Näkymä Palanderin talon salista kohti ruokasalia ja herrainhuonetta

Tervetuloa Palanderin taloon! Palanderin talossa pääsee tutustumaan porvarisperheen elämään Hämeenlinnassa sata vuotta sitten. Museo sijaitsee Hämeenlinnan keskustan 1800-luvun puutaloalueella.

Perusnäyttelyn lisäksi museossa on vuosittain kaksi kausinäyttelyä, Palanderin talon joulu ja Palanderin talon pääsiäinen, jotka ovat talvikauden muista aukioloajoista poiketen avoinna myös arkisin.

Lipunmyynnin yhteydessä on pieni museokauppa, jossa myymme Hämeenlinnan historiaan ja Palanderin taloon liittyviä kirjoja, kortteja ja matkamuistoja. Myymme kaupassa myös käsintehtyjä kotimaisia saippuoita, Työkeskus Sampolan käsityötuotteita sekä Hämeenlinna kahvia ja teetä.

Palanderin taloon tutustutaan talon emännän, tyttären tai piian johdolla. Heille voi esittää kysymyksiä, mutta varsinaiset opastukset ovat toistaiseksi tauolla. Talon emäntä, tytär tai piika ottavat vastaan museovieraita puolen tunnin välein museon aukioloaikana.

Murhamysteerit vaikuttavat museon aukioloaikoihin lokakuussa 2021. Lauantaisin 9.-23.10. museo avoinna yleisölle klo 12-13. Viimeinen kierros klo 12.30. Lue lisää murhamysteereistä ja varaa paikkasi.

Otamme vastaan päiväkotiryhmiä aukioloaikojen ulkopuolella. Tiedustelut ja varaukset: [email protected], puh. 03 621 2967

Aukioloajat

Palanderin talo avoinna. Tervetuloa!

 • 9., 16. ja 23.10.2021 museo avoinna klo 12-13, viimeinen kierros klo 12.30.
 • kesäkausi 2.5.–31.8. ti-su 12-16
 • talvikausi 1.9.–30.4. la-su 12-16
 • museossa kuljetaan oppaan johdolla, opastukset puolen tunnin välein, viimeinen klo 15.30

suljettuna: uudenvuodenpäivä, vapunpäivä, juhannusaatto, juhannuspäivä, juhannussunnuntai, itsenäisyyspäivä, jouluaaton aatto, jouluaatto ja joulupäivä. 

(avoinna muista kohteista poiketen myös pitkäperjantaina, 2. pääsiäispäivänä ja tapaninpäivänä.)

Hinnasto

 • 8 € aikuiset
 • 6 € eläkeläiset, opiskelijat, työttömät, varusmiehet
 • 0 € alle 18-vuotiaat, Museokortilla, Vuosikortilla tai Kaiku-kortilla

Vapaa pääsy: alle 18-vuotiaat, sotaveteraanit, lotat, rintamatunnuksella, MuseokortillaVuosikortillaKaikukortilla, museoammattilaiset (henkilökunta- tai alan järjestökorteilla), Suomen Opasliiton jäsenkortilla, 9-kortilla (Hämeenlinna, Hattula ja Janakkala), ennakkoon varatut oppilaitosten ryhmät, ryhmänjohtajat (opettajat, avustajat, oppaat, kuljettajat) ryhmän kanssa.

 • Museovierailu aukioloajan ulkopuolella arkisin 39 €/h, la-su ja arkipyhinä 78 €/h. Koululaisryhmiltä ei peritä avoinnapitomaksua henkilökunnan työaikana.

 

Museokauppa

Palanderin talon museokauppa. Etualalla postikortteja, taustalla hylly, jossa muita myyntituotteitaPalanderin talon pienessä museokaupassa myymme postikortteja, kaupungin historiasta kertovaa kirjallisuutta sekä talon aikakauteen sopivia ja Hämeenlinnan historiasta muistuttavia matkamuistoja.

Pyrimme valitsemaan myyntiin lähellä tuotettuja, Palanderin talon aikakauteen sopivia, myyntituotteita. Myymme Iittalalaisen Havukan saippuoita, Elsan Ekopajan siivoussaippuoita sekä Työkeskus Sampolan käsityönä tehtyjä riisinjuuri-patapesimiä, siivousharjoja sekä lämpötyynyjä, jotka ovat vanhalla patjakankaalla päällystettyjä.

Riisinjuuresta valmistetut patapesimet ovat säilyneet samankaltaisina jo sata vuotta.

Lisää tietoa museokaupoistamme löydät täältä.

Murhamysteeri museossa

Murhamysteerit jatkuvat taas lokakuussa 2021!

Murhamysteeri 3 – Viimeinen ryyppy -peliä pelataan lauantaina 9.-23.10.2021 klo 14-18.

Kuka murhasi lain kouraa taitavasti vältelleen tunnetun pirtukeisarin hänen omaan työhuoneeseensa?
Murhamysteeri museossa 3 -pelin juoni on sama kuin viime vuoden loka–marraskuussa pelatuissa peleissä. Jos olit jo silloin viimeisen ryypyn tunnelmissa, niin nyt ei vielä kannata tulla uudestaan Murhamysteeriin.

Murhamysteeri museossa on peli 2–5 hengen joukkueille. Yhden joukkueen pelin kesto n. 70 min. Pelin ikäraja 16 vuotta, aikuisen seurassa 12 vuotta.

Ilmoittautumislomakkeeseen pääset tästä.
Lomakkeella lisätietoja mysteeristä ja osallistumisesta.

Järjestämme pelejä muina aikoina myös tilauksesta. Suuremmat ryhmät jaetaan 10 minuutin välein aloittaviksi 2–5 hengen joukkueiksi. Tilausmysteerien hinta virka-aikana 320€ ensimmäisestä joukkueesta ja 10 min intervallein aloittavat lisäjoukkueet 80€. Ilta- ja viikonloppupelit tarjouksen mukaan. Varaukset Jyrki Nissi, [email protected] / 040 869 6264

Esteettömyys

 • pyörätuoliluiska (ei täytä määräyksiä jyrkkyyden suhteen) henkilökunnan ovella, oma avustaja tarpeen
 • jos olet tulossa kierrokselle pyörätuolilla, ilmoitathan tulostasi etukäteen p. 03 621 2967 viimeistään edeltävänä päivänä, jotta henkilökunta ehtii valmistella tilat pyörätuolille sopiviksi
 • korkeita kynnyksiä
 • lainattava käsikäyttöinen pyörätuoli
 • mahdollisuus lainata kokoontaitettava tuoli opastuskierroksen ajaksi
 • wc ei esteetön
 • järjestämme erityisryhmille räätälöityjä opastuksia mahdollisuuksien mukaan, ota yhteyttä ja kysy lisää!

Koronatilanteen vaikutukset

Palanderin talon Lasten kutsut ovat toistaiseksi tauolla.

Emme toistaiseksi vuokraa Ottilian kamaria kokouskäyttöön.

Palanderin taloon tutustutaan talon emännän, tyttären tai piian johdolla. Heille voi esittää kysymyksiä, mutta varsinaiset opastukset ja ryhmävaraukset ovat toistaiseksi tauolla.

Palanderin taloon voi tilata virtuaalisen opastuksen. Kyselyt: palanderintalo(at)hameenlinna.fi

Huom! Otamme vastaan päiväkotiryhmiä aukioloaikojen ulkopuolella. Tiedustelut ja varaukset: [email protected], puh. 03 621 2967

Muistattehan museossa edelleen pitää turvavälit, huolehtia käsihygieniasta sekä käyttää kasvomaskeja!

Palanderin talon lastenhuoneen kirjoituspöytä

Poikkeukset museon aukiloissa

Lokakuussa 2021 kolmena lauantaina: 9., 16. ja 23.10.2021 museo avoinna yleisölle klo 12-13, viimeinen kierros klo 12.30.

Näyttelyt

Palanderin talon perusnäyttely

Palanderin talo esittelee hämeenlinnalaisen porvarisperheen elämää sata vuotta sitten. Kotimuseossa tutustutaan huonekokonaisuuksiin juhlavasta salista aina palvelusväen käyttämään kyökkiin. Museo sijaitsee...

Lue lisää

Palanderin talon pääsiäinen

Peruttu vuonna 2021 Pääsiäisnäyttely on avoinna palmusunnuntaita edeltävästä lauantaistaaina pääsiäismaanantaihin joka päivä klo 12–16. näyttelyyn tutustutaan oppaan johdolla, opastetut kierrokset...

Lue lisää

Tapahtumat

Murhamysteerit jatkuvat Palanderin talolla lokakuussa 2021

Lokakuun kolmena lauantaina 9.10., 16.10. ja 23.10.2021 pelataan Murhamysteerejä Palanderin talolla. Varaa oma paikkasi pian! Kuka murhasi lain kouraa taitavasti...

Lue lisää

Ajankohtaista

Kuvituskuva, viinimarjapensas

Hämeenlinnan kaupunginmuseon kohteet siirtyvät talviaikaan ja löysäävät rajoituksia

Hämeenlinnan kaupunginmuseon kohteiden aukiolot muuttuvat syyskuun alussa, asiakasmäärärajoituksista luovutaan ja säännöllisiä yleisöopastuksia jatketaan. Hämeenlinnan kaupunginmuseon kohteissa Museo Skogsterissa, Palanderin talolla...

Lue lisää

Museoissa tapahtuu syksyllä 2021

SYYSKUU Sibeliuksen syntymäkoti 19.9.-28.11. Syysmatineat Sibeliuksen syntymäkodilla sunnuntaisin klo 14 Lisätietoja: Syysmatineat 2021 – Hämeenlinnan Kaupunginmuseo (hmlmuseo.fi) 19.9. klo 14...

Lue lisää