Valokuva maalauksesta. Etualalla kuusi vankia ja kaksi vartijaa Hämeenlinnan kaupunginpuistossa. Hämeen linna ja kaupungin rakennukset näkyvät taustalla.

Kokoamme tälle sivulle videoita, podcasteja ja tehtäväpaketteja, joista voit nauttia kotisohvallasi. Materiaalit ovat valmistettu pääasiassa korona-aikana Museo Skogsterissa, Palanderin talossa ja Sibeliuksen syntymäkodissa.

Materiaalia saa käyttää vapaasti ja jakaa esimerkiksi koulujen etäopetuksessa.

Kurkista Museo Skogsterin näyttelyihin

Tähän kokoamme materiaalia Museo Skogsterin vaihtuvista näyttelyistä sekä Hämeenlinnan historiasta kertovista näyttelyistä Soppi-tilassa museon 1.kerroksessa.

 


Ennen kaikki ei ollut paremmin -näyttely 4.5.2021-4.9.2022

Museolehtori Jyrki Nissi esittelee näyttelyn teemoja videoilla. Klikkaamalla kuvaa, pääset katselemaan seitsemän videon soittolista Youtubeen.

Videot ovat suomeksi puhuttuja ja tekstitettyjä.

 

Meemitehtäväpaketti Ennen kaikki ei ollut paremmin –näyttelyyn

Tehtäväpaketti sisältää peruskoululaisille suunnattuja tehtäviä Ennen kaikki ei ollut paremmin -näyttelyn teemoista. Tehtävissä hyödynnetään valokuvia museon kokoelmasta.

Meemitehtäväpaketti – lataa tästä.

Lisätietoja: museolehtori Jyrki Nissi (yhteystietoihin)

 

 


Kunnes kuolema erottaa -näyttely oli esillä vuonna 2020.

Näyttelystä tehtiin viisi videota Youtubeen. Klikkaamalla kuvaa, pääset katselemaan videoista koottua soittolistaa Youtubeen.

Videot ovat suomeksi puhuttuja ja tekstitettyjä.

Tehtäväpaketti

Tehtäväpaketti sisältää peruskoululaisille suunnattuja tehtäviä hääaiheisen Kunnes kuolema erottaa -näyttelyn teemavideoiden ympärille. Tehtävissä käsitellään häitä ja avioliittoa mm. perinteiden, tasa-arvon ja kulutuksen näkökulmista.

Jokaisesta teemasta on kolmenlaisia tehtäviä. Voit käyttää kaikkia tehtäviä sellaisenaan tai muokata niitä vapaasti opetukseen sopiviksi.

Opettaja – lataa materiaalit tästä: Tehtäväpaketti Kunnes kuolema erottaa -videoihin

Lisätietoja: museolehtori Jyrki Nissi (yhteystietoihin)

Morsiuskruunu-työpaja

Morsiuskruunuja on käytetty jo keskiajalla. Korkea kruunu rakennettiin rautalangasta, ja siihen kiinnitettiin kaikenlaista kimaltavaa; tinapaperia, peilejä ja metallihelyjä. Kuninkaallisten kruunut puolestaan valmistetaan kullasta tai hopeasta ja koristellaan jalokivin.
Kruunutyöpajassa yhdistetään molempien kruunujen ominaisuuksia. Valmistukseen käytetään kimaltavaa kierrätysmateriaalia, mutta kruunu sopii ulkonäkönsä puolesta kuninkaallistenkin käyttöön!

Pieni kruunu

Tarvitset:

kahvipussi, tölkinnipsuja, nitoja, sakset, karkkipaperi, liimaa, (kuminauha)

Avaa kahvipussi sivu- ja pohjasaumoista. Taita avattu pussi kaksinkerroin hopeinen puoli ulospäin. Taivuta renkaaksi ja kiinnitä reunasta nitojalla. Leikkaa parin sentin suikale kruunun yläreunasta pois, niin saat siistin reunan. Leikkaa yläreunaan vajaan sentin levyisiä suikaleita. Pujota joka toiseen hapsuun tölkinnipsu. Tee rusetti karkkipaperista pujottamalla tölkinnipsu karkkipaperin keskelle. Liimaa rusetti kruunun etupuolelle. Halutessasi kiinnitä kuminauha nitojalla kruunun sivuihin, niin kruunu pysyy päässä kovemmassakin menossa!

Iso kruunu

Tarvitset:

2 kahvipussia, tölkinnipsuja, teippiä, nitoja, sakset, karkkipaperi, liimaa

Avaa kahvipussit sivu- ja pohjasaumoista. Teippaa avatut pussit sivusaumasta kiinni toisiinsa. Taita kappale kolminkerroin pituussuunnassa hopeinen puoli ulospäin. Taivuta renkaaksi ja kiinnitä reunasta nitojalla. Leikkaa yläreunasta pois U:n mallisia palasia niin, että jätät kolojen väliin kruunun yläreunaan puolen sentin levyiset suikaleet. Pujota jokaiseen suikaleeseen tölkinnipsu. Tee rusetti karkkipaperista pujottamalla tölkinnipsu karkkipaperin keskelle. Liimaa rusetti kruunun etupuolelle.
ohjeet videolla:

Video ja ohjeet: Piritta Puomiranta

 


 

Kurkista Palanderin taloon

Askarteluohjeita ja kertomuksia Palanderin talosta.

Podcasteja Palanderin talosta

Huolto ja siivous

Viherkasvien hoito

Valot

Vesi ja pyykit

Ötökät

Kevätpiha

Podcastit: Carita Rantala

 


Palanderin talon erilainen joulu

Joululahjat

Joulusiivous

Podcastit: Emma Kilpi ja Anne Tornberg

 

Palanderin talon jouluvisa

Tutustu entisajan joulunviettoon Palanderin talon jouluisen tietovisan parissa. Tietovisa soveltuu niin yksin tehtäväksi, kotijoulun ajanvietteeksi kuin etäjoulun ohjelmanumeroksikin. Palanderin joulussa aikaisempina vuosina vierailleet ja tarkkaan opastusta kuunnelleet saattavat olla etulyöntiasemassa. Palanderin talon väki toivottaa iloista joulua ja mukavia hetkiä tietovisan parissa!

Avaa jouluinen tietovisa 1800-luvun hengessä tästä

Tietovisan laatijat: Anne Tornberg, Emma Kilpi

Palanderin talon saliin on katettu joulupöytä. Pöydän ympärillä Palanderin talon asukkaita ja palvelusväkeä.
Palanderin talon joulupöytä notkuu herkkuja. Ruokasali on koristeltu jouluiseksi käsintehdyillä vihreillä ja punaisilla paperikoristeilla. Kuva HäKM / Pasi Vahanen

 


Palanderin talon pääsiäinen

Pääsiäisen vietosta 1800-luvulla ja pääsiäisaskarteluohjeista olemme koonneet Youtubeen soittolistan. Videoita pääset seuraamaan klikkaamalla alla olevaa kuvaa.

Videot ovat suomeksi puhuttuja, mutta niissä ei ole tekstitystä.

Askarteluvideot ja ohjeet: Piritta Puomiranta ja Emma Kilpi (kananmunien värjäys).

Pääsiäisnäyttelyn esittely: Eva Sirén.

 


 

Kurkista Sibeliuksen syntymäkotiin

Tälle sivulle kokoamme Sibeliuksen syntymäkodin näyttelyyn liittyviä työpajoja, videoita ja äänitteitä. Tervetuloa tutustumaan!

Videoita Sibeliuksen syntymäkodista

Olemme koonneet Youtubeen soittolistan Sibeliuksen syntymäkodista tehdyistä videoista.

Videot ovat suomeksi puhuttuja ja tekstitettyjä. Videoita pääset katselemaan klikkaamalla alla olevaa kuvaa.

 

Nuoren Sibeliuksen joulukirjeet

Äänitteet Sibeliuksen kirjeistä ovat suomeksi puhuttuja, niitä ei ole tekstitetty. Kuvaa klikkaamalla pääset katselemaan videota Youtubesta.

 

 

Diaesitykset: Emma Kilpi ja Johanna Pihlajamäki. Lukija: Emma Kilpi

Musiikkia ja tarinoita Sibeliuksen syntymäkodilta

Transatlantique

Miikka Hakomäki, alttoviulu, ja Jonne Grans, kitara, tekivät videokonsertin Sibeliuksen syntymäkodilta 14.5.2021. Tervetuloa kuuntelemaan!

 

Jean Sibeliuksen päivä 8.12.2020

Nuori Janne ja tädit toivottavat Hyvää Sibeliuksen ja suomalaisen musiikin päivää!

Rooleissa Tuomas Nikkanen, Päivi Hirvikoski ja Riitta Hietanen.

Videota ei ole tekstitetty.

 

Pianisti Tuomas Nikkanen Sibeliuksen syntymäkodissa

Pianisti Tuomas Nikkasen konstertti Sibeliuksen syntymäkodista äitienpäivänä 10.5.2020. Videolinkistä kuulet pienen maistiaisen intiimin konsertin tunnelmasta.

Jean Sibelius / Kun pihlaja kukkii – Tuomas Nikkanen, piano:

Kuvaus, äänitys, miksaus ja masterointi: Timo Seppälä. Yhteistyössä: Tuomas Nikkanen, Osuuskunta Lilith

 

Birthplace of Jean Sibelius in English on Youtube