Sibeliuksen syntymäkoti

Suomen kansallissäveltäjä Jean Sibelius (1865–1957) syntyi ja eli elämänsä 20 ensimmäistä vuotta Hämeenlinnassa.

Sibeliuksen syntymäkoti on sisustettu Jannen lapsuuden aikaiseen asuun. Näyttelyssä on esillä kalusteita, asiakirjoja, valokuvia ja pienesineitä, mitkä kertovat Jean Sibeliuksen poikavuosista sekä aikakauden Hämeenlinnasta.

Itse rakennus on valmistunut vuonna 1834, ja se on toiminut museona 1960-luvulta saakka. Talossa tehtiin viimeisin laaja restaurointi vuonna 2007.

Syntymäkodin salissa järjestetään säännöllisesti kamarikonsertteja.

Koronatilanteen vaikutukset museovierailuun

Aukioloajat

 • kesäkausi 2.5.-31.8. ma-su 10-16
 • talvikausi 1.9.-30.4. ti-su 12-16

Tarkista myös tapahtumat ja konsertit, jotka voivat vaikuttaa museokäyntiin tai aukioloaikoihin.

suljettuna: uudenvuodenpäivä, pitkäperjantai, vapunpäivä, juhannusaatto, juhannuspäivä, juhannussunnuntai, itsenäisyyspäivä, jouluaaton aatto, jouluaatto, joulupäivä ja tapaninpäivä.

Hinnasto

 • 5 € aikuiset
 • 4 € eläkeläiset, opiskelijat, työttömät, varusmiehet
 • 2 € 7-17-vuotiaat

Yhteislippu: Sibeliuksen syntymäkoti – Palanderin talo

 • 8 / 6 € (voimassa kunnes molemmissa kohteissa vierailtu)

Vapaa pääsy: alle 7-vuotiaat, sotaveteraanit, lotat, rintamatunnuksella, Museokortilla, museoammattilaiset (henkilökunta- tai alan järjestökorteilla), Suomen Opasliiton jäsenkortilla, 9-kortilla (Hämeenlinna, Hattula ja Janakkala), ennakkoon varatut oppilaitosten ryhmät, ryhmänjohtajat (opettajat, avustajat, oppaat, kuljettajat) ryhmän kanssa.

 • Vierailu aukioloajan ulkopuolella arkisin 39 €/h, la-su ja arkipyhinä 78 €/h. Koululaisryhmiltä ei peritä aukipitomaksua henkilökunnan työaikana.
 • Opastukset: suomi, ruotsi, englanti, saksa 55 € (oppilaitosten ryhmät ilmaiseksi), aukioloaikojen ulkopuolella 68,20 € – ranska, japani, venäjä 90 €, aukioloaikojen ulkopuolella 111,60 €.
 • Musiikkituokio 400 €, ammattipianisti soittaa Sibeliuksen musiikkia n. 30 min.

Opastukset

Opastettu kierros päivittäin klo 15.00 (lyhennetty 15 minuuttiin). Kierros sisältyy normaaliin yksittäiskävijän pääsylippuun. Kierrokset ryhmille ennakkovarauksella (emme ota toistaiseksi vastaan ryhmävarauksia koronatilanteen takia).

Vinkki: voit helposti kiertää kaikki kaupunginmuseon kohteet opastettuna saman päivän aikana esim. yhteislipullamme tai Museokortilla. Palanderin talossa opastukset puolen tunnin välein, Museo Skogsterissa klo 13.00 ja Sibeliuksen syntymäkodissa klo 15.00.

Ryhmävaraukset toistaiseksi pysäytetty

Varaa ryhmäkäynti ja siihen liittyvät lisäpalvelut ennakkoon. Ryhmävierailut onnistuvat myös normaalien aukioloaikojen ulkopuolella.

Opastukset ryhmille

Opastus talossa kiertäen (maksimi 25 hlö) tai istuen salissa (mukavuusraja 40 hlö ja maksimi 50 hlö).

Koululaisryhmät

Vierailut ja opastukset erilaisten oppilaitosten ryhmille ilmaiseksi kaikissa kohteissamme.

Esteettömyys

 • sisäänkäynti pyörätuolilla ainoastaan tilauksesta ja kantaen (ei luiskaa) p. 03 621 2755 tai sibeliuksensyntymakoti@hameenlinna.fi
 • istumapaikkoja näyttelytiloissa
 • tilattavissa opastuksia erityisryhmille

Musiikkituokio

Jean Sibeliuksen musiikkia ammattipianistin tulkitsemana, kesto 30 minuuttia. Saatavilla myös pianotaiteilija Tuomas Nikkanen nuoren Sibeliuksen roolihahmossa. Yleisön suositeltu enimmäismäärä 40 / max 55 hlö. Hinta 400 €, lisäksi veloitetaan normaalit sisäänpääsymaksut (5/4/2€ per hlö) sekä mahdolliset opastus- ja avoinnapitomaksut.

Näyttelyt

Sibeliuksen syntymäkodin perusnäyttely

Sibeliuksen syntymäkodin 1860-80-luvuille sisustetuissa huoneissa tutustutaan kansallissäveltäjä Jean Sibeliuksen lapsuuden ja nuoruuden aikaan Hämeenlinnassa. Rakennus on valmistunut vuonna 1834, ja...

Lue lisää

Tapahtumat

Syysmatinea 25.10.2020

Sibeliuksen syntymäkotisu 25.10.2020 klo 14.00 Elias Koivisto, viuluKatri Antikainen, selloTuomas Salokangas, piano Liput ovelta tai ennakkoon Sibeliuksen syntymäkodista:15 € aikuiset...

Lue lisää

Ajankohtaista

Suositus maskien käytöstä julkisissa tiloissa

Tiedote 25.9.2020, Hämeenlinnan kaupunki: Hämeenlinnan kaupunki suosittaa kaikille maskien käyttöä kaupungin julkisissa sisätiloissa ja yleisötilaisuuksissa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL:n)...

Lue lisää