Museokeskiviikko Katuvaloista kodinkoneisiin

17.11.2021 klo 17.00 Museo Skogster, Raatihuoneenkatu 8, Hämeenlinna

Katuvaloista kodinkoneisiin – Hämeenlinnan sähköistyksen vaiheita

Maksuttomalla Museokeskiviikko -luennolla historian tutkija, dosentti, FT Ilkka Teerijoki kertoo meille kuinka Hämeenlinnan kotitalouksiin saatiin sähköt.

Värivalokuvassa mieshenkilö katsoo suoraan kameraan.
Historiantutkija, dosentti, FT Ilkka Teerijoki Kuva HäKM / Anna-Kaisa Ek

Sähkövalo kuului niihin 1800-luvun suuriin keksintöihin, jotka levisivät hyvin nopeasti ympäri länsimaista kulttuuripiiriä. Hämeenlinnaan sähköjä ehdotettiin ensimmäisten joukossa Suomessa 1887. Käyttöön sähkö saatiin kuitenkin vasta 1899, sillä alkuun hanketta pidettiin liian kalliina. Innostus olikin sitten suuri, ja kun katuvalot 6.10.1899 ensi kertaa sytytettiin, ihmeteltiin, että valaistus oli niin kirkas, että nuppineulankin olisi löytänyt maasta.

Sähkövirta kehitettiin raatihuoneen takapihalla olevassa laitoksessa. Sen kapasiteetti oli kuitenkin hyvin rajallinen, varsinkin kuin hyväksi koetun keksinnön käyttöä haluttiin koko ajan laajentaa. Pitkään aikaan sähkövaloa ei riittänyt käytännössä kuin katuvalaistukseen, sekin varsin rajallisella alueella, sekä raatihuoneen ja kirkon sisävalaisuun.

Pitkään katuvalaistus olikin tärkein sähkön käyttötarkoitus. Sitä laajennettiin silloisen kaupungin eri kolkkiin, myös Myllymäelle 1910-luvun alussa. Virtaa ei tahtonut kuitenkaan aina riittää, ja sähköt myös katkeilivat usein. Myös erilaisia koneita alettiin vähitellen käyttää sähkövirran avulla, ensin erilaisia voimakoneita, sitten myös kodinkoneita, kuten keittolevyjä ja lämminvesivaraajia. Kodinkoneiden esiinmarssi helpotti naisten töitä ratkaisevasti, ja oli osaltaan vaikuttamassa, yhdessä päivähoitojärjestelmän kehityksen kanssa siihen, että, naiset siirtyivät yhä enemmän työelämään kodin seinien ulkopuolelle.

Tervetuloa Hämeenlinnan kaupunginmuseon maksuttomalle Museokeskiviikko –luennolle Museo Skogsteriin 17.11.2021 klo 17. Luentoa voi seurata myös verkossa Kaupunginmuseon Facebook-sivulla facebook.com/HMLmuseo kirjautumatta Facebookiin (linkki avautuu uuteen välilehteen).

Värivalokuva Museo Skogsterin Ennen kaikki ei ollut paremmin näyttelystä. Etualalla päreen jalka ja sen takana mustavalkoinen valokuva Hämeen Sähköyhtiön talosta.
Ennen kaikki ei ollut paremmin -näyttelyn kuvassa Hämeen sähkö Oy:n talo. Kuva HäKM / Anna-Kaisa Ek

Museokeskiviikko –luennot 3.-24.11.2021, keskiviikkoisin klo 17

Museo Skogster, Raatihuoneenkatu 8

3.11. Niko Kettunen, Kännykän lyhyt historia

10.11. Maria Pettersson, Historian jännät naiset – mitä voimme oppia historian skandalööseiltä seikkailijattarilta?

17.11. Ilkka Teerijoki, Hämeenlinnan sähköistyminen

24.11. Marko Nenonen, Keskimääräistä parempi kuljettaja: liikenneonnettomuudet ennen, nyt ja tulevaisuudessa