Kaupungin perustamispäivänä 19.1. maksutta museokohteisiin

Vanha ruotsinkielinen kartta, jossa näkyy Hämeen linna, kaupunki linnan pohjoispuolella ja ympäröivää aluetta.
Sotilaskartta kuvaa Hämeenlinnaa ympäristöineen 1720-luvun puolivälissä. Kuva Aino Katermaa.

Hämeenlinnan kaupunki perustettiin 19.1.1639 Hämeen linnan juurelle. Kaupunki ei heti houkutellut porvarillisia tai säätyläisiäkään syrjäisen sijaintinsa vuoksi. Kaupunki säilyi ympäristön ihmisille kauppapaikan lisäksi myös koulukaupunkina, missä toimi heti perustamisestaan lähtien supistettu triviaalikoulu.

Hämeenlinnan kaupunginmuseon kaikki kohteet ovat avoinna kaupungin perustamispäivänä 19. tammikuuta ja niihin pääsee maksutta sisälle.

Museo Skogsterissa on esillä joulukuussa avattu ihana, Svengaava 60-luku! Miltä 1960-luku näytti nuorison silmin? Näyttelyä varten haastateltiin 1960-luvulla nuoruuttaan Hämeenlinnassa viettäneitä. Näyttely kertoo, mitä aikalaiset ajattelivat ajan muodista, kaveriporukoista, harrastuksista, musiikista ja hengailupaikoista. Näyttelyn on käsikirjoittanut Vexi Salmen nuoruudesta kertovan Villit vuodet näytelmän ohjannut Heikki Paavilainen.  

Viimeisiä viedään Museo Skogsterin alakerrassa: Alakerran näyttelytilassa on vielä mahdollista nähdä Ooh, Urheilu! -näyttelymme, joka esittelee urheilun historiaa sekä Olympialaisia Hämeenlinnassa.  Kuukausittain vaihtuvaan vitriinissä toimintaansa esittelee Hämeenlinnan Aikidoseura. Himotut opetustaulut myynnissä viimeistä kertaa Hämeenlinnan perustamispäivänä. Tämän jälkeen emme enää myy opetustauluja. Tule ostamaan omasi pois! Museo Skogster avoinna ti, to−su klo 11−17 sekä ke klo 11−18. 

Palanderin talo on avoinna tänä vuonna kaupungin perustamispäivänä klo 12−16. Palanderin talossa pääset tutustumaan sadan vuoden takaiseen Hämeenlinnaan porvarisperheen kodissa. Taloon tutustutaan ohjatusti talon emännän, tyttären tai piian johdolla. He ottavat vastaan museovieraita puolen tunnin välein museon aukioloaikana, alkaen klo 12.00. Yhdelle kierrokselle otetaan maksimissaan 10 henkilöä.  

Sibeliuksen syntymäkodissa saa uppoutua säveltäjämestari Jean Sibeliuksen nuoruuteen, jonka hän asui Hämeenlinnassa. Syntymäkodin näyttely esittelee nuoren Jannen koulunkäyntiä, taloja, joissa hän asui, sukulaisia sekä muita vaikutteita, joita hän tallensi myöhemmin musiikkiinsa. Sibeliuksen syntymäkoti avoinna talvikaudella ti−su klo 12−16.  

Tervetuloa!