Museokeskiviikko: Ahveniston aarre – Hyvä pohjavesi 14.4.2021

Ke 14.4.2021 klo 17

Museokeskiviikkojen Ennen kaikki ei ollut paremmin -sarjan toisella luennolla Tampereen yliopiston yliopistotutkija, tekniikan tohtori Riikka Juuti esittelee Ahveniston vesilaitoksen historiaa.

Microsoft Teams live -luennolle pääsee osallistumaan tästä linkistä.
Luennolle voi osallistua verkkoselaimella.

Ahveniston vesilaitos

Ennen vesilaitoksen perustamista vesitilanne Hämeenlinnassa oli huono, vettä oli liian vähän ja kaivot olivat valtaosin saastuneet kaupunkialueella harjoitetun maatalouden vuoksi. Vettä ei myöskään riittänyt tarpeeksi tulipalojen sammutukseen. Useiden ehdotusten ja yritysten jälkeen vuonna 1910 valmistui Hämeenlinnan Ahvenistolle ensimmäinen vesilaitos, joka perustui pohjaveden käyttöön. Ratkaisuiltaan laitos osoittautui varsin toimivaksi, sillä vettä otetaan Ahvenistolta vielä 100 vuotta myöhemminkin.

Vesilaitoksen kehittyminen kuvaa kaupungin kasvua, kaupunkilaisten elintason lisääntymistä ja ympäristöarvojen nousua ihmisten tietoisuuteen. Vesihuollosta on tullut oleellinen osa kaupunkilaisten jokapäiväistä elämää, vaikka siihen ei sellaisenaan paljon huomiota kiinnitetä. Vasta yllättävä toimintahäiriö tai uutinen juomaveden saastumisesta jollakin paikkakunnalla havahduttaa meidät huomaamaan, kuinka tärkeästä asiasta on kysymys.

Museokeskiviikot 7.4-28.4.2021

Ennen kaikki ei ollut paremmin -luentosarjassa käsitellään neljän eri teeman kautta sitä, miten suomalaisten elämä on muuttunut reilun sadan vuoden aikana tasa-arvoisemmaksi, terveellisemmäksi sekä yleisesti ottaen turvallisemmaksi ja helpommaksi.

Tilaisuudet järjestetään keskiviikkoisin klo 17.00. Luennot ovat katsottavissa Microsoft Teams -livetapahtumana.

7.4. FT Arja Turunen: Säädytöntä ja miesmäistä – Miksi naisten ei ole ollut sopivaa käyttää housuja?

14.4. TkT Riikka Juuti: Ahveniston aarre – Hyvä pohjavesi

21.4. FM Elina Maaniitty: Tautien ja lääketieteen historiaa

28.4. FT Ulla Koskinen: Suomessa selviytymisen historiaa

Microsoft Teams live-tapahtuma