Svengaava 60-luku

Pieni historiantäytteinen radanvarsikaupunki lapsuuden idyllisine puutaloineen alkoi käydä tylsäksi 1960-luvun nuorille. He halusivat vapaa-aikaan uusia virikkeitä. Nuoriso liittyi urheiluseuroihin ja partioon. Toiset perustivat bändejä. Usein vain hengailtiin. Viikonloppuisin nuoriso kokoontui viettämään aikaa yhdessä kirkkopuistoon ja tanssipaikoille.

Runsaslukuinen nuoriso kuunteli omaa musiikkiaan, puhui ja pukeutui omalla tavallaan. Jauhettiin purukumia, juotiin Coca Colaa ja pukeuduttiin farmareihin. Hämeenlinnalaistenkin nuorten idoleita olivat sekä ulkomaiset että kotimaiset elokuvan- ja musiikin tähdet. Jotain omaleimaista tekemisen intoa kuitenkin kiteytyi paikallisessa nuorisossa, kaupungista nousi Hämeenlinnan mafiaksikin kutsuttu joukko nuoria artisteja. Lyseossa opiskellut Markku Veijalainen nousi teini-ikäisenä nuorison suosikiksi radion ja myöhemmin television nuorisomusiikkiohjelmien juontajana. Veikosta, Antista, Kaista ja Matista tuli muusikoita, jotka moni tuntee paremmin nimillä Vexi Salmi, Irwin Goodman, Kuju ja Fredi.

Hämeenlinnan kaupunginmuseon näyttely ”Svengaava 60-luku” avautuu Museo Skogterissa, Raatihuoneenkatu 8, Hämeenlinna 11.11.2022. Näyttelyn on käsikirjoittanut ohjaaja Heikki Paavilainen, joka on aikaisemmin ohjannut Vexi Salmen nuoruudesta kertovan Villit vuodet näytelmän. Paavilainen on haastatellut 60-luvun hämeenlinnalaisnuoria ja poiminut niistä esiin nousseita teemoja näyttelyyn.

Kuva otettu Hämeenlinnan torin laidalta, jossa näkyy nuoria viettämässä aikaa.
Torin laitaa 24.7.1965. Kuva HäKM, kuvaaja Rauni Heinänen. ”Svengaava 60-luku” 11.11.2022 alkaen Museo Skogsterissa.

Tervetuloa kuuntelemaan tarinoita 1960-luvun nuorisosta ja Hämeenlinnasta! Mitä muistat kaupungin nuorten ikonisista kokoontumispaikoista? Kerro meille, mitä tulee mieleesi tuon ajan ilmiöistä, musiikista ja muodista!

Svengaava Hämeenlinna – Nuorten tarinoita 1960-luvulta
11.11.2022 alkaen
Museo Skogster, Raatihuoneenkatu 8, Hämeenlinna
ti, to-su 11-17, ke 11-19

Kuvassa tanssivia pariskuntia. Osa miehistä sotilaspuvuissa ja pitkissä saappaissa, toiset miehet pikkutakeissa ja suorissa housuissa. Naiset polvimittaisissa hameissa, paitapuseroissa ja korkokengissä..
Tanssia Hämeenkaaressa. Kuva HäKM, kuvaaja Arvo Granholm ”Svengaava 60-luku” 11.11.2022 alkaen Museo Skogsterissa.