Venäläisen musiikin ilta

24.1.2023 klo 18.00, Sibeliuksen syntymäkoti, Hallituskatu 11, Hämeenlinna

’Putin ei saa pilata meiltä venäläistä musiikkia’.

Tuomas Nikkasen resitaalissa kuullaan Tsaikovskin ja Skrjabinin musiikkia.

Alexander Skrjabin (1872-1914):

2 Impromptua, op.10

Pianosonaatti nr.3 fis-molli, op.23

Pjotr Tsaikovski (1840-1893):

Kuusi pianokappaletta, op.51

Alexander Skrjabin oli hermoherkkä mystikko, jonka varhaisemmassa musiikissa on kuultavissa Chopinin vahvoja vaikutteita. Pianosonaatti nr.3 on vuodelta 1898 ja sen muotokieli on klassista ilmaisun ollessa pursuavan yltiöromanttista ja herkkää. Skrjabin itse paljasti teoksen olevan ohjelmallinen ja kuvaavan ihmisen kasvua, unelmia ja tahtoa.

Tsaikovskin tuotannossa pianomusiikilla ei ole keskeinen rooli, mutta Sibeliuksen tavoin hän sävelsi silti runsaasti pianoteoksia. Opuksen 51 kokoelma on täynnä pieniä helmiä, oivallista pianotekstuuria ja- odotetusti- suurta melodista innoitusta.

Tuomas Nikkanen on hämeenlinnalainen pianisti ja säveltäjä sekä Iittalan musiikkijuhlien taiteellinen johtaja. Viime aikoina hän on myös kirjoittanut runoja, joista useat toimivat hänen omien laulujensa runoteksteinä. Kino Tavast tilasi v.2022 Nikkaselta musiikin elokuvaklassikkoon Nosferatu, joka esitettiin Lääninhallituksen sisäpihalla elokuussa 2022 säveltäjän itse soittaessa elokuvan live-esityksessä musiikin.

Konsertin kesto on noin tunnin. Konsertissa ei ole väliaikaa.

Liput 15 €. Liput ostettavissa etukäteen verkosta: https://www.tiketti.fi/venalaisen-musiikin-ilta-sibeliuksen-syntymakoti-hameenlinna-lippuja/87666

Mikäli paikkoja on jäljellä, lippuja voi ostaa konserttipäivänä Sibeliuksen syntymäkodista aukioloaikana 12–16 sekä puoli tuntia ennen konsertin alkua.

Tervetuloa!

Mies valkoisessa kauluspaidassa katsoo hymyillen kameraan. Kuva on otettu yläviistosta. Mustavalkovalokuva.
Kuva: Susanna Dosa