Tämän vuoden näyttelyiden teemana urheilua ja 60-lukua

Hämeenlinnan kaupunginmuseon Museo Skogsterin Ooh, Hämeenlinna -näyttelyn teema vaihtuu helmikuussa. Loppuvuodesta yläkertaan saadaan 1960-luvun nuorten kertomuksia Hämeenlinnasta.

Ooh, Urheilu!

Mies valkoisessa asussa sytyttämässä soihdulla tulipataa. Tulipata on korkealla valkoisella jalustalla, johon on maalattu olympiarenkaat.
Suomen viisiottelujoukkueen varamies Arvo Vilhunen sytytti Ahveniston olympiatulen. Kuva: Koski, HäKM

Hämeenlinna on jäänyt historiankirjoihin Helsingin ohella vuoden 1952 olympialaisten virallisena olympiakaupunkina. Tästä hämeenlinnalaisen urheiluhistorian kenties loistokkaimmasta viikosta tulee tänä vuonna kuluneeksi 70 vuotta, minkä kunniaksi Hämeenlinnan kaupunginmuseon Museo Skogsterin alakertaan avataan ”Ooh, Urheilu!” –näyttely 18.2.2022.

Olympia-aiheisten esineiden, kuvien ja tarinoiden lisäksi muistelemme paikallista urheiluhistoriaa laajemmin. Olemme tehneet yhteistyötä hämeenlinnalaisten urheiluseurojen kanssa ja joka kuukausi yksi niistä tuo toimintaansa ja historiaansa esille näyttelyssämme. Esille nousevat muun muassa lentopallo, kamppailulajit, tennis, hiihto sekä monet muut.

Ooh, urheilu!

18.2.2022 alkaen Museo Skogsterissa, Raatihuoneenkatu 8, Hämeenlinna. Avoinna ti, to-su 11-17, ke 11-19.

Lisätietoja näyttelystä amanuenssi Eva Sirén, puh. 040 5203233.

Svengaava 60-luku

Kuva otettu Hämeenlinnan torin laidalta, jossa näkyy nuoria viettämässä aikaa.
Torin laitaa 24.7.1965. Kuva HäKM, kuvaaja Rauni Heinänen. ”Svengaava 60-luku” 11.11.2022 alkaen Museo Skogsterissa.

Pieni historiantäytteinen radanvarsikaupunki lapsuuden idyllisine puutaloineen alkoi käydä tylsäksi 1960-luvun nuorille. He halusivat vapaa-aikaan uusia virikkeitä. Nuoriso liittyi urheiluseuroihin ja partioon. Toiset perustivat bändejä. Usein vain hengailtiin. Viikonloppuisin nuoriso kokoontui viettämään aikaa yhdessä kirkkopuistoon ja tanssipaikoille.

Hämeenlinnan kaupunginmuseon näyttely ”Svengaava 60-luku” avautuu marraskuussa Museo Skogterissa, Raatihuoneenkatu 8, Hämeenlinna. Näyttelyn on käsikirjoittanut ohjaaja Heikki Paavilainen, joka on aikaisemmin ohjannut Vexi Salmen nuoruudesta kertovan Villit vuodet näytelmän. Paavilainen on haastatellut 60-luvun hämeenlinnalaisnuoria ja poiminut niistä esiin nousseita teemoja näyttelyyn.

Kuvassa tanssivia pariskuntia. Osa miehistä sotilaspuvuissa ja pitkissä saappaissa, toiset miehet pikkutakeissa ja suorissa housuissa. Naiset polvimittaisissa hameissa, paitapuseroissa ja korkokengissä..
Tanssia Hämeenkaaressa. Kuva HäKM, kuvaaja Arvo Granholm ”Svengaava 60-luku” 11.11.2022 alkaen Museo Skogsterissa.