Palanderin talon joulu

Palanderin talo, Linnankatu 16, Hämeenlinna

1.12.2021–6.1.2022

Museo avoinna ma–su klo 12–16

Palanderin talon joulussa pääsee tutustumaan 1800- ja 1900-lukujen taitteen joulun viettoon hämäläisessä porvariskodissa.

Olemme koristelleet Palanderin talon jouluiseen asuun vuosisadan vaihteen tyypillisillä koristeilla ja ajalle sopivilla joulukasveilla. Esillä on vanhaan tyyliin koristeltu joulukuusi ja aikakauden porvarisperheelle tyypillisiä joululahjoja. Lasten paketeista löytyy taidokkaasti valmistettuja leluja ja talon muhkeaviiksistä isäntää odottaa veikeä viiksikuppi. Joulupöydän kattaukseen on haettu inspiraatiota K. F. Björkbomin hämeenlinnalaisen joulupöydän kuvauksesta 1860-luvulta. Björkbom mainitsee muisteluissaan ruokina muikunmädin, kaviaarin, ravunhännät, sardiinit, nahkiaiset, tuoreen lohen, riisi­ryynimakkarat, lipeäkalan, kinkun, linnunpaistin, riisiryynipuuron ja jälkiruoan sekä joululeivokset.

Palanderin talon huonejärjestystä ja sisäänkäyntejä on muutettu 1800- ja 1900-lukujen kuluessa. Tänä vuonna olemme sisustaneet rakennuksen alkuperäisen eteishuoneen paikalle 1800-luvun lopun eteisaulan. Uuteen opetushuoneeseemme olemme nostaneet esille valokuvia Palanderin talon asukkaista ja käyttäjistä eri ajoilta.

Palanderin talo on avoinna joulun aikaan 1.12.2021–6.1.2022 maanantaista sunnuntaihin klo 12–16. Talo on suljettuna itsenäisyyspäivänä 6.12., 23.–25.12. ja uudenvuodenpäivänä 1.1. Muista Hämeenlinnan kaupunginmuseon kohteista poiketen Palanderin talo on avoinna tapaninpäivänä ja loppiaisena. Opastetut kierrokset näyttelyssä puolen tunnin välein, viimeinen klo 15.30.

Värivalokuvassa Palanderin talon salissa kaksi 1800-luvun lopun asuihin pukeutunutta naista koristelee joulukuusta.
Palanderin talon joulu, kuusen koristelua. HäKM, kuvaaja Pasi Vähänen

Tule sukeltamaan joulutunnelmaan Palanderin talossa!