Finlands nationalkompositör Jean Sibelius (1865-1957) föddes och levde sitt livs 20 första år i Tavastehus. I det globalt sett unika museet får man bekanta sig med den unga Jannes liv.

Sibelius födelsehem blev färdigt 1834 och har varit ett viktigt museum sedan år 1965. Museets samlingar består av möbler, dokument, fotografier och små föremål som ger värdefull information om Jean Sibelius pojkår samt livet i Tavastehus under den perioden. Museet är en viktig del av Tavastehus kulturarv och erbjuder värdefull information om både kompositören och tidsperiodens historia.

Förutom basutställningen har Sibelius födelsemuseum en liten museibutik som säljer böcker, postkort, smycken och souvenirer som har med Sibelius att göra.

Olika evenemang anordnas på museet. Under de regelbundna kammarkonserterna tar vi inte emot andra besökare än dem som kommit för att lyssna på konserten. Mera information om konserterna finns tillgänglig. Fråga personalen!

Öppna guidade visningar på finska lördagar kl 14. Presentationen tar högst 30 minuter och ingår i biljettpriset. Notera att vi inte kan ta emot nya kunder under guidningen. Vänligen kontrollera museets öppettider här.

Jean Sibelius syntyi tässä huoneessa. Hienot kuviolliset tapetit pukevat tummasti sisustettua huonetta.
Kuva Henna Välimäki 2023 HäKM, Sibeliuksen syntymäkoti 2023

Välkommen till vår nationalkompositör Jean Sibelius födelsehem!