Museo111 -näyttely

31.3.—27.8.2023, Museo Skogster 1.krs, Soppi, Raatihuoneenkatu 8, Hämeenlinna

Kiehtovia esineitä museon kokoelmista

Tallessa, mutta ei piilossa. Hämeenlinnan kaupunginmuseolla on tallennettuina kokoelmissaan yli 50 000 objektia. Valokuvia kokoelmista löytyy yli 150 000 kappaletta. Esineet ja valokuvat ovat yleensä kokoelmien säilytystiloissa ja pääsevät näkösälle vain näyttelyissä tai julkaisuissa. Museo juhlistaa 111-vuotista avoinna oloaan nostamalla esiin kiehtovia esineitä kokoelmien kätköistä.

Mikä voisi olla museon kiinnostavin esine? Ja miten esineet ovat päätyneet museon kokoelmiin? Tarkasta luetteloinnista huolimatta jotkin esineet jäävät täysin vaille menneisyyttä. Joidenkin esineiden tarkoituskin jää epäselväksi. Toiset ovat olleet jo omistajalleen suuria aarteita, toiset saavat uuden arvon vuosisatojen jälkeen.

Kaupunkilaiset ovat toivoneet esille museon aarteita, joita ei ole juuri näyttelyissä näkynyt. Museo111 tarjoaa iloa ja ajateltavaa katsojalleen.  Nämä kaikki kokoelmien esineet ja valokuvat ovat meidän hämeenlinnalaisten yhteistä omaisuutta. Kokoelmat kuuluvat kaupunkimme kulttuuriomaisuuteen ja ne on kerätty meitä varten.

Museo111 -näyttelyyn ovat aarteitaan muotoilleet myös Seminaarin koulun esiopetuksen lapset. Aarrearkku suorastaan pursuaa mitä ihmeellisempiä esineitä. Kaivokadun päiväkodin lapset ovat luoneet oman aarrekortistonsa jossa – aivan kuten oikeassakin museokokoelmassa – löytyy jokaisesta aarteesta kuva ja sen tarkat tiedot. Näyttelyssä on myös lapsille oma alue, jossa he voivat leikin ja tehtävien kautta tutustua museon henkilökunnan työhön. 

Näyttelyn avautumispäivänä 31.3.2023 Hämeenlinna-Seura ry järjestää museolla julkaisujen myyntitapahtuman klo 15 eteenpäin.

Näyttely avautuu Museo Skogsterin ensimmäisen kerroksen Soppeen 31.3.2023.

Avoinna: ti, to–su 11–17, ke 11–18

Sisäänpääsymaksut: 8 / 6 / 0 €, Museokortti käy!

Tervetuloa!

Taskukellon muotoinen hopeinen kello aseteltuna ruskean kankaan päälle. Kellossa on valkealla taustalla punaiset ympyrät roomalaisten numeroiden ympärillä sekä koristeelliset kullanväriset viisarit. Kellotaulussa on lisäksi alaosassa pienempi taulu.
Raatimiehen kello 1800-luvulta. Esillä Hämeenlinnan kaupunginmuseon Museo 111 -näyttelyssä.