Museokeskiviikot 2021 syksyllä

Ennen kaikki ei ollut paremmin -näyttelyn teemoihin liittyvät luennot marraskuussa 3.-24.11. keskiviikkoisin klo 17. Tervetuloa kuuntelemaan!

Maksuttomat luennot järjestetään mahdollisuuksien mukaan Museo Skogsterilla.

Tarkemmat tiedot luennoista päivittyvät tälle sivulle syksyn mittaan.

3.11. Niko Kettunen: Kännykän lyhyt historia

Tasan 50 vuotta sitten Suomessa tehtiin matkapuhelinten historiaa, mutta tiedätkö minkälaista? Ja miksi suomalaisesta Nokiasta tuli maailman ykkönen? Tiedetoimittaja ja tietokirjailija Niko Kettunen kertoo kännyköiden värikkään tarinan 1970-luvun autoradiopuhelimista nykypäivään.

Niko Kettunen on tieteeseen ja tekniikan historiaan erikoistunut vapaa toimittaja.

kuva: Sanna Kettunen

10.11. Maria Pettersson: Historian jännät naiset – mitä voimme oppia historian skandalööseiltä seikkailijattarilta?

Mitä yhteistä on 4000 vuotta sitten eläneellä seksin ja sodan jumalattaren ylipapittarella, Ranskan vallankumouksen johtajattarella, 1900-luvun alun sensuellilla tanssijalla ja Sanna Marinilla? Millaiset naiset johtavat maailman suurinta merirosvoarmeijaa tai rikastuvat perustamalla taloudellisia meediopalveluja tarjoavan pankin?

Historian jännät naiset -menestyskirjan kirjoittanut Maria Pettersson esittelee naisia, joista meille ei kerrottu koulun historiantunneilla. Mitä menneisyyden naiset voivat opettaa meille?

17.11. Ilkka Teerijoki: Hämeenlinnan sähköistyminen

Dosentti Ilkka Teerijoki kertoo Hämeenlinnann kaupungin sähköistymisen historiasta.

kuva: Anna-kaisa Ek

24.11. Marko Nenonen: Keskimääräistä parempi kuljettaja: liikenneonnettomuudet ennen, nyt ja tulevaisuudessa

Kun autoilu yleistyi länsimaissa yli 100 vuotta sitten, liikennesääntöjä ruvettiin vasta luomaan. Uudet säännöt muuttivat kansalaisten ja virkavallan suhdetta. Siihen saakka poliisi oli valvonut etupäässä juoppoja rähisijöitä sekä jahdannut varkaita ja väkivaltarikollisia. Mutta auton omistajat olivat mielestään kunnon väkeä, ja käytäntöön tullut liikennevalvonta suututti heidät. Miksi poliisi vahtii meitä, kunnon kansalaisia, eikä rikollisia!

Dosentti Marko Nenonen on Tampereen yliopiston yliopistonlehtori. Hän on kirjoittanut useita teoksia eri aiheista, mm. noitavainoista Euroopassa, työttömyyden historiasta ja liikenteen historiasta.

kuva: Veikko Somerpuro