Sibeliuksen syntymäkoti, isännän huone, kuvassa soittimia

Suomen kansallissäveltäjä Jean Sibelius (1865–1957) syntyi ja eli elämänsä 20 ensimmäistä vuotta Hämeenlinnassa.

Sibeliuksen syntymäkodissa pääsee tutustumaan nuoren Jannen elämään. Museo on sisustettu 1860-1880-lukujen aikaiseen asuun. Esillä on kalusteita, asiakirjoja, valokuvia ja pienesineitä, jotka kertovat Jean Sibeliuksen poikavuosista sekä aikakauden Hämeenlinnasta.

Rakennus on valmistunut vuonna 1834, ja se on toiminut museona 1960-luvulta saakka. Talossa tehtiin viimeisin laaja restaurointi vuonna 2007.

Sibeliuksen syntymäkodissa on perusnäyttelyn lisäksi pieni museokauppa, jossa myydään Sibeliukseen liittyviä kirjoja, postikortteja, koruja ja matkamuistoja. Syntymäkodin salissa järjestetään säännöllisesti kamarikonsertteja.

Yleisöopastukset kaikkina avoinnaolopäivinä klo 15.00. Esittely kestää noin 30 minuuttia ja kuuluu pääsylipun hintaan. Huomaattehan, että esittelyn aikana emme valitettavasti voi ottaa uusia asiakkaita sisälle.

Muistattehan museossa edelleen pitää turvavälit, huolehtia käsihygieniasta sekä käyttää kasvomaskeja! Ethän tule museoon sairaana.

Syksyllä 2021 konserttien aikaan emme ota sisään muita museovieraita kuin konserttia kuuntelemaan tulleet. Konserttien aikataulut löydät: Museoissa tapahtuu syksyllä 2021 – Hämeenlinnan Kaupunginmuseo (hmlmuseo.fi)

Suosittelemme tarkistamaan poikkeukset museon aukioloissa ennen museovierailua.

Aukioloajat

Aukioloajat:

 • kesäkausi 2.5.-31.8. ma-su 10-16
 • talvikausi 1.9.-30.4. ti-su 12-16

Muistattehan museossa edelleen pitää turvavälit, huolehtia käsihygieniasta sekä käyttää kasvomaskeja!

Tarkista myös tapahtumat ja konsertit, jotka voivat vaikuttaa museokäyntiin tai aukioloaikoihin.

suljettuna: uudenvuodenpäivä, pitkäperjantai, vapunpäivä, juhannusaatto, juhannuspäivä, juhannussunnuntai, itsenäisyyspäivä, jouluaaton aatto, jouluaatto, joulupäivä ja tapaninpäivä.

Hinnasto

 • 8 € aikuiset
 • 6 € eläkeläiset, opiskelijat, työttömät, varusmiehet
 • 0 € alle 18-vuotiaat, Museokortilla, Vuosikortilla tai Kaikukortilla

Vapaa pääsy: alle 18-vuotiaat, sotaveteraanit, lotat, rintamatunnuksella, MuseokortillaVuosikortilla, Kaikukortilla, museoammattilaiset (henkilökunta- tai alan järjestökorteilla), Suomen Opasliiton jäsenkortilla, 9-kortilla (Hämeenlinna, Hattula ja Janakkala), ennakkoon varatut oppilaitosten ryhmät, ryhmänjohtajat (opettajat, avustajat, oppaat, kuljettajat) ryhmän kanssa.

Vierailu aukioloajan ulkopuolella

 • arkisin 39 €/h
 • la-su ja arkipyhinä 78 €/h
 • Koululaisryhmiltä ei peritä avoinnapitomaksua henkilökunnan työaikana

Opastukset:

 • suomi, ruotsi, englanti, saksa 55 €, aukioloaikojen ulkopuolella 68,20 €
 • ranska, japani, venäjä 90 €, aukioloaikojen ulkopuolella 111,60 €.
 • oppilaitosten ryhmät ennakkovarauksesta ilmaiseksi

 

Hämeenlinnan kaupungin museoiden vuosikortti Kaikukortti

Museokauppa

Lähikuva Sibeliuksen syntymäkodin museokaupasta

Sibeliuksen syntymäkodin museokaupassa on laaja valikoima Jean Sibeliuksen musiikkia sekä Sibelius-aiheista kirjallisuutta, postikortteja ja lahjatavaraa.

Sibeliuksen syntymäkotiinkin pyrimme valitsemaan lähellä tuotettuja myyntiartikkeleita. Myymme muun muassa Liisa Vanhatalon tinasta tehtyjä Häkkilintu -rintakoruja sekä Nuottiavain -korvakoruja ja -riipuksia.

Opastukset ja ryhmävaraukset

Yleisöopastukset yksittäisille kävijöille kaikkina avoinnaolopäivinä klo 15.00. Opastus kestää noin 30 minuuttia ja kuuluu pääsylipun hintaan.

Ryhmävaraukset

Opastukset ryhmille varattava ennakkoon sibeliuksensyntymakoti(at)hameenlinna.fi tai puh. 03 621 2755. Rajallisten tilojen vuoksi emme ensisijaisesti ota ryhmävarauksia päällekkäin yleisöopastusten kanssa (klo 15). Opastuskielet suomi ja englanti, muut kielet sopimuksesta.

Ryhmävierailut onnistuvat myös normaalien aukioloaikojen ulkopuolella.

Vierailut ja opastukset oppilaitosten ryhmille ennakkovarauksesta ilmaiseksi kaikissa kohteissamme.

Esteettömyys

 • lipunmyyntiin, museokauppaan ja näyttelytiloihin kuljetaan jyrkkiä, kaartuvia portaita pitkin, ei hissiä/luiskaa. Jos olet tulossa museoon pyörätuolilla tai rollaattorilla, ilmoitathan tulostasi hyvissä ajoin etukäteen p. 03 621 2755
 • omat avustajat/kantajat tarpeen
 • näyttelytiloissa muutamia kynnyksiä
 • ei erillistä inva-wc:tä. Museon wc-tilaan mahtuu pyörätuolilla, mutta tukikahvat ym. puuttuvat.
 • istumapaikkoja näyttelytiloissa
 • järjestämme erityisryhmille räätälöityjä opastuksia mahdollisuuksien mukaan, ota yhteyttä ja kysy lisää!

Näyttelyt

Sibeliuksen syntymäkodin perusnäyttely

Sibeliuksen syntymäkodin 1860-80-luvuille sisustetuissa huoneissa tutustutaan kansallissäveltäjä Jean Sibeliuksen lapsuuden ja nuoruuden aikaan Hämeenlinnassa. Rakennus on valmistunut vuonna 1834, ja...

Lue lisää

Tapahtumat

Värivalokuvassa mieshenkilö istuu pieni kosketinsoitin sylissään ja katsoo kuvan oikeaa reunaa kohti. Taustalla lehdetön puu ja ruskehtava taivas ja metsä.

Linnajazz: Aki Rissanen

4.12. klo 15, Sibeliuksen syntymäkoti, Hallituskatu 11, Hämeenlinna Aki Rissanen esittää Linnajazzin syksyn soolopianokonsertissa materiaalia uudelta soololevyltään, joka julkaistiin kesällä 2021....

Lue lisää

Ajankohtaista

Museoissa tapahtuu syksyllä 2021

MARRASKUU Museo Skogster 3.-24.11. Museokeskiviikot Museo Skogsterilla tai verkossa keskiviikkoisin klo 17 Lisätietoja: Museokeskiviikot 2021 syksyllä – Hämeenlinnan Kaupunginmuseo (hmlmuseo.fi)...

Lue lisää