Museokeskiviikko: Idästä tuulee 5.10.2016

Suomi 100

Museo Skogster, seminaaritila Anders
ke 5.10. klo 17–19

Osallistu näyttelyn tekoon

Hämeenlinnan kaupunginmuseo avaa Suomi 100 -juhlavuonna 2017 näyttelyn, jossa tehdään mielikuvamatka Neuvostoliiton naapurimaana tasapainottelevaan YYA-Suomeen, jonka arkeen kuuluivat opit, esineet ja kuvastot itäisen naapurin vaikutuspiiristä. Näyttelyssä käsitellään myös Venäjän vallan Suuriruhtinaskunnan aikaa sekä toisen maailmansodan kohtalonvuosia.

Olisiko sinulla jotain kerrottavaa tai näytettävää aiheeseen liittyen? Kaupunginmuseo on kiinnostunut tiedoista ja tarinoista, kuvista ja esineistä. Vapaamuotoisessa keskustelutilaisuudessa keskiviikkoiltana kaikki pääsevät ääneen. Itätuuli on tuonut mukanaan ainakin tsaarinkuvia ja samovaareja, posliinia ja muotia Pietarista, DDR-autoja ja Leningradin matkoja, peruskoulun, Nukkumatin ja Myyrän.

Näyttelyn tarkoitus on tarjota museokävijöille mahdollisuus pohtia ja käsitellä itäisiä kulttuuripiirteitä ja poliittisten vaiheiden vaikutuksia Suomen arkipäivän elämässä, esinekulttuurissa ja kaupunkiympäristössä. Aihe on kaikille suomalaisille tärkeä, ja siksi sen käsittely ja ymmärtäminen antaa perspektiiviä omasta elämästä ja historiasta. Näyttely avaa myös Suomen ulkopuolelta tulleille maan Venäjä-suhteiden taustaa. Avajaisia vietetään helmikuussa 2017.

Museokeskiviikot 7.9.–30.11.2016

Museokeskiviikot on erilaisia keskustelutilaisuuksia ja työpajoja sisältävä tapahtumasarja Museo Skogsterin keskiviikkoiltoina. Parillisina viikkoina museokeskiviikot ovat kaupunginmuseon omaa tuotantoa, ja parittomina viikkoina tapahtumia järjestävät erilaiset yhteistyökumppanit, järjestöt ja yhdistykset.

Kaikkiin tilaisuuksiin on vapaa pääsy.

7.9. klo 17.00 Idästä tuulee, kaupunginmuseon Suomi 100 -näyttely
14.9. klo 18.00 Engelinranta-keskustelutilaisuus, Hämeenlinnan Vihreät ry, lisätietoa
21.9. klo 17.00 Tavaratalo Skogsterin muisteluilta, lisätietoa
28.9. klo 17.00 Keskiajan ruoka, Hämeenlinnan keksiaikayhdistys, lisätietoa

5.10. klo 17.00 Idästä tuulee
Keskustelutilaisuus kaupunginmuseon Suomi 100 -näyttelystä Idästä tuulee

12.10. klo 17.00 Keskiajan puvut
Historiallisten pukineiden asiantuntija, puvustaja Milona Suominen kertoo muinais- ja keskiaikaisesta pukeutumisesta Suomessa, lisätietoa

19.10. klo 17.30 Säästöpankkimuseopäivä
Luento- ja keskustelutilaisuus. VTL Vappu Ikonen esitelmöi Suomen Pankin Rahamuseon 1930-luvun lama -näyttelystä, lisätietoa

26.10. klo 17.00 Ahveniston hautausmaan virtuaalipolku
Mikko Hieta Hämeenlinna-Vanajan seurakunnasta esittelee kirkkomaa.fi -sovellusta

2.11. klo 17.00 Neulakinnastekniikka
Työpaja

9.11. klo 17.00 Kuvia keskiaikamarkkinoilta
Kuvasatoa tämän vuoden Hämeen keskiaikamarkkinoilta, lisätietoa

16.11. klo 17.00 Ooh, Hämeenlinna! Tapani Bagge
Puhujana kirjailija Tapani Bagge

23.11. klo 17.00 Tarinoiden mahti, Eero Peltonen
Kylistä pitäjiin -hanke, Linnaseutu ry

30.11. klo 17.00 Tonttukeskiviikko
Työpaja

lisätietoa syyskauden tapahtumista