Hämeenlinnan kaupunginmuseo on kulttuurihistoriallinen museo, jonka tehtävänä on tallentaa, tutkia ja esitellä Kanta-Hämeen kulttuuriperintöä. Omien kokoelmien ylläpidon, tutkimuksen ja näyttelytoiminnan lisäksi museo edistää alan tutkimusta ja on yhteydessä museotyötä tekeviin laitoksiin. Annamme neuvontaa museoalaan liittyvissä kysymyksissä myös yksityisille henkilöille. Toimialueemme on koko Kanta-Häme.

Esinekokoelma

Hämeenlinnan kaupunginmuseon esinekokoelmaan on talletettu museon satavuotisen historian aikana, pääosin lahjoituksin, yli 50 000 esinettä. Kokoelmaan sisältyy kaikenkokoisia esineitä huonekaluista hopeaesineisiin ja hatuista hevosvaunuihin. Mukana on esineistöä niin kaupunkilaisten elämästä kuin ympäröivän maaseudun talonpoikaiskulttuurista. Kokoelmaan sisältyy runsaasti tekstiilejä, joista vanhimmat on valmistettu 1700-luvulla. Museo säilyttää myös arkistoaineistoa.

Museoon tuleva aineisto ei päädy suoraan varastohyllylle tai näyttelyyn vaan se tutkitaan, numeroidaan ja luetteloidaan. Luetteloinnin avulla esineeseen liittyvät tiedot ja tarinat jäävät muistiin ja ovat myöhemmin näyttelyntekijöiden ja muiden kiinnostuneiden käytettävissä. Esineet myös valokuvataan digitaaliseen muotoon.

Omien kokoelmien ohella kaupunginmuseo hoitaa ja pitää esillä Säästöpankkien tutkimussäätiön kokoelmaa. Säästöpankkien historiaan liittyvässä kokoelmassa on säästölippaita, rahoja, julisteita, arkistomateriaalia sekä muita pankkitoimintaan liittyviä esineitä.

Valokuva-arkisto

Hämeenlinnan kaupunginmuseolla on laaja Hämeenlinnaan ja Kanta-Hämeeseen painottuva valokuva-arkisto. Kuva-arkisto sisältää yli 150 000 kuvaa, diaa tai negatiivia.

Arkisto palvelee muun muassa tutkijoita ja tiedotusvälineitä.

Käsikirjasto

Kaupunginmuseon avoin käsikirjasto painottuu Hämeenlinnan historiaan ja suomalaiseen kulttuurihistoriaan sekä museoalan yleisteoksiin. Teoksia ei lainata talon ulkopuolelle, mutta kirjasto on kaikkien käytettävissä Museo Skogsterin ala-aulan museokaupan ja toisen kerroksen toimiston tiloissa.

Tutustuminen käsikirjastoon Museo Skogsterin aukioloaikoina.

Lahjoittaisitko museoon?

Hämeenlinnan kaupunginmuseo tallettaa kokoelmiinsa Hämeenlinnan ja lähiseutujen elämää. Museo ottaa kokoelmiinsa lahjoituksia harkitusti ja aineiston tulisi täydentää vanhaa kokoelmaa. Kokoelmiin ovat tervetulleita sellaiset esineet ja valokuvat, joilla on tarina. Niistä tulisi mielellään tietää valmistaja, käyttäjä tai muuta muistitietoa. Lahjoitetun aineiston täysi omistus-, käyttö- ja hallintaoikeus siirtyy Hämeenlinnan kaupunginmuseolle.

Monia esinetyyppejä meillä on jo tarpeeksi. Kivimankeleita, vanhoja ompelukoneita ja kangaspuita meillä on runsaasti. Isokokoisia esineitä otamme vastaan harvoin. Arvioimme uuden esineen merkitystä ja mietimme, miten se sopii kokoelmaan, kuinka paljon sen säilyttäminen vaatii resursseja ja mitä se kertoo ajastaan. Museo ei kartuta kokoelmiaan ostoin.