Syysmatinea Viola Räisänen, viulu, ja Anna-Maria Lehtoaho, piano

6.11.2022 klo 14, Sibeliuksen syntymäkoti, Hallituskatu 11, Hämeenlinna

Viola Räisänen, viulu
Anna-Maria Lehtoaho, piano

OHJELMA
Jean Sibelius (1865–1957)
Neljä kappaletta viululle ja pianolle, Op. 78

  1. Impromptu
  2. Romance
  3. Religioso
  4. Rigaudon

Igor Stravinsky (1882–1971)
Élégie sooloviululle (1944)

Jean Sibelius
Romance in D-flat major
kokoelmasta 10 kappaletta pianolle, Op. 24/9

Viisi kappaletta viululle ja pianolle, Op. 81

  1. Mazurka
  2. Rondino
  3. Valse
  4. Aubade

Johan S. Svendsen (1840–1911)
Romance, Op. 26

MUUSIKOT

Viola Räisänen aloitti viulunsoiton Oulun konservatoriossa opettajinaan mm. Jari Välimäki ja Lara Lev. Viulunsoiton ammattiopintoja hän on tehnyt Jyväskylän AMK:ssa, Amsterdamin konservatoriossa ja Lontoossa Guildhall School of Musicissa. Hän valmistui musiikin maisteriksi v. 2011 Sibelius-Akatemiasta. Hänen opettajiaan ovat olleet mm. Jan Repko, Jacqueline Ross, Seppo Tukiainen, Merit Palas ja Päivyt Meller. Räisänen on osallistunut useille mestarikursseille Suomessa ja ulkomailla sekä soittanut orkestereiden solistina. Hän on myös perehtynyt barokkiviulunsoittoon Yrkeshögskolan Noviassa opettajinaan Kreeta-Maria Kentala ja Peter Spissky sekä Royal Welsh College of Music & Drama opettajanaan Rachel Podger, valmistuen jälkimmäisestä musiikin maisteriksi vanhasta musiikista v. 2021.

Viola on aktiivinen kamarimuusikko. Hän on soittanut lukuisissa kamarimusiikkikokoonpanoissa ja saanut opetusta alan mestareilta. Orkesterimuusikon kokemusta hän on saanut mm. Scottish Chamber Orchestra (Iso-Britannia). Viulistina Räisänen on esiintynyt kotimaassa ja ulkomailla. Viimeaikaisia taiteellisia projekteja ovat metsäkonsertit yhdessä kirjailija Anni Kytömäen kanssa sekä Bach kappelissa -konserttisarja, jossa hän soittaa J. S. Bachin sooloviuluteoksia barokkiviululla.

Anna-Maria Lehtoahon ensimmäinen instrumentti oli poikkihuilu. Sillä hän aloitti musiikkiopintonsa Kuusamon musiikkiopistossa, tuntien kuitenkin aina vahvempaa vetoa pianon kuin huilun ääreen. Lukiovuosina hän sai sivuaineekseen pianon ja lukiovuosien jälkeen opinnot Sibelius-Akatemiassa kirkkomusiikkiosastolla toivat mukaan uuden kosketinsoittimen – urut. Sittemmin Lehtoaho opiskeli myös cembalonsoittoa. Musiikin ammattiopintoja hän teki Sibelius-Akatemiassa Helsingissä, Wienin musiikkikorkeakoulussa sekä Yrkeshögskolan Noviassa. Musiikin maisteriksi Lehtoaho valmistui sekä kirkkomusiikista että solistisesta urkujensoitosta. Hänen opettajiaan ovat olleet Peter Peitsalo, Markku Mäkinen ja Martin Haselböck (urut), Yrjö Carlson (piano) sekä Elina Mustonen, Gordon Murray ja Petteri Pitko (cembalo). Opintojensa lisäksi Lehtoaho on osallistunut useille kotimaisille ja ulkomaisille mestarikursseille pääasiassa urkurina.

Lehtoaho on esiintynyt soolokonsertein ja kamarimuusikkona kotimaan lisäksi useissa Euroopan maissa ja Australiassa. Keväällä 2021 Lehtoaho äänitti veljensä Miikka Lehtoahon kanssa tämän tuotantoa pianolle ja uruille, kokoelma kantaa nimeä Yrttitarha. Lehtoaho on Hämeenlinna-Vanajan seurakunnan kanttori ja tällä hetkellä virastaan opintovapaalla opiskellessaan Luonto- ja eräoppaaksi.

Viola Räisänen ja Anna-Maria Lehtoaho ovat työskennelleet yhdessä aiemmin mm. Helsingin tuomiokirkon vanhan musiikin yhtye Musici Catheralisissa sekä cembalo ja barokkiviulu – duona. Kotimaan lisäksi he ovat konsertoineet yhdessä myös Sveitsissä.

KUVA
Anna-Maria Lehtoaho (vas.) ja Viola Räisänen ja (kuva, Harri Peltola)

LIPUT OVELTA
18e aikuiset
15e eläkeläiset ja opiskelijat
8e alle 18 – vuotiaat, työttömät ja varusmiehet

VARAA LIPPU
Sibeliuksen syntymäkodin yleisömäärä on enintään 40 hlöä, siksi lippu kannattaa varata etukäteen: sibeliuksensyntymakoti(at)hameenlinna.fi tai 03 621 2755; avoinna ti-su klo 12–16. (www.hmlmuseo.fi).

KORONA
Korona -turvallisuutta noudatetaan ajankohdan yleisten ohjeiden mukaan koskien esim. maskisuosituksia ja mahdollisia yleisörajoituksia.

YHTEISTYÖSSÄ
Hämeenlinnan Sibelius-seura ry ja Hämeenlinnan Kaupunginmuseo

Avoimen flyygelin takana kaksi naista hymyilee toisilleen. Flyygelin päällä on viulu ja naisten kuva heijastuu flyygelin kannen kiiltävästä alapinnasta.
Anna-Maria Lehtoaho (vas.) ja Viola Räisänen (kuva, Harri Peltola)