautumiset: Museo Skogster, puh. 03 621 2979 tai [email protected]

Lisätietoa: Jyrki Nissi, museolehtori, [email protected], 040 869 6264