Souvenirs – Muistoja: konsertti 17.10.2020

la 17.10.2020 klo 14.00
Sibeliuksen syntymäkoti

Teppo Ali-Mattila, viulu
Marie Körkkö, piano

Liput: 17 / 15 / 13 €, ovelta tai ennakkoon Sibeliuksen syntymäkodista

Kuva: Maija Savolainen

Muistojen syntyessä ja niiden mieleen palautumisen hetkissä äänet, musiikki ja kuuloaisti ovat erittäin tärkeitä. Tunnekuohun hetkellä kuultu sävelmä voi myöhemmin uudestaan kuultuna kuljettaa meidät hetkessä vuosienkin takaisiin tunnelmiin. Säveltäjät ja muusikot ilmaisevat myös sellaisia kokemuksia, joita voi olla vaikea sanallisesti ilmaista. Musiikin kuulija voi taas peilata kuulemaansa omiin kokemuksiinsa ja tulla näin hyvinkin syvältä kosketetuksi.

Pianisti Marie Körkkö ja viulisti Teppo Ali-Mattila johdattavat kuulijat konserttiohjelmallaan läpi monenlaisten tunnelmien ja muistojen. Ohjelma on raikas yhdistelmä uutta ja hieman vanhempaa: teoksia kuullaan eläviltä ja edesmenneiltä säveltäjiltä. Vuonna 1997 sävelletty Fazil Sayn sonaatti viululle ja pianolle kuullaan tiettävästi ensimmäistä kertaa Suomessa. Jean Sibeliuksen aikalaisen, yhdysvaltalaisen Amy Beachin harvoin kuultu Romanssi viululle ja pianolle pääsee myös estradille. Sibeliuksen ja Arvo Pärtin teoksista monet ovat vakiintunutta ohjelmistoa, mutta tässä kokonaisuudessa nekin saavat uudenlaisen perspektiivin omaan aikaansa.

Kuulija pääsee musiikin johdattelemana sukeltamaan niin musiikin luomiin, kuin myös omiin muistoihinsa, ehkä luomaan uusiakin muistoja.

ohjelma:
Jean Sibelius: Kappaleita viululle ja pianolle op. 78/79/81
Fazil Say: Sonaatti viululle ja pianolle op. 7
Amy Beach: Romanssi viululle ja pianolle op. 23
Arvo Pärt: Spiegel im Spiegel
(kesto noin 55 minuuttia)


Souvenirs – Muistoja on osa Sibeliuksen syntymäkodin Syysmatineat-konserttisarjaa 11.10.–29.11.2020. Nyt lauantaina 17.10. kuultavaa esitystä lukuun ottamatta konsertit ovat aina sunnuntaisin klo 14.00 ja ohjelmassa on yksinomaan Jean Sibeliuksen musiikkia. Lippuun sisältyy heti matinean jälkeen alkava museon lyhyt esittely.

Ohjeita: Älä tule konserttiin sairaana, muista hygienia ja säilytä turvallinen etäisyys muihin. Käytä kasvomaskia. Paikkoja on rajoitetusti (25 kpl), joten saavu hyvissä ajoin tai varaa paikkasi ennakkoon Sibeliuksen syntymäkodista.

Sibeliuksen syntymäkoti, Hallituskatu 11, 13100 Hämeenlinna