Museokeskiviikko: Kännyköiden lyhyt historia

3.11.2021 Museo Skogster, Raatihuoneenkatu 8, Hämeenlinna

Luentoa voi katsoa myös verkossa: https://www.facebook.com/events/310814130476081/ (linkki avautuu uuteen välilehteen)

Tiedetoimittaja ja tietokirjailija Niko Kettunen kertoo syksyn ensimmäisellä luennollamme unohdettuja tarinoita kännyköiden alkuvuosista

Kuvassa lähikuva nahkatakkisesta ja kauluspaitaisesta miehestä, jolla on suuret tummat aurinkolasit päässä, matkapuhelin korvalla ja tupakka suussa.
Toimittaja, tietokirjailija Niko Kettunen luennoi kännyköiden historiasta 3.11.2021 klo 17 Museo Skogsterilla.

Tasan 50 vuotta sitten Suomessa tehtiin matkapuhelinten historiaa, mutta tiedätkö minkälaista? Suomi on pitkien välimatkojen ja nopeiden puhelinten maa. Mutta miten meistä tuli tällaisia? Miten Nokia nousi Lapin erämaahan pystytetystä yksinäisestä tukiasemasta koko maailman matkapuhelinmarkkinoiden valtiaaksi?

”Nykyään on pakko uusiutua, muuten jää jälkeen. Aikoinaan, kun hankki paperikoneen, tiesi, että se jauhaa rahaa seuraavat parikymmentä vuotta. Nyt matkapuhelinten uusin malli saattaa elää vain muutaman kuukauden. Päätöksiä on tehtävä jatkuvasti”, perusteli uusien matkapuhelinten kehitystä Nokian pääjohtaja Kari Kairamo vuonna 1988.

Maailmanvalloituksen taustalla työskentelivät uutterat insinöörit. Salossa eräs myyntimies oli keksinyt ensimmäisen kännykän jo vuonna 1972 ja myöhemmin kööpenhaminalaisessa pizzeriassa eräs diplomi-insinööri visioi ensimmäistä tekstiviestiä. Matkapuhelimet muuttuivat taksimiesten erikoislaitteista kansanhuviksi. Suomi rikastui kännyköillä. Kaikki meni, ja tässä nyt ollaan. Mutta miten näin kävi?

Maksuttomat Ennen kaikki ei ollut paremmin -näyttelyn teemoihin liittyvät Museokeskiviikko ‑luennot Museo Skogsterilla ja verkossa marraskuussa 2021 keskiviikkoisin klo 17. Tervetuloa!

Luennot näytetään verkossa Hämeenlinnan kaupunginmuseon Facebook-kanavalla. Luentoja pääsee seuraamaan kirjautumatta Facebookiin. Linkki tulee ennen tapahtuman alkua kaupunginmuseon verkkosivulle hmlmuseo.fi.

Museokeskiviikko –luennot 3.-24.11. keskiviikkoisin klo 17

Museo Skogster, Raatihuoneenkatu 8, Hämeenlinna sekä facebook.com/HMLmuseo

3.11. Niko Kettunen: Kännykän lyhyt historia

10.11. Maria Pettersson: Historian jännät naiset – mitä voimme oppia historian skandalööseiltä seikkailijattarilta?

17.11. Ilkka Teerijoki, FT: Hämeenlinnan sähköistyminen

24.11. Marko Nenonen, FT: Keskimääräistä parempi kuljettaja: liikenneonnettomuudet ennen, nyt ja tulevaisuudessa

Tervetuloa kuuntelemaan!

Museo Skogster, Raatihuoneenkatu 8, Hämeenlinna, puh. 03 621 2979, museoskogster(at)hameenlinna.fi