Välkommen till Tavastehus stadsmuseum

Tavastehus stadsmuseum är en sakkunningorganisation med fyra museer: Museum Skogster, Palanderska huset, Sibelius födelsehem och Sparbanksmuseet. Stadsmuseet fungerar även som regionalt ansvarsmuseum för Egentliga Tavastland och är en sakkunning myndighet inom kulturmiljöer. Tavastehus stadsmuseum har ett bildarkiv på över 150 000 fotografier samt ett handbibliotek för museibranschen som är öppet för allmänheten. I våra samlingar finns ca 50 000 museiföremål.

Museerna är turistattraktioner och en del av kulturarvsuppfostran för Tavastehus skolbarn. Stadsmuseets kontor och forskningsservice, Sparbanksmuseet och vår huvudsakliga utställningslokal ligger på Museum Skogster alldeles bredvid Tavastehus kyrka. Palanderska huset och Sibelius födelsehem ligger på en 5 minuters promenad från centrumområdet.

Som Egentliga Tavastlands museum med regionalt ansvar fungerar Stadsmuseet som sitt områdes kulturmiljöexpert och utvecklar och främjar områdets museiverksamhet, samarbete inom branschen samt dokumentation av kulturmiljön och digital tillgänglighet.