Kokoamme tälle sivulle videoita, podcasteja ja tehtäväpaketteja, joista voit nauttia kotisohvallasi.

Kurkista museoihin -sisältöjä päivitetään tasaisin väliajoin. Pysy kuulolla!

Materiaalia saa käyttää vapaasti ja jakaa esimerkiksi koulujen etäopetuksessa.

Ennen kaikki ei ollut paremmin -näyttely

 

 

Kunnes kuolema erottaa -näyttely

Hääpuku:

Kapiot:

Morsiuskruunu:

Kohti tasa-arvoa:

Askartele kruunu

Museo Skogsterin Kunnes kuolema erottaa -näyttelyssä on esillä hieno, 1800-luvun morsiamen asuun kuulunut kruunu. Morsiuskruunuja on käytetty jo keskiajalla. Korkea kruunu rakennettiin rautalangasta, ja siihen kiinnitettiin kaikenlaista kimaltavaa; tinapaperia, peilejä ja metallihelyjä. Kuninkaallisten kruunut puolestaan valmistetaan kullasta tai hopeasta ja koristellaan jalokivin.

Kruunutyöpajassa yhdistetään molempien kruunujen ominaisuuksia. Valmistukseen käytetään kimaltavaa kierrätysmateriaalia, mutta kruunu sopii ulkonäkönsä puolesta kuninkaallistenkin käyttöön!

Pieni kruunu

Tarvitset:
kahvipussi, tölkinnipsuja, nitoja, sakset, karkkipaperi, liimaa, (kuminauha)

Avaa kahvipussi sivu- ja pohjasaumoista. Taita avattu pussi kaksinkerroin hopeinen puoli ulospäin. Taivuta renkaaksi ja kiinnitä reunasta nitojalla. Leikkaa parin sentin suikale kruunun yläreunasta pois, niin saat siistin reunan. Leikkaa yläreunaan vajaan sentin levyisiä suikaleita. Pujota joka toiseen hapsuun tölkinnipsu. Tee rusetti karkkipaperista pujottamalla tölkinnipsu karkkipaperin keskelle. Liimaa rusetti kruunun etupuolelle. Halutessasi kiinnitä kuminauha nitojalla kruunun sivuihin, niin kruunu pysyy päässä kovemmassakin menossa!

Iso kruunu

Tarvitset:
2 kahvipussia, tölkinnipsuja, teippiä, nitoja, sakset, karkkipaperi, liimaa

Avaa kahvipussit sivu- ja pohjasaumoista. Teippaa avatut pussit sivusaumasta kiinni toisiinsa. Taita kappale kolminkerroin pituussuunnassa hopeinen puoli ulospäin. Taivuta renkaaksi ja kiinnitä reunasta nitojalla. Leikkaa yläreunasta pois U:n mallisia palasia niin, että jätät kolojen väliin kruunun yläreunaan puolen sentin levyiset suikaleet. Pujota jokaiseen suikaleeseen tölkinnipsu. Tee rusetti karkkipaperista pujottamalla tölkinnipsu karkkipaperin keskelle. Liimaa rusetti kruunun etupuolelle.

ohjeet videolla:

Video ja ohjeet: Piritta Puomiranta

Kunnes kuolema erottaa -materiaaleja opettajille

Tehtäväpaketti sisältää peruskoululaisille suunnattuja tehtäviä hääaiheisen Kunnes kuolema erottaa -näyttelyn teemavideoiden ympärille. Tehtävissä käsitellään häitä ja avioliittoa mm. perinteiden, tasa-arvon ja kulutuksen näkökulmista.

Jokaisesta teemasta on kolmenlaisia tehtäviä. Voit käyttää kaikkia tehtäviä sellaisenaan tai muokata niitä vapaasti opetukseen sopiviksi.

Opettaja – lataa materiaalit tästä: Tehtäväpaketti KKE-videoihin

lisätietoja: museolehtori Jyrki Nissi (yhteystietoihin)

Videoita Sibeliuksen syntymäkodista

Iloa, surua ja monta nimeä:

Muisto isästä ja lapsuuden kesät:

Värejä ja musiikkia:

Ylioppilas ja tulevaisuus:

Birthplace of Jean Sibelius

Joy, sorrow and many names:

Memory of his father and childhood summers:

Colours and music:

Graduation and the future:

Jean Sibeliuksen päivän terveiset 8.12.2020

Hyvää Sibeliuksen ja suomalaisen musiikin päivää! Terveiset Sibeliuksen syntymäkodista lähettävät nuori Janne täteineen.

Rooleissa Tuomas Nikkanen, Päivi Hirvikoski ja Riitta Hietanen:

Pianisti Tuomas Nikkanen Sibeliuksen syntymäkodissa

Pianisti Tuomas Nikkanen soitti äitienpäivänä 10.5.2020 stream-konsertin Sibeliuksen syntymäkodissa. Videolinkistä kuulet pienen maistiaisen intiimin konsertin tunnelmasta.

Jean Sibelius / Kun pihlaja kukkii – Tuomas Nikkanen, piano:

Kuvaus, äänitys, miksaus ja masterointi: Timo Seppälä. Yhteistyössä: Tuomas Nikkanen, Osuuskunta Lilith

Palanderin talon jouluvisa

Tutustu entisajan joulunviettoon Palanderin talon jouluisen tietovisan parissa. Tietovisa soveltuu niin yksin tehtäväksi, kotijoulun ajanvietteeksi kuin etäjoulun ohjelmanumeroksikin. Palanderin joulussa aikaisempina vuosina vierailleet ja tarkkaan opastusta kuunnelleet saattavat olla etulyöntiasemassa. Palanderin talon väki toivottaa iloista joulua ja mukavia hetkiä tietovisan parissa!

Avaa jouluinen tietovisa 1800-luvun hengessä tästä

Tietovisan laatijat: Anne Tornberg, Emma Kilpi

Podcasteja Palanderin talosta

Huolto ja siivous:

Viherkasvien hoito:

Valot:

Vesi ja pyykit:

Ötökät:

Kevätpiha:

Podcastit: Carita Rantala

Palanderin talon pääsiäinen

Kuvakierros ja tietoa pääsiäisen vietosta:

Askartele – kananmunien puhaltaminen ja koristelu

kananmunia
neula
puinen tikku (esim. grillaustikku)
vesivärit
silkkinauha
rautalankaa

Puhkaise kanamunan molempiin päihin neulalla pieni reikä. Puhalla toisesta reiästä; valkuainen ja keltuainen valuvat toisesta päästä ulos. Laita kulho kananmunan alle ennen kuin puhallat!

Aseta munan tyhjä kuori tikun nokkaan (esim. grillaustikku käy) ja maalaa värikkääksi vesiväreillä. Annan maalin kuivua.

Pujota kanamunan rei’istä läpi silkkinauha. Apuna pujottamisessa voit käyttää rautalankaa, jos tarpeeksi pitkää neulaa ei löydy: työnnä rautalanka munan rei’istä läpi, taita toinen pää silmukaksi ja vedä silkkinauha rautalangan avulla munan läpi. Tee munan alapuolelle silkkinauhaan solmu, ja ripusta munakoriste roikkumaan vaikka pajunkissakimppuun pöydälle.

Silkkinauhan voi halutessaan jättää pois, ja asetella munat koristeeksi pöydälle kauniiseen koriin.

ohjeet videolla:

Askartele – pääsiäiskranssi

koivunoksia
pajunoksia
rautalankaa ja leikkurit
silkkinauhaa

Kerää pihalta koivunoksia ja pajunkissoja. Muotoile koivunrisuista kranssin pohja taivuttamalla oksanippua pyöreän muotoiseksi. Sido oksat muotoonsa pyörittämällä rautalankaa nipun ympäri.

Leikkaa pajun oksista n. 10 cm pituisia pätkiä. Katso, että pajunkissoja sattuu mahdollisimman paljon näihin pätkiin. Kiinnitä pajunkissat kranssiin rautalangalla kieputtaen, pari oksanpätkää kerrallaan.

Kun kranssi on päällystetty kokonaan pajunkissoilla, kiinnitä ripustusta varten siihen kaunis silkkinauha. Laita kranssi roikkumaan oveen pääsiäisen ajaksi.

Vinkki! Voit tehdä myös pienemmän minikranssin vaikka nukkekodin oveen.

ohjeet videolla:

Askartele – pääsiäiskortteja

kortti 1:
korttipohja
vahvaa kahvia
kiiltokuva
liimaa

kortti 2:
korttipohja
peruna
sipuli
appelsiini
veitsi
vesivärit

ohjeet videolla:

Askartele – pääsiäisnoidan kissa

2 sivua vanhasta kirjasta
sakset
viivotin
pajunkissa
liimaa
vesivärit

ohjeet videolla:

Askartele – virkattu kori pääsiäismunalle

vanha vaate tai lakana
sakset
virkkuukoukku

ohjeet videolla:

Askartele – kananmunien värjäys

Väriaineeksi käyvät monet kotoa löytyvät elintarvikkeet esimerkiksi: kahvi, tee, mustikka, punajuuri, sipuli, curry, kurkuma tai pinaatti. Lisäksi tarvitset tietysti kananmunia ja pariin eri värjäystapaan muutamia yksinkertaisia tarvikkeita.

Tapa 1: muovipussi, (kynttilä)
Tapa 2: kattila, vettä, etikkaa

ohjeet videolla:

Askarteluvideot ja ohjeet: Piritta Puomiranta ja Emma Kilpi (kananmunien värjäys). Pääsiäisnäyttelyn esittely: Eva Sirén.