Syysmatineat: Elizabeth Paavel ja Vuokko Ahtila

24.10.2021 klo 14, Sibeliuksen syntymäkoti

Elizabeth Paavel, sopraano

Vuokko Ahtila, harppu


OHJELMA

Joueur de harpe Op. 34 No 8

Pensée mélodique Op. 40 No 6


Rosenlied Op. 50 No 6

Kyssens hopp Op. 13 No 2

Norden Op. 90 No 1


Kuusi Op. 75 No 5

Impromptu I Op. 5


Die stille Stadt Op. 50 No 5

Im Feld ein Mädchen singt Op. 50 No 3


Barcarola Op. 24 No 10

Couplet Op. 34 No 4


Lastu lainehilla Op. 17 No 7

MUUSIKOT

Elizabeth Paavel aloitti laulun opiskelun Viron Musiikki- ja Teatteriakatemiassa vuonna 2007 Riina Airennen johdolla. Vuodesta 2013 hän jatkoi maisteriopinnoin Sibelius-Akatemian Oopperastudiossa opettajinaan Anssi Hirvonen ja Sirkka-Liisa Parviainen sekä Lyonin konservatoriossa (CNSMD) Isabelle Germainin ja Fabrice Boulanger’n ohjauksessa. Hän on täydentänyt koulutustaan myös musiikkiteatteriopinnoilla Pariisissa (Les Inclassables API).

Kaudella 2010/11 Elizabeth oli Viron Kansallisoopperan Oopperastudion nuorin jäsen. Opintojensa aikana hän sai apurahoja Selim Eskelinin säätiöstä, Viron Kulttuurirahastosta sekä Ranskan hallitukselta.


Elizabethin ensimmäinen iso rooli oli Andrew Lloyd Webberin Cats-musikaalin Jellylorum vuonna 2005. Vuonna 2014 hän lauloi Despinan roolin Mozartin Cosi fan tutte – oopperassa sekä Tina Modottin roolin Kalevi Ahon oopperassa Frida ja Diego. Hän on myös laulanut Saint-Saëns’n Jouluoratorion sopraanosolistina. Vuonna 2015 Elizabeth valittiin koelaulun kautta tekemään yhteistyötä kahden saksalaisen kuoron kanssa: Europa Chorakademie, jonka riveissä hän on päässyt laulamaan monissa projekteissa, esimerkiksi Martha Argerich Festivalilla Hampurissa sekä Lübeck Chorakademie, jonka sopraanosolistina hän lauloi Händelin Messias-oratoriossa.

Elizabeth on esiintynyt monilla festivaaleilla synnyinmaassaan; Pärnun Musiikkifestivaali, Lihulan Musiikkipäivät sekä Haapsalun Vanhan musiikin festivaali. Hän on myös laulanut Viron Kansallisorkesterin (ENSO) solistina kapellimestari Neeme Järvin johdolla.

Vuosina 2017-2019 Elizabeth lauloi Cosetten roolia Vanemuine – teatterissa Tartossa. Toukokuussa 2019 hän voitti Pariisin kansainvälisen musiikkiteatterikilpailun.


Vuokko Ahtila aloitti harpunsoiton 12-vuotiaana Hämeenlinnan musiikkiopistossa. Opinnot jatkuivat sittemmin Han-An Liun ja Sophie Schwödiauerin oppilaana Sibelius-Akatemiassa, mistä hän valmistui Musiikin maisteriksi. Vuokko on tehnyt opintoja myös Kölnin Musiikkikorkeakoulussa ja Prahan Musiikkiakatemiassa sekä suorittanut Post-Graduate – tutkinnon Brysselin Kuninkaallisessa Konservatoriossa Jana Bouskovan ohjauksessa.


Vuokko on työskennellyt keikkailevana orkesterimuusikkona Suomessa sekä ulkomailla Hampurin Oopperassa ja Norrköpings Symfoniorkesterissa, esiintynyt säveltäjä Kaija Saariahon 60-vuotisjuhlakonsertissa Musiikkitalossa ja Sinfonia Lahden nuorena solistina. Hän on myös pitänyt soolokonsertteja eri puolilla Suomea ja vieraillut kamarimuusikkona Oulun Musiikkijuhlilla, soittanut useilla levyjulkaisuilla sekä tehnyt radionauhoituksia Ylelle. Hänellä on paljon kokemusta laulajien säestämisestä erilaisissa yhteyksissä niin orkesterin jäsenenä kuin duona. Vuokko opettaa harpunsoittoa Sibelius-opistossa Hämeenlinnassa.


Wihurin ja Paulon säätiön apurahat mahdollistivat aikoinaan ulkomailla huippuopettajilla soittotunneilla käymisen koko Sibelius-Akatemiassa opiskelun ajan. Pro Musica – säätiö myönsi Vuokolle tunnustusapurahan vuonna 2008 ja Koneen Säätiö Kotiresidenssi-työskentelyapurahan keväällä 2020. Taiteen keskustoimikunta (Taike) on tukenut Vuokon työskentelyä vuonna 2021 korona-apurahoilla.

Vuokon soitin on italialainen Salvi Aurora harppu vuodelta 2002.

Vuokko Ahtila (vas) ja Elizabeth Paavel

KUVAT

Elizabeth Paavel (kuva, Tiit Motus)

Vuokko Ahtila (kuva, Pasi Vähänen)

LIPUT

Ovelta tai ennakkoon Sibeliuksen syntymäkodista 15 € aik. / 12 € eläk. ja opisk. / 7 € lapset 7–17 -vuotta. Sibeliuksen syntymäkoti, Hallituskatu 11, Hämeenlinna. Avoinna: ti–su 12-16, hmlmuseo.fi.