Palanderin talon Perinnepäivä 5.5.2018

Perinnepäivä
la 5.5.2018 klo 12–16

Perinnerakentamisen ja käsitöiden työnäytöksiä lauantaina 5.5.2018 klo 12–16 Palanderin talon sisäpihalla ja museossa. Vapaa pääsy ja kierto omaan tahtiin kotimuseossa.

Tapahtumassa nähdään muun muassa hirrenveistäjä, kengäntekijä ja hatuntekijä työssään. Lisäksi esitellään perinteisiä kalkkimaaleja ja tapettimalleja sekä saadaan vinkkejä tapetointiin ja perinnekorjaamiseen. Sisällä Palanderin talossa voi kotimuseon 1800-luvun lopun interiöörin ihastelun ohessa osallistua helmikirjontatyöpajaan.

Vapaa pääsy. Myytävänä kuumaa juomaa ja pikkupurtavaa.

Artisan

Putiikki ja ompelimo Artisanin modistien Lauran ja Tuulian työnäytöksissä tutustutaan, kuinka syntyvät ihanat 20-luvun henkiset cloche-hatut ja juhlavat flapper-tyyliset panta-fascinaattorit. Modisteilta saa myös vinkkejä hattu-trendeistä ja hattujen käytöstä sekä huoltamisesta. Artisan putiikki ja ompelimo tarjoaa mittatilaus- ja korjausompelimopalveluita, kotimaisia design tuotteita sekä laajan valikoiman päähineitä. Voit myös tilata päähineen omien toiveiden mukaan.

Cobblerina

Jalkineiden käsityömaisessa valmistuksessa on useita perinteikkäitä tapoja ja tyylejä. Perinnepäivässä Sanna Niskanen esittelee, kuinka täysbroguella ja siipikärjyksellä varustettu oxford-mallinen kenkä pingotaan lestille. Sanna Niskanen on Cobblerina-tuotemerkin taustalta löytyvä jalkinemuotoilija. Hänen muotoilunsa nojaa perinteisiin kenkämalleihin, joihin hän lisää kokeilullisia elementtejä. Näin perinteiset kenkämallit saavat uuden urbaanin ulkoasun.

Perinnekorjaaja

Rakennuskonservaattori Mikko Laurikainen esittelee perinnepäivässä hirrenveistoa ja antaa vinkkejä perinnekorjaamiseen. Laurikaisen johtama Perinnekorjaaja-yritys auttaa vanhojen arvotalojen korjauksessa ja kunnossapidossa. Perinnekorjaaja toteuttaa hankkeensa perinteisillä työmenetelmillä ja materiaaleilla. Yrityksen kohteita ovat niin aitat kuin kartanotkin, jo satoja vuosia paikallaan seisseet rakennukset tai siirron myötä uuden elämän saaneet rakennukset.

Pihlgren ja Ritola

Tapettitehdas Pihlgren ja Ritola esittelee Palanderin talon perinnepäivässä klassisia tapettimallejaan ja kertoo Tapetin painamisesta vanhalla rotaatiopainotekniikalla. Pihlgren ja Ritola valmistaa paperitapetteja, joissa perinne ja design kohtaavat ainutlaatuisella tavalla. Ensimmäinen Pihlgren ja Ritola Osakeyhtiön tapettimallisto näki päivänvalon vuonna 1930. Vuonna 1937 tehdas muutti nykyisiin tiloihinsa Toijalan Satamatielle, missä yrityksen tapetit edelleen valmistetaan alusta loppuun.

Vaski

Vanajaveden Seudun Kisällit VASKI ry on alueen käsityöntekijöiden yhdistys. Perinnepäivän pihateltan työnäytöksien aiheina ovat mm. haarukkapitsi, rautalankapunonta, käsin neulonta, kudontakehyskudonta, minihirsien veistäminen ja muut nukkekodin puutyöt, punonta, tuftaus ja helmikirjonta. Tervetuloa tututustumaan vuonna 2016 perustetun yhdistyksen toimintaan. Jäseneksi pääsee jokainen käsityötuotteita harrastukseksi tai ammatiksi tekevä.

Wetterhoff

Wetterhoffin perinteikkään kädentaitojen talon yrittäjät esittelevät omia työmenetelmiään ja tuotteitaan. Tekstiiliartesaani Tarja Lindfors esittelee kankaankudontaa, hopeasepät Heidi Pesu ja Hannu Pelkonen esittelevät koruntekoa ja Wetterhoffin myymälä esittelee Annie Sloan -kalkkimaaleilla maalausta. Wetterhoffin talosta löydät lisäksi mm lankoja, lahjatavaroita sekä viihtyisän kahvilan.

Palanderin talo, Linnankatu 16, 13100 Hämeenlinna