Hämeen rautakautisia hautoja ja ihmisiä

14.9.2022 klo 17.30, Hämeenlinnan Raatihuone, Raatihuoneenkatu 15

Hämeenlinnan kaupunginmuseo tarjoilee uusinta uutta rautakauden ja historiallisen ajan tutkimuksista. Kaupunginmuseo on kutsunut FT Ulla Moilasen luennoimaan rautakauden Hämeen haudoista 14.9.2022 klo 17.30 Hämeenlinnan Raatihuoneelle.

FT Ulla Moilanen kertoo rautakauden Hämeen haudoista, jotka eivät kerro ainoastaan kuolemasta vaan myös ihmisistä ja heidän elämästään. Minkälaista oli elää Hämeessä tuhat vuotta sitten, ja mitä uudet menetelmät, kuten muinais-DNA-tutkimus, kertovat aikakauden ihmisistä?

Tilaisuus järjestetään Hämeenlinnan Raatihuoneella, Raatihuoneenkatu 15, Hämeenlinna 14.9.2022 klo 17.30–19.00. Luennon hinta on 8/6 euroa. Museokortti käy! Lipun voi ostaa Museo Skogsterista etukäteen. Lipun ostaja saa myös vapaalipun vapaavalintaiseen kaupunginmuseon kohteeseen. Museo Skogster avoinna ti, to–su 11–17 sekä ke 11–18, Raatihuoneenkatu 8, [email protected], puh. 03 621 2979. Raatihuoneella otamme vastaan ainoastaan käteistä.

Harvoin tarjolla Hämeessä, uusinta uutta rautakauden ja historiallisen ajan tutkimuksista, kuolemasta ja elämästä. Tule sukeltamaan rautakauteen ja laita päivämäärä jo kalenteriisi!

FT Ulla Moilanen kuuluu Suomen eturivin rautakauden, keskiajan ja varhaismodernin ajan hautausten ja kuoleman arkeologian tukijoihin. Hänen erityistä osaamistaan on muinais-dna ja lukuisat arkeologiset tutkimukset ja analyysit, jotka vasta viime vuosina ovat paljastaneet mm. mistä rautakauden ihmiset olivat kotoisin, mitä he olivat syöneet, minkälaisia sairauksia heillä oli ja minkälainen asema ja arki heillä saattoi olla kauan sitten.

Ulla Moilasen tuore väitöskirja vuodelta 2021 tarkasteli ruumishautaustapojen variaatioita Etelä-Suomessa 900-1400 jKr. Moilanen kuuluu myös populaarin arkeologian uranuurtajiin Suomessa ylläpitäen mm. suosittua Kalmistopiiri-sivustoa https://kalmistopiiri.fi/ .

Kuva FT Ulla Moilanen