Poliitikon museoharjoittelu 2022

Tervetuloa poliitikon museoharjoitteluun Hämeenlinnan kaupunginmuseoon 23.-25.8.!

Tänä vuonna Hämeenlinnan kaupunginmuseossa harjoittelussa keskitytään alueelliseen vastuumuseotyöhön. Tarjolla on yksityisiä ohjausaikoja museon asiantuntijoille sekä Hämeenlinnan kaupunginvaltuuston Sivistys- ja hyvinvointilautakunnan ryhmävierailu torstaina 25.8.2022 Palanderin talon kortteliin.

Sivistys- ja hyvinvointilautakunnan vierailun teemana on alueellisen vastuumuseotyön tehtävät sekä kulttuuriympäristötiedon digitaalinen saatavuus. Arkeologi, rakennustutkija ja restaurointiasiantuntija ovat esittelemässä omaa työtään. Esimerkkinä rakennustutkimuksesta ja korjausneuvonnasta käytämme Palanderin taloa. Palanderin talolle on varattu korjausmäärärahaa kuluvalle vuodelle. Määräraha on suunnattu muun muassa julkisivujen maalaukseen ja ikkunoiden kunnostukseen.

Hämeenlinnan kaupunginmuseo on Kanta-Hämeen alueellinen vastuumuseo, joka toimii maakunnan kulttuuriympäristön, erityisesti rakennetun ympäristön ja arkeologisen kulttuuriperinnön asiantuntijana. Hämeenlinnan kaupunginmuseon yksi alueellisista vastuutehtävistä on neuvoa suojeltujen ja kulttuurihistoriallisesti arvokkaiden rakennusten korjauksissa. Vaikka Palanderin talo sijaitsee Hämeenlinnan keskustassa ja on museon oma vierailukohde, museon asiantuntijarooli on sama: neuvoa korjauksen teettäjää eli kaupunkia rakennuksen kulttuurihistoriallisesti arvokkaiden ominaispiirteiden säilyttämisessä sekä ohjata esimerkiksi julkisivun väritutkimuksen tekemisessä.

Viikon muille päiville on mahdollista varata keskusteluaikoja museoammattilaisille – Mitä olet aina halunnut tietää museotyöstä?

Asiantuntijoittemme matkassa pääset tutustumaan muinaismuistoihin, arkeologisiin löytöihin, rakennusperintöön, korjausrakennusneuvontaan, paikallismuseoihin, museoesineiden hoitoon, museokokoelman kartuttamiseen ja esineiden digitointiin ja moneen muuhun asiaan. Tuo omat kysymyksesi!

Varaa harjoitteluaikasi etukäteen suoraan asiantuntijalta. Yhteystiedot alla.

Työskentelemme eri toimipisteissä, joten ajan varaamalla saat varmistettua, että henkilö on paikalla toivomaasi aikaan.

Rakennusten dokumentointi 23.8.2022 klo 13–15

Restaurointiasiantuntija Anne Räsänen ja rakennustutkija Laura Vikman tarjoavat mahdollisuutta tutustua rakennusten dokumentointiin 23.8.2022 klo 13–15. Varaukset: [email protected], puh.050 4349 618 sekä [email protected] puh. 050 5681 015

Arkeologin tehtävät 24.8.2022 klo 9–15

Arkeologi Antti Krapu esittelee työtään maankäyttölausuntojen ja muinaismuistojen parissa. Mitä arkeologin työhön kuuluu? Millaisia arkeologisia löytöjä Hämeenlinnassa on tehty? Miksi arkeologi keskeyttää kaivuuhommat?

Varaathan ajan etukäteen: [email protected], puh. 040 5690 035

Museoesineet 24.8.2022 klo 9-15

Kokoelmatutkija Saija Sillanpää kertoo kokoelman hoidosta ja kartuttamisesta. Mikä on museoesine? Kuinka päätetään, millaisia esineitä otetaan kokoelmiin? Miten museoesineitä huolletaan? Miksi esineitä digitoidaan? Mikä on kokoelmanhallintajärjestelmä?

Varaathan ajan etukäteen: [email protected] puh. 040 5477 286

Alueellinen museotyö 24.8.2022 klo 9–15

Maakuntatutkija Kati Hara-Fabrin esittelee työtään Kanta-Hämeen paikallismuseoiden parissa. Alueellisen vastuumuseon tehtävä on neuvoa paikallismuseoita esimerkiksi kokoelmien säilytykseen ja tallennukseen liittyvissä asioissa.

Varaathan ajan etukäteen: [email protected], puh. 040 6301 942

Museo-opetusta 25.8.2022 klo 9-15

Museolehtori Annaliina Granqvist kertoo, miten alueellinen työ näkyy hänen työssään. Hän muun muassa kulkee Muistikorin kanssa eri puolilla maakuntaa muistelemassa menneitä ikäihmisten kanssa ja muistiyhdistysten tapaamisissa. Häneltä voi myös kysyä, kuinka Kaupunginmuseon näyttelyt voisivat tavoittaa yhä paremmin kouluja ja päiväkoteja koko Kanta-Hämeen alueella?

Varaathan ajan etukäteen: [email protected], puh. 040 869 6264.

Palanderin talon julkisivu. Suuri, vaalea, yksikerroksinen puurakennus.
Palanderin talon Lukiokadun puoleinen julkisivu.