TULOSSA: Heljä Liukko-Sundström – Kotiemme keramiikkataiteilija

Avautuu 27.10.2023 Museo Skogsterissa, Raatihuoneenkatu 8, Hämeenlinna, 2.krs.

Heljä Liukko-Sundströmin (s. 1938) herkkä ja ajaton keramiikka on tuonut iloa ja lämpöä suomalaisten koteihin. Kukkalaatoista, pupumukeista ja lasikorteista on tullut meille yhteistä visuaalista kokemusta.

Heljä Liukko-Sundströmin keraamikon ura suomalisen designin parissa on ollut varsin mittava. Hän työskenteli Arabialla yli 56 vuotta. Hänen runsaaseen tuotantoonsa sisältyi niin julkisia, suuria teoksia kuin keräilijöiden rakastamaa uniikkikeramiikkaa. Tärkein syy Liukko-Sundströmin taiteen leviämiseen tavallisiin suomalaisiin koteihin oli hänen taipumaton päämääränsä luoda tasokasta keramiikkataidetta, joita voitaisiin tuottaa sarjatuotantona.

Kanta-Häme tuli Liukko-Sundströmille tutuksi hänen miehensä kotipaikan kautta. Humppilassa vietettiin ensin kesiä, mutta lopulta Heljä rakennutti vanhoille suvun pelloille kauniin ateljeen, johon suunniteltiin valoisaa näyttelytilaa ja olosuhteet taiteen tekimiselle. Alusta saakka vuonna 2005 valmistuneen ateljeen päämääränä oli ottaa vastaan avoimesti vierailijoita kaukaa ja läheltä. Yhtenä osoituksena Liukko-Sundströmin kiinteästä suhteesta Humppilaan on häneltä tilattu teos Humppilan satavuotiaaseen kirkkoon. Suuri teos julkistetaan helmikuussa 2023.

Liukko-Sundströmin taiteellinen tuotanto jatkuu yhä virkeänä. Hän tapansa työskennellä on kokeileva ja utelias. Uudet materiaalit ja työtavat innostavat taitelijaa. Värit, kuvat ja aiheet elävät ajassa. Teoksia on jatkuvasti tulossa ja menossa koti- ja ulkomaiden näyttelyihin.

Heljä Liukko-Sundström on palkittu Pro Finlandialla vuonna 2001 ja taiteilijaprofessorin arvon hän sai vuonna 1994. Liukko-Sundströmin elämän tärkeät aat ovat olleet Ateneum ja Arabia. Arabian tehtailla hän työskenteli vuosina 1962-2016.

Hämeenlinnan kaupunginmuseon näyttelyssä on esillä uniikkiteoksia vuosien varrelta, teoksia, jotka aikoinaan nostivat Liukko-Sundströmin uran suomalaiseen tietoisuuteen sekä kaunista, tuttuakin tutumpaa kodin keramiikkaa. Lisäksi näyttelyyn valmistuu uusia, kokeellisempia teoksia, joita ei ole aikaisemmin nähty.

Näyttely avautuu Museo Skogsterissa 27.10.2023. Tervetuloa!

Lisätietoja: Riina Romppainen, amanuenssi (näyttelyt) P. 040 520 3233, [email protected]

Keramiikkamunan kylkeen on maalattu viisi jänistä istumassa veneessä.
Heljä Liukko-Sundström – Kotiemme keramiikkataiteilija 27.10.2023-29.9.2024